Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 900 döda på ett dygn i USA men Trump vägrar fortfarande att utlysa nationella karantänregler

Från 2020
Uppdaterad 02.04.2020 09:06.
Fryslångtradare används som tillfälliga bårhus utanför sjukhus i New York.
Bildtext Fryslångtradare används som tillfälliga bårhus utanför sjukhus i New York.

USA har för första gången registrerat över 900 dödsfall under en dag på grund av coronapandemin. Sammanlagt har över 5 100 insjuknade avlidit och man har bekräftat över 215 000 coronafall, vilket är överlägset mest i världen.

President Donald Trump vägrar ändå fortfarande att utlysa nationella karantänregler, trots att han har utlyst katastroftillstånd i flera delstater. Trump överväger nu att stoppa alla flyg till sådana delstater, men han säger att beslutet är svårt.

- Vi tittar nog på det, men när man en gång gör det så stänger man en industri som behövs desperat, sade Trump.

Trumps rådgivare har förutspått att upp till 200 000 människor kan dö i USA, förutsatt att man vidtar strikta åtgärder över hela landet. Om inget görs så kan dödstalet till och med röra sig kring två miljoner varnar Vita husets experter.

- Vi kommer att uppleva några hemska veckor som börjar nu. Men amerikaner är inte förtvivlade och ger inte upp inför rädslan, försäkrade Trump i sin dagliga presskonferens om pandemin.

Både republikanska och demokratiska guvernörer vädjar till presidenten om enhetliga nationella regler för att folk ska isolera sig hemma och om att han ska förbjuda onödiga resor mellan delstaterna.

Ett tillfälligt fältsjukhus har upprättats i Central park mitt i New York, för att ta hand om coronapatienter.
Bildtext Ett tillfälligt fältsjukhus har upprättats i Central Park mitt i New York, för att ta hand om coronapatienter.
Bild: /All Over Press

Unga dödsoffer

En av dem som avled under det gångna dygnet var ett sex veckor gammalt spädbarn i Connecticut som blev det yngsta dödsoffret i USA.

- Den nyfödda var Covid-19 positiv det har tester visat och det är absolut hjärtskärande, konstaterade guvernören Ned Lamont.

- Det är en påminnelse om att ingen är säker för viruset.

Coronaviruset har främst krävt äldre dödsoffer men under de senaste dagarna har det också kommit sorgebud om yngre offer, bland dem en 13-åring i Frankrike, en 12-åring i Belgien och en 13-årig pojke i Storbritannien. Ingen av dem lär ha haft underliggande hälsoproblem.

Sjukhusen i New York är redan nu hårt ansträngda, trots att det värsta ännu ligger framför.
Bildtext Sjukhusen i New York är redan nu hårt ansträngda, trots att det värsta ännu ligger framför.

New York och andra närbelägna delstater i nordöstra USA har drabbats värst. I staden New York har nära 2 000 insjuknade avlidit och guvernören Andrew Cuomo har bett polisen att mer aggressivt se till att karantänregler följs.

Stadens poliskår har också drabbats hårt, för på tisdagen hade över 15 procent av nära 40 000 poliser sjukanmälts.

- Unga människor måste ta till sig budskapet, för det har de ännu inte gjort. Man ser alltför ofta att unga samlas alltför tätt, sade Cuomo då han motiverade sitt beslut att stänga korgbollsplaner och lekplatser där unga och barn samlas.

Karantän i 38 delstater

Karantänregler av olika slag har införts i 38 delstater, främst i norra och mellersta USA och längs öst- och västkusten. Reglerna berör 260 miljoner amerikaner eller 80 % av befolkningen.

De folkrika delstaterna Kalifornien, Michigan, Florida och New Jersey har också sett en dramatisk uppgång i antalet smittade och avlidna.

Kalifornien har fått beröm för att det var en av de första delstaterna som uppmanade folk att isolera sig, men det värsta ligger ännu framför oss, varnar guvernören Gavin Newsom.

Han varnar för att man antagligen kommer att lida akut brist på livsviktiga respiratorer inom sex veckor.

- Vi är i en helt annan plats för tillfället än New York, men vi kommer inte att förbli där om folk inte gör sitt och fortsätter att upprätthålla fysisk distans, säger Newsom.

Källor: AP, Reuters, New York Times

Diskussion om artikeln