Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Avdelningar flyttas på VCS för att bereda rum för eventuella coronapatienter

Från 2020
Onkologiska kliniken vid Vasa centralsjukhus
Bildtext Den onkologiska avdelningen som finns i den andra våningen av S-byggnaden flyttar för att ge plats för möjliga coronapatienter.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

På Vasa centralsjukhus förbereder man sig på en ökning av antalet coronapatienter genom att flytta på vårdavdelningsplatserna på sjukhuset. En pandemiavdelning för 17 coronapatienter kan tas i bruk vid behov.

Läget på Vasa centralsjukhus är för tillfället lugnt, men i och med den rådande coronaepidemin vidtar man aktiva åtgärder för att förbereda sig på en ökning av patientantalet.

Den onkologiska avdelningen som finns i den andra våningen av S-byggnaden flyttar under onsdagen till den fjärde våningen i E-flygeln.

I och med det här har man möjligheter att ta emot ytterligare 17 coronapatienter i en så kallad pandemiavdelning i S-byggnaden.

- Det är lättare att göra det nu än om vi är tvungna att göra det senare. Det är så lugnt nu, så det är faktiskt en ganska bra idé, säger det medicinska anvarsområdets direktör Antti Jekunen.

Jekunen påpekar att vården av cancerpatienter kommer att fortsätta precis som normalt trots flytten.

God beredskap

På pandemiavdelningen kan man vårda alla coronapatienter. Det finns extra syre och det finns möjlighet att ge intravenös antibiotika och infusioner samt att hjälpa andningen.

Överlag är beredskapen för en coronaepidemi god på Vasa centralsjukhus.

- Just nu har vi bra kapacitet och vi kan öka den om det behövs. Intensivplatser har vi tillräckligt av och vi söker möjligheter att öka de platserna.

Planer finns också att vid behov flytta andra avdelningar för att få rum för fler coronapatienter.

- Det beror på situationen och vi har planer också för det. Vi får se hur hårt epidemin slår till här om den kommer. Vi måste vara redo för det, säger Jekunen.

Diskussion om artikeln