Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vilken rumba att föda bebis under corona – speciellt om du har snuva

Från 2020
En mamma med gravidmage inspekterar innehållet i en en babylåda.
Bildtext En vanlig förkylning i coronatider just innan beräknad nedkomst stökar till det.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En vanlig förkylning när det är dags att åka till BB betyder att barnmorskan tar emot barnet i corona-skyddsutrustning. Varför kunde jag inte hållas frisk nu, utbrister en förkyld blivande mamma.

Nysningar och hostningar får onda ögat lite varstans, i mataffären och kollektivtrafiken.

Mödrarådgivningarna är inget undantag. Gravida med förkylning och deras närmaste uppmanas hålla sig borta.

Men vad händer när den blivande mamman blir förkyld strax före beräknad nedkomst?

Carina Bruun ska föda sitt andra barn i månadsskiftet mars-april i Helsingfors. Eftersom hon har dragit på sig en förkylning sätter det käppar i hjulet för granskningarna på rådgivningen.

– Jag har inte fått gå till rådgivningen på några veckor, utan tvingats skjuta upp. Jag ska föda när som helst och man borde väl kolla bebisen, säger hon.

Carina Bruun sitter höggravid på soffan och hennes två-åring ligger på golvet.
Bildtext Höggravid och förkyld. Carina Bruun i Helsingfors vet att förlossningen påverkas av att det är coronaepidemi .
Bild: Carina Bruun / Yle

Inom Esbo stad gör rådgivningen hembesök till gravida som har förkylningssymptom eller är i karantän.

Undersökningar som inte kan skjutas fram gör vi på det här sättet säger Arja Erma, chef för rådgivningsverksamheten i Esbo.

Också för friska mammor och barn är det delvis en krympt rådgivningsservice i Helsingfors och Esbo. Helsingfors stad meddelar på sina hemsidor att läkare som jobbar på barnrådgivningar har flyttats till mer akuta uppgifter på grund av coronaepidemin.

Testa – men inte före förlossningen utan efter

Carina Bruuns rådgivningsskötare uppmanade henne att ta reda på om hon kunde få testa sig för coronaviruset innan förlossningen.

När Bruun ringde den telefontjänst som är upprättad i fall man misstänker coronasmitta blev bemötandet det här:

– De sade att inte har jag akuta besvär ... det låter inte som corona-besvär ... jag har inte andningsbesvär, feber eller varit i kontakt med någon som har kommit utomlands ifrån eller som är smittad, så inte tänker de sätta resurser på att testa mig, berättar Bruun.

Samtalet fortsatte med att telefontjänstens rådgivare gick och pratade med en läkare. Sedan konstaterade de att de är en informationstjänst och bollade Bruun tillbaka till mödrarådgivningen.

Om Bruun kommer att få en läkartid innan fostervattnet går är ovisst.

Lääkäri pukee suojavarustusta
Bildtext Det krävs skyddsmundering om föderskan har förkylningssymptom.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Hon utgår från att när hon kommer in för att föda är sjukvårdspersonalen iförd skyddsmundering och behandlar henne som om hon var smittad av coronaviruset.

Själv tycker hon att om hon blev testad för coronasmitta innan skulle situationen vara klarare för henne och personalen på förlossningsavdelningen.

– Det känns dumt att de måste slösa bort skyddsutrustning på mig om jag nu inte har coronasmitta, säger Bruun.

Så kommer det nog ändå att bli.

Visserligen duggar det tätt med bestämmelser inom sjukvården och de uppdateras ofta.

På Kvinnokliniken gäller för tillfället följande enligt överskötare Katja Koskinen vid HUS Kvinnosjukdomar och förlossningar, i Helsingfors:

Har föderskan förkylningssymptom bemöts hon som ett misstänkt fall av corona. Hon får ett eget rum och de som sköter henne har den skyddsutrustning som behövs för att kunna skydda sig för eventuell smitta.

Om nu inte Bruun coronatestas innan, så blir det åtminstone genast när hon kommer till kliniken. Koskinen säger att provet tas genast och resultatet kommer ungefär inom ett dygn. Under den tiden gäller alla försiktighetsåtgärder.

Så här motiverar HUS test-principen

När riskgrupper allmänt räknas upp finns ofta gravida med på listan. Så är det inte i coronasammanhang.

På basis av den kunskap vi har i dag är inte gravida eller föderskor en speciell riskgrupp sett ur coronainfektionsperspektiv, säger Koskinen. Hon säger också att det inte finns bevis för att viruset skulle sprida sig till fostret.

Carina Bruuns höggravida mage i profil.
Bildtext Det är bara i vissa undantagsfall blivande mammor testas för coronasmitta innan förlossningen, uppger Kvinnokliniken i Helsingfors.
Bild: Carina Bruun / Yle

Koskinen säger att föderskor med snuva och förkylningssymptom inte testas på förhand.

Hon nämner några undantagssituationer; om man på förhand har planerat tidpunkten för förlossningen, till exempel att sätta i gång förlossningen eller att barnet föds med kejsarsnitt.

Hon förklarar att i normala situationer vet man inte när förlossningen sätter i gång. Den blivande mamman kan redan ha tillfrisknat eller också hunnit bli smittad efter en dylik provtagning. Testsvaret är betydelselöst när värkarna sätter i gång och barnet är på väg, enligt Koskinen.

Förlossning allena eller i sällskap

När familjen Bruun-Meyer fick sitt första barn var pappan med under förlossningen.

– Infon jag har fått är att man får ta med en stödperson som måste vara fullständigt frisk, säger Bruun.

Hon är osäker på hur hennes snuva nu rör till det.

Överskötare Koskinen säger att Carina Bruuns man får vara med, men han får inte avlägsna sig ur förlossningsrummet. När barnet är fött och han går ut ur rummet ska han tvätta och desinficera sina händer och använda mun- och nässkydd.

– Det är klart jag önskar att viruset inte skulle vara här, att man skulle få föda i lugn och ro, säger Bruun.

Gosedjur och klädesplagg för baby.
Bildtext Nyblivna mammor ska få hålla babyn och gosa också om de är förkylda.
Bild: Carina Bruun / Yle

– Tänk om man inte ens får hålla sin bebis.

Det ska nog ordna sig enligt Koskinen med lite specialarrangemang. Mamman ska tvätta och desinficera sina händer alltid före hon tar i eller sköter babyn. Mamman ska också ha näs- och munskydd när avståndet till barnet är mindre än en och en halv meter. Men ja, baby och mamma får vara tillsammans.

Diskussion om artikeln