Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill åtminstone tredubbla antalet coronatester, men är avsikten att masstesta?

Från 2020
En person i skyddskläder tar ett coronavirusprov med en bomullspinne av en person i en bil med nedvevad bilruta.
Bildtext Vårdbolaget Mehiläinen har redan en tid testat personer för coronaviruset genom drive-in-test där patienten inte behöver stiga ur bilen.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Hittills har Finlands linje varit att främst göra coronatest på personal inom hälsovården och personer med allvarliga symtom. Det här för att garantera att coronatesterna räcker till. På onsdagen meddelade regeringen att man nu har för avsikt att testa betydligt fler.

För tillfället analyseras cirka 2 500 coronaprover per dag i Finland. Det är i det mindre slaget, speciellt eftersom Världshälsoorganisationen WHO har rekommenderat att länderna gör masstester.

– Vi kommer att fördubbla testkapaciteten mycket snart. I första hand ska testen analyseras i Finland, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på regeringens presskonferens på onsdag förmiddag.

Dessutom jobbar man enligt Kiuru på att låta finländska coronaprover analyseras av en samarbetspartner man hoppas hitta i Asien. Det här skulle ge myndigheterna möjligheten att tredubbla kapaciteten jämfört med i dag.

Att öka kapaciteten är viktigt för att råda bot på coronasituationen över lag.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL krävs avsevärt fler coronatester för att någon gång i framtiden kunna trappa ned på restriktionerna i samhället och den sociala distanseringen.

Om personer med lindriga eller inga symtom alls inte vet om att de har covid-19, är risken större att de smittar ner personer i sin närhet.

Viktigt att kunna lita på testerna

Regeringens strategi gällande coronatesterna förblir ändå lite oklar. Kiuru undviker att svara på frågan kring om Finland siktar på att gå in för masstestning. Masstestning skulle innebära betydligt fler tester än att tredubbla kapaciteten.

Det vi ändå vet är att Finland redan nu skickar en del av sina prover att testas till Sydkorea. Det här görs via den privata aktören Mehiläinen som uppger att de på så sätt kan testa upp till 18 000 prover i åtminstone två veckors tid – den här veckan och nästa vecka. Testsvar fås på 1-3 dagar.

Flera finländska företag samarbetar med Mehiläinen om det här, men de får inte ensamrätt till testerna för det.

– Det är rationellt och rimligt att testa mycket om det finns kapacitet till det, kommenterade Anssi Hartiala som är affärsområdesdirektör på Mehiläinen, till Svenska Yle på tisdagen.

Mika Salminen från THL och ministrarna Krista Kiuru och Aino-Kaisa Pekonen står framför varsitt podie och håller presskonferens.
Bildtext Ministrarna Kiuru och Pekonen höll presskonferens på onsdagen tillsammans med Mika Salminen från THL.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Skyddsutrustning finns nationellt, lokala brister möjliga

Det finns några flaskhalsar för att kunna öka på testandet. THL kommer därför att jobba på att förbättra hela testprocessen – från början till slut.

Kiuru vill se att man satsar speciellt på processens början. Förutom mer personal behövs också tillräcklig skyddsutrustning för att garantera testtagarnas säkerhet.

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) sa att sjukvårdspersonal oroat sig för att skyddsutrustningen inte räcker till.

– Vi har tillräckligt med skyddsutrustning och mediciner nationellt sett, på vissa orter kan det råda brist. Vi införskaffar hela tiden mer skyddsutrustning, lagren fylls på kontinuerligt, säger Pekonen.

Enligt Pekonen har flera miljoner euro använts för att införskaffa mer skyddsutrustning, både från Finland och från utlandet.

Bland annat engångsmasker som används inom kirurgin införskaffas samt skyddskläder och skyddsutrustning som till exempel andningsskydd och visir.

En person med skyggsmask håller upp en röd testtub med "negative" ikryssat.
Bildtext Ett negativt coronatest visas upp i ett laboratorie i Tyskland.
Bild: imago images/Action Pictures/ All Over Press

THL önskar samarbete med utlandet för ökad kapacitet

I själva testandet behövs det utrustning, så kallade reagenser och personal för att göra analyserna. Det har varit brist på dem. Men staten jobbar nu på att det ska räcka till framöver.

THL har kartlagt och tagit kontakt med olika aktörer som kan hjälpa till med att beställa eller tillverka sådana material som behövs vid testerna, och med att få fram personal för att utföra testerna.

Det finns flera sådana här både i Finland och i utlandet.

Petri Kallio som är vd för ett hälsoteknologiföretag i Åbo sade till Yle i går att företaget skulle kunna leverera material för genomförandet av 100 000 tester varje vecka.

THL hoppas alltså också på samarbete med något laboratorium i utlandet, för att man relativt snart skulle kunna öka testkapaciteten.

Smittkedjorna ska följas upp

Följande steg i processen är att se till att det finns tillräckligt med sjukvårdspersonal för att fatta beslut om karantän när man väl vet vilka personer som har smittats.

Staten kommer också att satsa på att förbättra arbetet med att följa upp smittkedjor.

Det är inget man har kunnat satsa på tillräckligt mycket till exempel i huvudstadsregionen eftersom det finns så många fall här, medan man nog på andra håll i landet – till exempel i Vasa-regionen – har lyckats med det.

Man utreder hur det kunde skötas av personal inom både den offentliga och privata sjukvården. Ett ytterligare alternativ är att anlita studerande för det här jobbet.

THL:n Mika Salminen valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa 19. maaliskuuta.
Bildtext Mika Salminen, direktör på THL, berättar att det behövs avsevärt fler coronatest innan vi kan börja tala om att lätta på regeringens restriktioner.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Antikroppstester nästa vecka?

Förutom tester som visar vem som har coronasmitta för tillfället, så är det också viktigt med så kallade antikroppstester som kan visa om man har haft coronaviruset tidigare och nu högst antagligen är immun.

Mika Salminen, direktör vid THL, understryker ändå att man inte kan ha för bråttom när man väljer samarbetspartners och vilka tester som används.

– Det är viktigt att kunna lita på testerna. Det finns tyvärr erfarenhet i Europa av antikroppstester som har visat sig vara felaktiga och testresultaten har inte kunnat användas. Sådant kan vi inte tillåta.

Salminen tillägger ändå att det redan nu finns produkter på marknaden som är CE-märkta och kan börja användas.

– Eventuellt kan vi redan nästa vecka börja göra antikroppstester i större skala, säger han.

Till att börja med gör man till exempel 1 000 tester så att man kan beräkna hur stor andel av den finländska befolkningen som antagligen har haft coronaviruset, hur stort behov det finns för coronatester och hur länge man åtminstone behöver ha olika begränsningar i samhället.

Så småningom ska fler och fler personer kunna ta ett antikroppstest. Sådana här tester är enklare att utföra än de tester som visar om man har coronasmitta för tillfället.

Diskussion om artikeln