Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från hektiskt NHL-liv till lugn vardag – nu ska Leo Komarov behålla formen i hemmagymmet: ”Hockeyn är inte viktig just nu”

Från 2020
Uppdaterad 01.04.2020 14:22.
Leo Komarov.
Bildtext Leo Komarov tvingas till en paus från ishockeyn på obestämd tid.
Bild: Randy Litzinger / All Over Press

När NHL-säsongen är pausad är livet inte sig likt för Leo Komarov. En vardag som tidigare innehöll massor med resor, träningar och matcher har bytts ut mot en lugn tillvaro med familjen. Vi försöker bara hållas oss friska, säger Komarov till Yle Sporten.

Den 10 mars förlorade New York Islanders med 4–5 efter straffar mot Vancouver i en match där Leo Komarov spelade knappt 15 minuter. Vad ingen visste då var att matchen skulle bli den sista för Islanders och Komarov på obestämd tid.

Två dagar senare sattes hela säsongen på paus och spelarna tilläts resa till sina hemländer och städer.

Leo Komarov satte sig på ett flyg till Finland och bytte en hektisk vardag mot en betydligt lugnare tillvaro. Han har suttit i karantän sedan hemkomsten men fått vistas utomhus, och på frågan om hur hans dagar ser ut just nu svarar han:

– Jag är mest hemma med familjen. Jag vaknar, tar en promenad, äter lunch, tittar på tv, äter lite igen och så lägger jag mig. Hockeyn är inte viktig just nu, vi försöker bara hållas oss friska.

– Det är klart att jag tränar lite och är redo om vi ska börja spela, men det ser inte ut att ske så snabbt som det sades först, säger Komarov till Yle Sporten.

Hur ser träningen ut som du gör?

– Jag har byggt ett litet gym här hemma med en cykel och några vikter. Det håller jag på med då jag orkar. Vi har fått ett schema men det är lite svårt att följa då jag är i karantän ännu i en dag.

– I morgon kan jag kanske börja med löpning men jag har inte planerat in det. Det är mest att träna det som går att göra här hemma, säger han.

Leo Komarov.
Bildtext Leo Komarov.
Bild: Tomi Natri/All Over Press

Läget är värst i New York

USA är hårt drabbat av coronaviruset och över 4000 har avlidit. Antalet smittade och döda stiger snabbt och president Donald Trump har varnat att de kommande veckorna kommer att bli smärtsamma.

I Komarovs hemstad New York är läget värst i landet, och hela delstaten är i stort behov av respiratorer och intensivvårdsplatser.

– Vi har en Whatsapp-grupp bland spelarna och man ringer också från klubben ibland och berättar hur det ligger till, men läser man nyheterna så förstår man hur det ser ut i hela värden.

– Lagkamraterna har det väl helt okej, alla sitter hemma i karantän, säger Komarov.

Det har varit fyra positiva fall av coronavirus i NHL, är ni spelare oroliga för viruset?

– Jag kan väl inte tala för alla men det är klart att vi är oroliga. Alla har familj och när sådant här händer är sporten inte så viktig. Samtidigt måste man följa bestämmelserna och stanna hemma och försöka hålla sig positiv, säger Komarov.

Framtiden är oviss och enligt hälsomyndigheternas restriktioner kommer man att spela NHL-matcher tidigast i maj.

– Det är onödigt att börja spekulera när säsongen kan börja igen. Alla måste få möjlighet att vara friska och det är onödigt börja spela och ta in publik. Allt måste vara 100 procent säkert för alla, säger Komarov.

Spela grundserie eller slutspel direkt?

Ligan håller på att utarbeta en plan på hur säsongen kunde fortsätta. På bordet finns bland annat att spela grundserien till slut och att gå direkt till slutspel med fler lag.

– För mig är det ingen större skillnad vad man bestämmer, det beror mest på när säsongen fortsätter. Om det blir om två veckor så kan man spela färdigt grundserien men dröjer det längre så är det kanske bäst att börja med slutspel direkt.

– Ju längre det dröjer desto snabbare kommer nästa säsong emot. Alla vill spela och publiken vill att vi ska spela men hälsan är viktigast, säger Komarov.

Leo Komarov.
Bildtext Komarovs Islanders kämpar om en slutspelsplats.
Bild: /All Over Press

Tuukka Rask sa att det tar en till två veckor att komma i matchform, håller du med om det?

– Nåjoo det är klart att alla tränar så gott vi kan men ju längre det tar desto mindre träningar får vi på is. En vecka på is måste vi åtminstone ha för att få tillbaka känslan och komma i form, säger Komarov.

New York Islanders hade spelat 68 matcher och hade således 14 kvar när beskedet kom att säsongen pausas. Efter en stark höst tappade man under vintern men slutspelschansen lever i allra högsta grad.

Islanders ligger bara en poäng bakom Carolina Hurricanes och Columbus Blue Jackets som innehar wild card-platserna.

– Det har varit upp och ner, men det har varit tajt på slutet och alla lag spelar slutspelshockey. Det är ändå ingen vits att titta framåt eller bakåt just nu. Det är bara att hoppas att alla stannar hemma och hålls friska, säger Komarov.

Diskussion om artikeln