Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rosk'n Roll begränsar antalet kunder på avfallsstationerna – åk bara om du måste och förbered dig på köer

Från 2020
Träavfall vid Domargårds avfallsstation
Bildtext Det gäller nu att hålla avstånd till andra människor, också vid avstjälpningsplatsen. Arkivbild.
Bild: Yle/Carmela Walder

Det börjar åter vara dags att börja putsa upp gården och kanske sätta i gång med att förbereda trädgården för sommaren. Den här tiden på året brukar avfallsstationerna välkomna kunder som vill bli av med trädgårdsavfall och annat bråte med öppna armar och förlänga öppettider.

I år är situationen en annan. Från och med lördagen den 4 april kommer Rosk'n Roll att börja begränsa kundmängderna på avfallsstationerna.

– På våren brukar kundmängderna vid avfallsstationerna vara mycket stora. Med begränsningen vill vi undvika närkontakt mellan människor och minska spridningen av coronaviruset, säger produktionsdirektör Sanna Lehtonen.

Hur länge de här åtgärderna pågår beror på hur länge coronaepidemin pågår.

Att begränsa mängden kunder kommer att orsaka köer vid avfallsstationernas porter, enligt Lehtonen. Hon uppmanar att noggrant överväga färden till avfallsstationen och att besökare förbereder sig på att köa.

– Vi har redan tidigare haft som instruktion att avfallsstationerna endast ska besökas om det är nödvändigt under epidemin. Till exempel avfall som uppkommer vid trädgårdsarbete kan mellanlagras på den egna gården, säger Lehtonen.

Vad som räknas som nödvändiga besök kan Lehtonen inte svara på, det är upp till var och en att själv avgöra.

Kolla öppettiderna på förhand

Hur många kunder som släpps in på en gång varierar mellan avfallsstationerna eftersom de är olika stora.

Hur många som ryms in på varje enskild avfallsstation kan Lehtonen ännu inte säga i det här skedet.

– Vi tar in så många på en gång som servicepersonalen anser vara tryggt. Bedömningen görs skilt vid varje avfallsstation, säger Lehtonen.

Metall på Domargårds avfallsstation
Bildtext Det gäller att försöka undvika att besöka avfallsstationerna en tid framåt.
Bild: Yle/Carmela Walder

På grund av undantagstillståndet övergår inte avfallsstationerna till de längre sommaröppettiderna. Man kan till och med behöva minska på öppettiderna ytterligare ifall många i servicepersonalen insjuknar samtidigt.

– Vi tar en dag i taget och ser hur situationen utvecklas. Därför ber vi kunderna om att kolla öppettiderna på våra nätsidor innan man åker i väg, säger Lehtonen.

Diskussion om artikeln