Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Allmänna arbetslöshetskassan varnar: En enorm våg av ansökningar är på kommande, betalningar kan försenas

Från 2020
En stor hall med ett fåtal människor synliga på avstånd. Köpcentret Jumbo vid Ring 3 den  21 mars 2020.
Bildtext Coronaviruset har tömt köpcentren. Enligt Arbets- och näringsministeriet berördes kring 300 000 personer av samarbetsförhandlingar i Finland i slutet av mars.
Bild: Lehtikuva

Finlands största arbetslöshetskassa YTK varnar för att det blir långa köer i behandlingen av arbetslöshetsförmånerna, skriver Yle Uutiset.

YTK förväntar sig upp till 100 000 ansökningar om dagpenning. Kassan grundar sin bedömning på en medlemsenkät. I vanliga fall behandlar YTK kring 40 000–50 000 ansökningar per år.

– Nu kommer vi alltså att ta emot två års arbete på en månad, skriver YTK:s vd Sanna Alamäki i sin blogg.

Det första problemet med en så stor mängd ansökningar är enligt kassan inte att pengarna tar slut, utan att behandlingarna hopar sig.

Enligt YTK kommer man vara färdig med behandlingen av ansökningarna i början av nästa år. Lagen kräver däremot att ansökningarna behandlas inom 30 dagar.

Alamäki konstaterar att man manuellt måste gå igenom alla ansökningar om dagpenning. YTK har anställt 14 nya personer som behandlar ansökningar och ska rekrytera ännu fler. De här åtgärderna räcker ändå inte till för den här mängden ansökningar.

– Justitiekanslern har under statsrådets sammanträde i förra veckan påpekat att situationen kräver att det grundlagsrättsliga socialskyddet inte får komma med fördröjning, skriver Alamäki.

YTK vädjar till statsmakten

Regeringens mål är att göra det möjligt för permitterade personer att snabbare kunna få ta del av arbetslöshetsförmånerna.

Enligt YTK är de ändringar som regeringen planerar i lagen om utkomstskydd bra, men ändringarna ökar behovet av arbete som görs manuellt och det ökar på så sätt köerna ytterligare.

Kassan föreslår därför att man tar i bruk ett system som finns i många andra länder: att arbetsgivaren fortsätter betala ut lön och att staten ersätter arbetsgivaren för lönen.

Ett annat förslag är att skapa en tillfällig dagpenning specifikt för permitterade och att penningen kunde beviljas på basis av informationen som finns i inkomstregistret.

YTK har sammanlagt över 460 000 medlemmar, vilket motsvarar en femtedel av löntagarna i Finland. Enligt YTK:s medlemsenkät upplever 270 000 medlemmar att de snart kan bli utan jobb.

Räcker pengarna till?

Coronaepidemin och åtgärderna som vidtagits för att stoppa smittospridningen har slagit hårt mot ekonomin.

Sysselsättningsfonden som ansvarar för att samla arbetslöshetsförsäkringspremier uppger att dagpenningssummorna håller på att fördubblas. I år har fonden i sin budget förberett sig på att betala 958 miljoner euro till arbetslöshetskassorna.

På grund av coronavirusepidemin fördubblas behovet av pengar hos arbetslöshetskassorna till cirka 2 miljarder euro, enligt fonden.

Fonden uppger att ekonomin är på en god nivå och att fonden kan bevilja de pengar som kassorna behöver.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel "Suomen suurin työttömyyskassa varoittaa: Edessä ennennäkemätön hakemusvyöry – Päivärahojen maksaminen voi viivästyä vuodenvaihteeseen" skriven av Antti Koistinen. Artikeln översattes av Saga Mannila.