Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skrällsegern bevisade att Robert Helenius skadehelvete är över: ”Jag var senast i lika bra skick år 2010”

Från 2020
Robert Helenius ler.
Bildtext Livet ler för Robert Helenius. (arkivbild)
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Robert Helenius är igen hett villebråd. Knockoutsegern över polacken Adam Kownacki öppnade många dörrar för den 36-årige ålänningen. Helenius form är på topp och förklaringen är enkel – han är äntligen kvitt sina skador. Jag är på väg tillbaka för första gången på tio år, säger han.

Helenius utstrålar självförtroende då Yle Sporten träffar honom i gymmet hemma på Åland. I och med skrällsegern över Kownacki bevisade han tvivlarna fel.

Karriären som pekade spikrakt uppåt efter de meriterande segrarna över Dereck Chisora, Samuel Peter och Lamon Brewster hade gått i stå och framtidsutsikterna var begränsade.

Helenius har en naturlig förklaring till varför han inte lyckades infria förväntningarna under andra halvan av 2010-talet.

– Det är först nu som jag känner att jag är på väg tillbaka. För första gången på tio år. Med tanke på alla de skador och operationer jag har haft. Nu är jag på väg uppåt igen. Jag var senast i lika bra skick år 2010, säger Helenius.

Robert Helenius jublar efter seger.
Bildtext Robert Helenius är skadefri igen.
Bild: Lehtikuva

En hur mycket bättre boxare är han då nu då han har fått gå skadefri? Helenius, som ofta uttrycker sig sävligt, svarar nu rappt:

– Allt förbättras då man får träna skadefri. Konditionsmässigt orkar jag nu 12 ronder. Jag har haft bättre konditionsläger och bättre sparring. Mina reaktioner är snabbare och boxningstekniken bättre.

Nya kostvanor har gett önskat resultat

Med blotta ögat är det lätt att se att Helenius träningspass har gett resultat. Hans fettprocent ser avsevärt lägre ut än för några år sen.

Helenius förklarar att förändringen inte enbart handlar om bättre och fler träningar. Han har också förändrat sina kostvanor.

– Jag har bara ätit kött och fisk och olika fetter i två års tid. Det fungerar för mig att lämna bort alla kolhydrater.

– Sen håller jag på med periodisk fasta – jag har inte ätit någonting i dag. Min första måltid blir efter den här träningen. Jag äter i snitt två gånger per dag, säger han inför sitt träningspass vid lunchtid.

Telefonen har gått het

Tack vare segern över Kownacki fick Helenius ett rejält lyft på världsrankningen. Han medger att telefonen har gått het sen han återvänt hem till Åland från New York

– Mer än vanligt. Jag har intervjuats av radiokanaler i USA och England. Intresset har varit stort, säger han.

Läget i världen just nu innebär att det är högst oklart när han kan gå sin nästa match.

– Hoppas så snart som möjligt. Det är därför jag håller i gång. Man vet aldrig när undantagstillståndet tar slut och när folk får resa som vanligt igen. Jag hoppas på sommaren.

Mycket tyder på att han också går sin nästa match i USA. Samarbetet med Premier Boxning Champions-organisationen lär fortsätta.

Robert Helenius boxas mot Lamon Brewster 2010.
Bildtext Helenius hoppas gå sin nästa match i sommar.
Bild: imago sportfotodienst/All Over Press

Det är ingen hemlighet att det förekommer mygel och att det dras hemåt inom proffsboxningen. Helenius är ändå inte oroad över att träda in i ringen på bortaplan i USA.

– Jag brukar inte tänka på sånt. Om man presterar bra så ska man vinna. Det finns steg man kan ta om man känner att man har blivit behandlad fel. Det upplever jag inte att jag har blivit.

– Så jag känner inget hot. Jag slår såpass hårt att jag tror att de inte behöver räkna några poäng, säger Helenius med ett flin.

Drömmotståndaren: Anthony Joshua

Det gäller att smida medan järnet är varmt. Robert Helenius är sugen på att utmana den yttersta världseliten så snart som möjligt. Samtidigt inser han realiteterna.

– Helst skulle jag fajtas mot WBA-mästaren Anthony Joshua. Men jag ser att jag har ett par matcher framför mig innan VM-titelmatchen kommer.

Just nu har han emellertid inga som helst planer. Coronaepidemin, som har förändrat vardagen för de allra flesta, har också rubbat på Helenius vardag.

– Jag har ju barnen med mig och tränar så det är roligt. Men visst förändrar det på saker och ting. Vi borde planera nästa match och nu blir det en liten paus i det. Men träningen fortsätter som vanligt.

Diskussion om artikeln