Veterinärer har respiratorer som kunde lånas ut till intensivvården - men är osannolikt i det här skedet
En del djurkliniker har utrustning, som också lämpar sig för att vårda människor. Finlands veterinärförbund kartlägger vilken typ av utrustning som veterinärerna har så att utrustningen snabbt kan erbjudas till sjukhusen under coronaepidemin vid behov.
Veterinären Elina Illukka äger en djurklinik i stadsdelen Skansen i Åbo. Hon är glad över att kartläggningen görs och att veterinärerna kan bidra under coronakrisen.
Respiratorer kan lånas ut
Illukka är en av de veterinärer, som har utrustning som också kunde användas inom intensivvården av människor.
I en av operationssalarna pågår en titthålsoperation på en hund. Hunden är kopplad till en respirator och en övervakningsmonitor. Det är den här typen av utrustning som kunde lånas ut.
- Till exempel den här respiratorn. Den är modern och pålitlig, Jag skulle våga koppla upp mig till den, säger Illukka.
Anestesin av djur har tagit stora steg framåt
Enligt Elina Illukka har vården av djur utvecklas mycket under de senaste åren. En del är förvånade över prisökningen på djurklinikerna, men en orsak till det här är att det satsas på ny teknik, förklarar Illukka. Kvaliteten på vården av djur börjar närma sig den nivå av vård som erbjuds människor, speciellt inom anestesin.
- Oftast berättar den här utvecklingen om samhället överlag. Om djuren mår bra, så brukar också människorna göra det. Vi får hoppas att vi har ett välfärdssamhälle också i framtiden, säger Illukka.
Den utrustning som kunde lånas ut är den som används inom anestesi, såsom just respiratorer, övervakningsmonitorer och infusionspumpar. Enligt Illukka kan djurkliniken möjligen även dela ut skyddsutrustning såsom munskydd och medicinska handskar, om man har av dem på lager.
Osannolikt att utrustningen måste lånas ut
Enligt Finlands veterinärförbund är det osannolikt att utrustningen måste lånas ut. I första hand kommer det att råda brist på kunnig personal på intensivvårdsavdelningarna, inte på själva utrustningen.
Men veterinärerna vill kartlägga saken, så att man kan erbjuda ut utrustningen i snabb takt vid behov. Listan på lämplig utrustning överlåts till Institutet för hälsa och välfärd, THL. Det berättar veterinär, doktorand Ira Kallio-Kujala. Hon jobbar på Universitetets djursjukhus inom anestesi och är en av de veterinärer som koordinerar kartläggningen.
I början av veckan hade omkring 40 djurkliniker runt om i landet svarat på kartläggningen, berättar Kallio-Kujala.
Djur kan opereras också utan utrustningen
Men hur går det då för alla de djur, som fortsättningsvis måste opereras om utrustningen lånas ut? Enligt veterinär Elina Illukka är det en självklar sak att låna ut utrustningen för vård av människor, om så krävs.
- Det var inte så länge sedan som vi utförde operationer av djur utan all modern utrustning som används i dag. I så fall utförs akutoperationer med hjälp av fältmässig anestesi. Jag tror att vår verksamhet fungerar även utan den nyaste tekniken, konstaterar Illukka.