Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalendern gapar tom för orienterarna – Fredric Portin vet att de yngre i landslaget lider av ovissheten: "Störst påfrestning mentalt, de vet inte vad de tränar för"

Från 2020
Fredric Portin intervjuas.
Bildtext Det är mindre än två år sedan Fredric Portin avslutade sin elitkarriär. Nu är han färsk förbundskapten.
Bild: SSL/Touho Häkkinen

EM, världscupen och Jukola är redan struket, VM ligger i vågskålen. I svallvågorna av coronapandemin gapar kalendern tom för orienteringen. Förbundskaptenen Fredric Portin säger att landslagsidrottarnas största utmaning är motivationen.

Vår i luften och barmark i skogen – men orienterarna tvingas vänta på att få tävla igen. Coronapandemin har tömt kalendern på innehåll.

Dagen efter beskedet att sommarens Jukola i Rovaniemi är framflyttat med ett år konstaterar orienteringslandslagets förbundskapten Fredric Portin att det är ett tungt slag mot sporten.

– Det var förståeligt och väntat och vi är inte värre drabbade än andra sporter, men det är verkligen synd. Jukola är orienteringens flaggskepp. Elitorienterarna och motionärerna samlas till den höjdpunkten, säger Portin till Yle Sporten.

För både eliten och den breda massan är det allra mesta inställt. Samtliga FM-tävlingar ska avgöras under hösten och vårens andra inhemska tävlingar är också strukna.

– Folk borde åtminstone vara ivriga när det väl kan ordnas tävlingar igen, och våra föreningar klarar sig förhållandevis bra jämfört med andra idrotter. Vi har små inkomster och små utgifter. På många håll ordnas det ”Iltarastit” så att vem som helst åtminstone kan träna orientering.

Motivationen kan lida

Landslagsorienterarna har tvingats skifta fokus. Sprint-VM i Danmark är åtminstone framflyttat. Internationella orienteringsförbundet har möte på fredag och lördag och ett besked om VM kan komma redan nästa vecka. Alternativen är ett mästerskap i oktober, nästa år på våren eller att VM ställs in.

EM i Estland i augusti och hela världscupen är däremot redan inställt.

– Det är ju fortfarande fritt att röra sig i skogen och träningen ska inte lida så mycket, men idrottarna tränar för och motiveras av de internationella evenemangen. När de ryker blir det störst påfrestning mentalt, säger Portin.

– Var hittar våra landslagsidrottare sin motivation? Om tävlingarna är moroten blir det tuffare. Man vet inte vad man tränar för.

Miika Kirmula i tävling.
Bildtext Miika Kirmula var en av de unga herrorienterarna som bärgade ett stafettsilver i VM förra året.
Bild: SSL/Touho Häkkinen

Hur mycket har du pratat med idrottarna nu?

– Jag har talat enskilt med alla och på fredag ska vi ha ett gemensamt videomöte för att gå igenom läget. Jag har märkt att de med mer rutin kan sätta allt i perspektiv. De kan ha haft en säsong spolierad på grund av exempelvis en skada. Jag vet att det är tuffare för de yngre. De lever så mycket mer i nuet.

Ett slutgiltigt beslut om junior-VM i Turkiet i månadsskiftet juni–juli är inte fattat.

– För vissa kan det mästerskapet vara sista chansen att visa framfötterna i det sammanhanget, men å andra sidan är ett inställt junior-VM något som man ska komma över om målet är att nå toppen som senior.

Fortfarande i gott skick

Portin har varit förbundskapten sedan i höstas och hans första säsong blir kraftigt påverkad av coronapandemin på många plan. Just nu jobbar han och resten av orienteringsförbundets anställda på sextio procent.

Förbundets ekonomi påverkas ordentligt av att Jukola inte arrangeras som planerat. Man går miste om ungefär 300 000 euro.

– Det är ingen hemlighet att förbundet har det tufft ekonomiskt. Att vi går ner till sextio procent är en första åtgärd. Fler beslut är inte tagna. Det här påverkar ju också mig, men jag kan inte gnälla, säger Portin.

Marika Teini går i mål i en orienteringstävling.
Bildtext Marika Teini är ett av landslagets vassaste namn.

– Jag försöker sparra idrottarna i vardagen, men mycket som är planerat blir inte av och på så sätt känns det ju som att man har gjort jobb i onödan. Och nu är det också knepigt att veta hur mycket jag vågar förbereda.

Nykarlebybördige Portin beskriver sin första tid som förbundskapten som intensiv och givande. Han satte punkt för sin egen elitsatsning hösten 2018, men formen är fortfarande rätt bra.

– Det är också nödvändigt. Vi springer efter idrottarna i skogen med kamera för analys och då krävs det att man hänger med de bästa herrarna åtminstone en stund.

Diskussion om artikeln