Hur ska man tänka kring bastubad, skyddshandskar och kolesterolmedicin - radiodoktorn Otto Lindberg svarade på era frågor om Coronaviruset i Svenska Yles chat
Geriatrikern Otto Lindberg, tidigare bekant som den populäre Radiodoktorn i Yle Vega svarade på torsdagsförmiddagen på frågor om Coronaviruset i en chat på Svenska Yles webbplats. En del frågor besvarades också utgående från information från Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Här är ett plock bland frågor och svar.
Är det någon idé/ nytta med att använda ansiktsmask, engångsshanskar, vanliga vantar etc när vi går och handlar?
OL: Jag tror inte att handskarna gör någon större skillnad. Engångshandskar är rena bara då de tas ur paketet. Har de bott i fickan , tagits av och på flera gånger gör de säkert ingen nytta. Masken däremot skyddar säkert människorna runt omkring och kan i någon mån också minska risken att man smittas själv.
Hur är det lättast att skilja på corona och allergier?
OL: Allergi kommer med snuva , rinnande ögon ibland andningssvårigheter. Jag tror att en person som varje år har pollenallergi nog märker om något annat utöver allergin tillstött. Feber och muskelvärk är inte allergisymptom. Andningssvårigheter i samband med allergi är också något att ge akt på.
Det förekommer information om att kolesterolsänkande mediciner, statiner ökar risken för allvarligare insjuknande om man drabbas av Coronaviruset, stämmer det?
OL: Det förekommer en massa information om vad som skulle kunna förvärra insjuknandet. Problemet är bara att den mesta informationen inte är baserad på vetenskapliga rön. Funderingar är inte fakta. Tyvärr!
Kan coronaviruset sprida sig genom myggor?
Från THL: "Det nya coronaviruset smittar främst som droppsmitta när en person hostar eller nyser." Smittan kommer alltså från näsan och munnen, inte blod, så i det här skedet finns inget som tyder på att myggor ska beskyllas den här gången.
Hellre träna i ett nästan tomt (allmänt) innegym eller på ett utegym där folk inte håller avstånden?
OL: Bra fråga. Vad gäller gymmen är handhygienen jätteviktig. Man rör hela tiden handtag som andra vidrört. Man blir svettig och torkar helt automatiskt sitt ansikte. Skulle inte själv gymma just nu.
Är risken att smittas stor om besöker sin "husbastu " ? Används av flere personer dagligen
OL: Hör du till riskgruppen skall du faktiskt inte besöka bastun. Har du första turen är det OK. Laven är OK men rekommenderar inte ett nyss använt fuktigt tvättrum.
Hur stor risk utgör astma i samband med en coronainfektion?
OL: Det varierar beroende på astmans svårighetsgrad. Om man nästan aldrig har symptom och inte haft lunginflammationer och flunsorna inte regelmässigt räcker väldigt länge, borde risken inte vara så stor.
Enligt statistiken dör många människor årligen på grund av säsongsinfluensa. I år lär den siffran i Finland vara lägre än normalt p.g.a noggrannhet med hygienen.Hur många dör generellt i Finland per år i säsongsinfluensa?
Från THL: Influensa klassificeras som grundläggande dödsorsak i genomsnitt 20–60 fall per år enligt Statistikcentralens dödsorsaksstatistik. Utifrån undersökningar gjorda i andra länder kan det uppskattas förekomma 200–1 000 dödsfall med någon slags koppling till influensa i Finland årligen.
OL: Man brukar säga att dödligheten i influensa är en på tusen insjuknade.
Jag är 50 år. Har ingen sjukdom. Däremot har jag ångest som förstör min vardag. Jag är livrädd att få värsta formen av corona. Att få andnöd. Kvävas. Jag undrar hur mycket hjälp och lindring kan man få när man väl är så sjuk. Slipper man känslan att kvävas. Jag är jätteorolig för just den känslan.
OL: De allra flesta som insjuknar i COVID 19 har lindriga symptom och får inte svårt att andas. Blir du illa sjuk med andningssvårigheter kan man hjälpa dig på många sätt och lindra både ångest och andnöd. De allra flesta får alltså INTE andnöd.
Jag skulle vilja träffa en person, men är detta okej under coronatider eller borde det undvikas? Alltså det är någon utanför familjen. Vi båda har inte träffat några andra och hållit oss inomhus
OL: Visst kan man träffas bara man gör det på ett förnuftigt sätt. T.ex. promenad med ca 2 meters avstånd.
Vilken typ av högt blodtryck är riskfaktor vid covid-19. Ett behandlat, så att det är på rätt nivå, eller obehandlat?
OL: Om ditt blodtryck med medicinering håller sig på normalt område lägre än 150/90 borde det inte öka risken. Risken i samband med blodtryckssjukdom hänger sannolikt ihop med andra samtidiga sjukdomar.
Kommer personer med flera underliggande sjukdomar inte vara prioriterade ifall de blir covid19-smittade och skulle behöva intensivvård?
OL: Svarar hypotetiskt; Om det uppstår en situation då det bara finns en plats på intensiven och två patienter som med säkerhet dör utan intensivvård, väljer man den patient som har den största möjligheten att överleva om den får intensivvård.
Ny chatt nästa vecka
Det är var frågorna vi hann med den här veckan. Nästa vecka blir det en ny chatt med radiodoktorn Otto Lindberg här på Svenska.yle.fi, på torsdag 9.4 klockan 10.00.