Entreprenören och den evige optimisten Peter Vesterbacka: “Kriser skapar alltid möjligheter”
Peter Vesterbacka tillbringar vanligtvis halva sin tid på resande fot, men sedan några veckor tillbaka sköter han alla sina möten hemifrån. En stor omställning för entreprenören som har blivit van vid att ha hela världen som sin arbetsplats.
Att entreprenören Peter Vesterbacka inte kan resa i lika stor utsträckning betyder inte att han går runt hemma och är sysslolös, snarare tvärtom.
- Det här är ju helt superbra och man får otroligt mycket gjort, säger han och syftar på tiden han sparar genom att ha onlinemöten i stället för fysiska möten.
Vesterbacka har anpassat sig snabbt enligt de exceptionella omständigheterna och kallar det redan för “det nya normala”.
Kriser leder till möjligheter
Den evige optimisten Vesterbacka är medveten om att alla inte har lika lätt att anpassa sig till de gällande omständigheterna som han har.
När han ser på sina två tonåringar som sköter skolan hemifrån, i likhet med barn i övriga delar av världen, så ser han att det är en enorm förändring för dem men han ser också möjligheter.
- Om vi ser på utbildning och vad vi kan göra där så ser jag möjligheter att få ut den finska utbildningen till en miljard barn i hela världen.
Inga av Vesterbackas projekt eller företag har han ännu varit tvungen att lägga på is, men det har förutsatts nytänk och nya arbetssätt.
- För många är det säkert stora utmaningar och alla kommer inte att klara sig, men många kommer klara sig och endel kommer att klara sig väldigt bra.
Han påminner om att många stora företag och framgångssagor har kommit till under kris.
- När det går bra klarar sig alla och när det går sämre så klarar sig bara de bästa, konstaterar han.
Vesterbacka blickar tillbaka på den senaste ekonomiska krisen 2008 som följdes av flera nya innovationer och är övertygad om att även det samma kommer ske efter den här krisen.
- Det är viktigt att se på historien, kriser skapar alltid möjligheter, säger han och går så långt tillbaka i tiden som till 1939 när Hewlett-Packard grundades under krigs- och kristider. Ändå kom företaget att lägga grunden för vad som sen blev Silicon Valley.
Ingenting är omöjligt
Det var på Hewlett-Packard som Vesterbackas karriär började, efter att han hoppade av studierna i marknadsföring på Åbo Akademi i slutet av 90-talet.
Under åren på vad som kallas för världens första uppstartsföretag, kom han i samband med en speltävling i kontakt med vad som skulle bli Rovio.
Aalto-studenterna Niklas Hed, Kim Dikert och Jarno Väkeväinen vann tävlingen i fråga och Vesterbacka uppmanade dem att göra det de älskar att göra.
- Ni älskar ju spel, ni älskar att göra spel. Varför grundar ni inte ett företag för att göra spel?
Rovio grundades 2003 och efter att mobilspelet Angry Birds hade blivit en internationell hit 2009 kontaktades Vesterbacka som såg potentialen i konceptet.
- Det här kan bli hur stort som helst, tänkte han och började jobba för Rovio som deras "Mighty Eagle" med ansvar för marknadsföring.
Företaget växte snabbt efter att Angry Birds lanserades. På bara ett år hade spelet blivit världens populäraste mobilspel med 50 miljoner nerladdningar.
Vesterbacka såg möjligheter att växa ännu mera och satte det ambitiösa målet att de skulle ha 100 miljoner nerladdningar. Vilket då var fler laddningar än vad det legendariska spelet Tetris hade fått under 20 år.
"Peter du är helt tokig. Ingen har kommit upp i 100 miljoner nerladdningar. Det är omöjligt! Ingen har gjort det tidigare", var några av reaktionerna.
Det visade sig vara möjligt då de nådde målet bara 15 månader efter att spelet lanserats.
- Alla trodde att det var omöjligt men sen visade det sig att det inte var omöjligt. Sen efter det blev allt väldigt lätt.
Våga tänka större
Under de sex år som Vesterbacka jobbade på Rovio så växte Angry Birds från att vara ett mobilspel till en hel industri, men han valde ändå att sluta.
- Det kändes som en bra tid att börja göra större saker.
Större saker för Vesterbacka har varit att engagera sig i utbildningsfrågor och uppstartsföretag, och även att kombinera de två.
Han vill dels sprida det finska utbildningssystemet ut i världen, och dels främja studentutbyte och få flera utländska studerande att komma till Finland.
Genom sitt engagemang har han gjort mycket för att främja internationellt studentutbyte, både till och från Finland. Men har också fått se att Finlands byråkrati och regelverk står i vägen för hans ambitioner och visioner.
Ett annat av hans storslagna projekt som kämpar i motvind är tunnelbygget mellan Helsingfors och Tallinn.
Men Vesterbacka låter sig inte nedslås.
- Det är kanske inte det lättaste projektet, men varför ska man göra lätta saker när man kan göra mera utmanande saker?
Tunnelbygget är tänkt att finansieras av utländska privata investerare främst från Kina, vilket har fått kritik både från finländska politiker och även EU-kommissionen. De finns de som menar att Kinas geopolitiska inflytande skulle öka i regionen.
Vesterbacka ser däremot inte de kinesiska pengarna som ett problem.
- Majoritetsägandet kommer att vara finländskt.
Istället betonar han det mervärde som tunneln mellan länderna skulle ha för infrastrukturen i regionen.
- Vi bygger inte bara en tunnel, vi skapar förutsättningar och tillväxt.

Ser fördelar som ingen annan ser
Oavsett om det är en tunnel under Finska viken, en järnväg från Rovaniemi till Ishavet, ett spel för att främja utbildning eller att bygga en artificiell ö, så har Vesterbacka en förmåga att få saker att låta enkla.
Det är ju bara att slå en signal.
Jag sände bara ett meddelande till Shakira.
Bara att kavla upp ärmarna och börja gräva.
Vesterbacka har aldrig drivits av pengar. Han säger att han får sin energi av att göra saker och ro projekt i mål. Därför ser han till att ha många projekt på gång och har utrustat sig med ett gott tålamod.
- Allt kommer inte att lyckas imorgon.
Vesterbacka är övertygad om att saker löser sig med tiden och därför gör han inte saker svårare än vad de måste vara.
- Det är enkelt, det är ju bara att göra. Varför skulle det inte gå? Man får fortsätta tills man lyckas, säger han med en axelryckning och ett stort leende.
Ser saker från den ljusa sidan
Som med så mycket annat i Vesterbackas liv handlar det om inställning.
Att han för tillfället inte kan flyga runt i världen och nätverka så som han blivit van vid, stör honom inte för tillfället då han enligt egen utsago har "några tusen nummer" i sin telefon att beta genom.
- Jag har mycket mera möten nu än vad jag någonsin har haft.
Men "Mighty Eagle" Vesterbacka har inte landat för gott.
- När det här är över så kommer jag fortsätta resa och träffa människor, men jag kommer också ha virtuella möten även framöver.
Peter Vesterbacka är gäst hos Daniel Olin sö 5.4.2020 kl. 20.00 på Yle Fem och på Yle Arenan.