Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Cirkusdirektören: Sirkus Finlandia klarar sig trots coronakrisen

Från 2020
Man framför cirkusbilar.
Bildtext Sirkus Finlandia har en bra situation efter många framgångsrika år, berättar cirkusdirektör Carl Jernström jr.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Nog var det en liten chock för cirkusdirektör Carl Jernström jr då det stod klart att coronaviruset sätter stopp för cirkusen den här våren.

Visst är coronakrisen också en kris för Finlands nationalcirkus, enligt honom. Men han säger ändå att cirkusen nog kommer att klara av det hela ekonomiskt.

Sirkus Finlandia har en bra situation efter många framgångsrika år - egentligen alla år sedan millennieskiftet - och klarar av att vänta ut krisen, enligt Jernström, också om hela säsongen torkar in.

Lärdomar från depressionen på 1990-talet

Carl Jernströms far, Carl-Gustaf "Kalle" Jernström, grundade Sirkus Finlandia år 1976. Han avled sommaren 2019. Under depressionen på nittiotalet gick cirkusen genom svåra tider. Nu har cirkusen nytta av det Carl-Gustav Jernström lärde sig då, det vill säga att ha en ekonomisk buffert, berättar Carl Jernström.

Cirkuslastbil och - vagn i depåverkstad.
Bildtext I vinterkvarteret i Pojo finns bland annat en stor verkstadsdepå där fordonen underhålls.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Inga utgifter för de utländska artisterna nu

För Sirkus Finlandias ekonomi underlättar det att de utländska artisterna inte hade hunnit anlända till Finland innan coronakrisen var ett faktum. Cirkusen har inga löneutgifter för dem. Under säsongen är personalstyrkan mellan 80 och 90 personer.

Den personal som jobbar året runt på cirkusen består av ungefär tio personer. De jobbar nu mycket med diverse underhållsarbeten och reparationer som det vanligtvis inte finns så mycket tid för.

Omkring 2000 personer har redan hunnit köpa cirkusbiljetter. Om föreställningen är inhiberad, får man pengarna tillbaka eller kan välja en föreställning för en annan dag, förklarar Jernström.

Depåverkstad med bland annart en massa verktyg.
Bildtext Åretruntpersonalen har nu mer tid att fixa och greja inför cirkussäsongen, som Sirkus Finlandia fortfarande hoppas på.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Blir det premiär, blir den i Karis

Sirkus Finlandia hade planerat inleda den riksomfattande turnén på långfredag den 10 april i Karis. Men åtminstone i april och maj blir det inga cirkusföreställningar. Cirkusdirektör Jernström hoppas att cirkusen kan börja turnera i sommar - och premiären blir i så fall som vanligt i Karis.

Eftersom säsongen förkortas, hinner cirkusen inte besöka alla platser som planerat. Det kan hända att till exempel Lappland blir utan cirkusbesök i år, enligt Jernström.