Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Löneutbetalningen avbryts när arbetsuppgifterna tar slut - Kommundirektören: Ingen vill göra såna här beslut

Från 2020
Bibliotekschef Eija Sjöblom ser ner i en bok intill en bokställning.
Bildtext Även om bibliotekspersonalen finns med på listan bland de som kan utsättas för lönestopp säger Eija Sjöblom att jobb finns åtminstone för några veckor framöver.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Coronaviruset skapar behov av snabba strukturella omorganiseringar, inte minst i kommunerna. Kimitoöns kommundirektör säger att det vore omoraliskt att inte inleda samarbetsförhandlingar.

- Det här är beslut som ingen vill ta, men jag ser det som orealistiskt att påstå att vi kan hitta nya arbetsuppgifter för tiotals människor i det här läget. Därför är det juridiskt och moraliskt rätt att påbörja samarbetsförhandlingar, säger kommundirektör Anneli Pahta.

Beslutsfattarna på Kimitoön godkände på måndagens kommunstyrelsemöte förslaget om att inleda samarbetsförhandlingar med hela personalen och vid behov införa ett lönestopp för över 20 personer.

Regeringen har ändå gått ut med att man hoppas att kommuner undviker permitteringar i nuläget och man utlovar stödpaket, även om de konkreta stödförslagen fortfarande lyser med sin frånvaro.

Anneli Pahta.
Bildtext Anneli Pahta hoppas personalen är öppen för nya arbetsuppgifter.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det är förståeligt att politiker på riksnivå ber kommunerna att vänta. Kunde man göra så som man vill i sitt hjärta så skulle man gå med i det och inte göra något, men vi har ju ett ansvar för helheten. Det är inte någons fel, men vissa verksamheter har stängts, säger Pahta.

Vänsterförbundet och socialdemokraterna på Kimitoön motsatte sig beslutet om att införa lönestopp och samarbetsförhandlingar. De motiverar det bland annat med att sådana beslut inte gjorts i nästan några andra kommuner.

Men det stämmer inte. Enligt kommunförbundet har många kommuner redan fattat beslut om samarbetsförhandlingar och Kommunarbetsgivarnas undersökning visar att 65 procent, eller 164 av de 252 tillfrågade kommunerna anser att behovet för att permittera personal har ökat.

Sammanlagt kommer nästan 29 400 personer inom kommunsektorn att drabbas av permittering eller avbruten löneutbetalning. Om trenden är densamma också i kommuner som inte deltog i undersökningen kan det faktiska antalet vara mycket större.

Det kan handla om nästan 12 000 personer vars löneutbetalning avbryts på grund av coronaepidemin.

Koncentrerar sig på den dagliga verksamheten

Många kommuner och städer har flyttat sin personal till bland annat vård- och omsorgsavdelningen som har eller kommer att få ett växande behov av resurser.

- Vi koncentrerar oss på att vardagen ska rulla och funderar på vilka extra stödformer det finns behov av i kommunen, och mycket stöd och empati behövs just nu. Jag vill tacka personalen och min ledningsgrupp och chefer för att vi klarat av det här så bra hittills, säger Anneli Pahta.

Hon hoppas att personalen också fortsättningsvis är beredd på att ta emot nya arbetsuppgifter och att de är flexibla i de undantagsförhållanden som råder.

Slevar hänger från takställning i storkök.
Bildtext Personalen i skolköken har fått andra arbetsuppgifter - men Pahta anser att det inte går att hitta alternativa jobb för hela personalen.
Bild: Johannes Erlandsson

- Det viktigaste just nu är att hälsovården klarar av den ökande pressen och jag hoppas det finns mycket mycket krafter kvar på fältet ännu, säger Pahta.

Syftet med samarbetsförhandlingarna på Kimitoön är att bedöma behovet av nödvändig service under rådande omständigheter.

Ledningen vill säkerställa att resurserna för den kritiska servicen räcker till och vid behov permittera den personal som det inte finns arbete kvar för och som inte behövs för kritisk eller nödvändig service under den situation som coronaviruset gett upphov till.

Biblioteken sysselsatta för flera veckor

En enhet som berörs av samarbetsförhandlingarna är biblioteken och enligt beslutet ska löneutbetalningen avbrytas när personalens arbetsuppgifter tar slut.

Det är avdelningscheferna som ska ringa in vem som kunde bli utan lön men själva beslutet om görs av kommundirektören.

Kimitoöns bibliotekschef Eija Sjöblom vill understryka att deras personal har händerna fulla åtminstone för några veckor framåt.

- Vi har naturligtvis saknat våra kunder sedan vi stängde, det är ju vårt jobb att möta dem. Men samtidigt tycker vi det är ganska trevligt att kunna jobba med städning, göra beställningar och planeringsarbete som vi inte alltid hinner annars, säger Sjöblom.

Eija Sjöblom i Dalsbruks bibliotek.
Bildtext Eija Sjöblom anser att bibliotekspersonalen har jobb för flera veckor framöver.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Biblioteken köper in cirka 3000 böcker varje år, och samma mängd måste bort för att hyllorna ska räcka till. Biblioteken har också hållit sagostunder via nätet.

- Alla enheter i kommunen har utrett sin verksamhet och tagit reda på vilka arbetsuppgifter som finns. Ledningsgruppen har ansett att bibliotekspersonalen har mycket att göra och kan fortsätta. Vi kan inte vara verksamma i all evighet utan besökare, men nog för några veckor framöver, säger Sjöblom.

Hon förstår att det är svåra beslut som måste tas.

- Regeringen har sagt att de inte uppmanar till permitteringar. Så det är... ja, svåra beslut och jag är tacksam över att det är politikerna som gör dem och inte jag, säger Sjöblom.

Diskussion om artikeln