Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

"Vi har aldrig spelat petanque så här ivrigt tidigare och inte brädspel och kort heller" – Hur sysselsätter ni era barn under coronapandemin?

Från 2020
En mor och tre barn lagar mat tillsammans.
Bildtext Att laga mat tillsammans kan det finnas mer tid för nu, tipsar Kati Källman om.
Bild: Privat

Svenska Yle frågade hur ni gör för att aktivera och sysselsätta era barn då barnens hobbyer, liksom umgänget med kompisar, ligger på is. Svaren visar både på funderingar kring utökat gameande, men också mer tid tillsammans med familjen.

Signaturen Nina skriver: "Vi har aldrig spelat petanque så här ivrigt tidigare (idag kom frisbeen fram också) och inte brädspel och kort heller.

14-åringen fick till uppgift att planera en konditionscirkel under jumppatimmen här om dagen. Ut stack vi provkaniner, hela gänget, mitt på dagen och veiva! När har det hänt förut? (Det var faktiskt riktigt roligt).

Själv går jag på virtuell ”zoom-pilates” nu för tiden och inte är det så huttot det heller."

En annan förälder skriver: "Jag hade hoppats på mer familjetid på kvällarna då barnen inte borde umgås med andra, men speciellt tioåringens kompisar ringer och vill spela över nätet. Jag har inte hjärta att neka honom varje gång, jag måste ju i alla fall säga nej under "skoltid".

Det är ju trevligt att kompisarna håller kontakt, visserligen, men jag tycker de tillåts ringa rätt sent, till och med efter klockan 21. Att stänga av telefonen vore ett alternativ men samtidigt utesluts då äldre syskon och andra släktingar som måste tillåtas säga god natt.

Brädspel, pussel och påskpyssel, att se en film tillsammans eller ligga tillsammans och läsa med tidigt sänggående är trevliga sysselsättningar."

Ung gamer framför datorskärm.
Bildtext Mycket skärm blir det.
Bild: JAVIER ZORRILLA

4H förstod tidigt att aktivera sig på distans

Finlands svenska 4H började fundera på hur man kunde skapa verksamhet på distans för sina medlemmar genast det blev tal om att begränsa de sociala kontakterna.

– Det finns mycket man kan göra nu när man är hemma och det ville vi stöda inom 4H, berättar Kati Källman som är verksamhetsledare för 4H i Korsholm.

De flesta 4H-klubbarna har producerat material som uppmuntrar barnen att fortsätta tänka i banorna kring företagsamhet och hushållarbete. Materialet har publicerats på Facebook, Instagram eller Youtube.

I Sibbo får 4H-medlemmarna byggsatser som de kan göra fågelhokar av. I Pargas planeras en matlagningskurs på distans.

Det finns situationer där man online kunde inkludera barn som av en eller annan orsak inte kan delta i den vanliga klubbverksamheten.

― Kati Källman, verksamhetsledare, 4H i Korsholm

I Närpes skall de tjejträffar som ordnas för högstadieelever fortsätta virtuellt. I Vörånejden uppmanas medlemmarna att vara ute i skogen och göra lätta skogsarbeten. Hit hör sådant som att kvista stammar i ungskog, vilket ger bättre virke.

Kati Källman tycker att det är spännande för 4H:s personal att lära sig bedriva verksamheten online. Det här ger också en möjlighet att tänka vidare.

– Det finns situationer i vår normala vardag där man kunde inkludera barn som av en eller annan orsak inte kan delta i den vanliga klubbverksamheten.

Ett barn slår vaniljsås över en kaka i form.
Bildtext Att baka och koka är roligare om man gör det tillsammans.
Bild: Yle/Erica Vasama

Tips för hur aktivera familjen

Finlands svenska 4H arbetar för att ge barn en meningsfull fritid. Nu när alla hobbyer ligger på is är det här med meningsfull fritid en fråga som aktualiserats på bred front. Kati Källman har enkla tips för hur man kan aktivera hela familjen tillsammans.

– Nu när barn och vuxna är mera hemma har man kanske lite mer tid att ta med barnen i matlagningen.

Någon skär en gurka i skivor
Bildtext Barnen får sysselsättning och lär sig samtidigt att laga mat när de får hjälpa till med middagen.
Bild: Yle/Roger Källman

Man kan visa barnen vilka ingredienser som finns och frågar dem vad man kunde tillreda.

– Barnen är inte begränsade på samma sätt som vi vuxna av vad som passar ihop. Det kan bli fantastiska nya rätter.

Sedan får man gärna styra kosan utåt. Kanske är det nu man ska börja snickra? Kanske vågar man sova en natt på egen gård?

Eftersom barn ofta njuter av att peta i mull kan man passa på att förodla. Redan nu kan man så frön inomhus.

– Det pågår diskussioner om huruvida maten kommer att räcka till om importen stannar av. Nu har vi världens chans att komma igång med lite odling. Och när vi tillbringar mer tid hemma kommer vi förhoppningsvis också ihåg att vattna fröna, säger Kati Källman.

Hon påpekar att det finns fina tips på nätet på hur man kan skapa ett miniväxthus av en glasburk.

– Jag har sett fina expempel på hur man kan förodla till exempel chiliplantor i en stor genomskinlig plastlåda. Sedan får man gärna styra kosan utåt. Kanske är det nu man ska börja snickra? Kanske vågar man sova en natt på egen gård?

Vips har man lärt sig hur man stickar hälen på ett par sockor.

Kati Källman tycker att det också är läge att ta chansen att göra sådant som man inte gör i vanliga fall, som att bygga en trädkoja.

Hon påpekar att det, med tanke på att vi troligen inte heller kommer att kunna röra oss några längre sträckor under sommaren, är bra att kunna sysselsätta sig på egen gård, om man har en sådan.

– Handarbete har också blivit en populär sysselsättning nu när vi tillbringar mera tid hemma. Till exempel stickning har blivit populärt och vips har man lärt sig hur man stickar hälen på ett par sockor.

Kati Källman ser gärna att man gör handarbete som man har nytta av i hushållet, sådant som man gjorde i stugorna om kvällarna förr i tiden, till exempel smörknivar.

En trädkoja byggd av unga pojkar.
Bildtext Kanske är det äntligen dags att bygga en koja?
Bild: Julia Malmsten

Hur kompencera för avsaknad av det sociala?

Hur mycket man än pysslar eller bygger trädkojor så förändrar det ändå inte det faktum att man inte kan umgås med sina kompisar.

Har 4H:s Kati Källman några tips för hur man kan kompencera för det sociala som också fallit bort?

– Oj, det är svårt. Det är också det jag själv lider mest av. Att inte kunna gå på konserter och delta i seminarier och liknande. Sådant som jag njuter av i vanliga fall.

Men man kan ju tala i telefon konstaterar hon.

– Jag har sett många fina tips där folk är på varsin sida av ett fönster, ena på insidan och andra på utsidan, och ringer åt varandra. När man börjar tänka mer kreastivt hittar man på olika lösningar.

Det finns positiva effekter av att vara hemma.

– Jag märker de positiva effekterna av att under två veckor ha tillbringat mera tid tillsammans som familj. Efter middagen springer barnen till exempel inte iväg till egna rum lika snabbt som i vanliga fall. Brädspel som Monopol, Fortnite och Pokemon har kommit fram, även om vi inte ännu hunnit spela.

Vistas mer i köket, det är mitt tips.

― Kati Källman

Kati Källman skriver själv dagbok på Facebook över hur livet med distansundervisning, jobb, studier och hushållsarbete fortlöper. Vilket är då hennes personliga, bästa tips på aktiviteter för alla hemmasittare?

– Jag älskar ju köket. Det har alltid varit hjärtat i mitt hushåll. Där kan man göra allting. Kök är ofta den platsen där man har förtroliga samtal, få sig en matbit och där man också kanske kommer på saker som man kunde göra tillsammans. Så vistas mer i köket, det är mitt tips.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln