Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya direktören för Tvärminne zoologiska station vill inte skära ned utan tvärtom stärka verksamheten i Hangö: ”Målet är inte att förändra ett fungerande koncept”

Från 2020
En skäggig man med rakat huvud, klädd i grå kavaj och ljusblå halsduk sitter på en sten. I bakgrunden nakna björkar och knotiga tallar.
Bildtext Jouni Heiskanen är ny direktför för Tvärminne zoologiska station och två andra forskningsstationer. Han doktorerade 2015 vid bio- och miljövetenskapliga fakulteten. Förenklat kan man säga att hans forskning handlar om klimatförändring och vattendrag.
Bild: Privat / Jouni Heiskanen

Tvärminnes nya direktör Jouni Heiskanen vill satsa på utökat samarbete mellan forskningsstationer, men också med bio- och miljövetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.

- Det ger forskarna en större bredd och möjlighet att forska i hur klimatförändringen inverkar på naturens mångfald, säger Jouni Heiskanen.

Han är sedan början av mars ny direktör för Tvärminne zoologiska station.

För första gången sedan starten 1902 har forskningsstationen i Hangö ingen egen chef.

Heiskanen blev i samma veva ny direktör också för Lammi biologiska station i Tavastehus och Kilpisjärvi biologiska station i Enontekis.

Jobbet bjuder på vissa utmaningar när forskningsstationerna sträcker sig över hela Finland från Enontekis i norra Lappland till Hangö ute på sydspetsen.

- Jag kommer att besöka forskningsstationerna, forskarna vid de olika stationerna kommer att besöka varandra och så håller vi distansmöten, som vi redan har fått en hel del erfarenhet av på grund av coronaläget, säger Jouni Heiskanen.

Heiskanens arbetsrum finns i Vik i Helsingfors.

Global forskning och lokalt kunnande är Tvärminnes trumfkort

Forskningsstationerna i Tvärminne, Lammi och Kilpisjärvi har enligt Jouni Heiskanen stor potential och man kunde få ut ännu mera av de här tre.

- Det är ganska unikt med så här välutrustade mätnings- och forskningsstationer, säger Jouni Heiskanen.

Mätinstrument i en forskningsbåt för undersökningen av havsvattenkvalitet.
Bildtext Yle Västnyland har besökt Tvärminne zoologiska station många gånger och intervjuat forskare om klimatförändringar och havsforskning.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Jouni Heiskanen ger som exempel Tvärminne och stationens viktiga, globala roll vad gäller klimatförändring vid kustvatten.

- Nu verkar det som att det produceras växthusgaser som är ganska anmärkningsvärt vid kustvatten. Men hur mycket och på vilket sätt det kommer att förändra klimatet är öppet, ingen har riktigt svaren. Därför är Tvärminne i en viktig nyckelroll, säger Jouni Heiskanen.

Nu när de här tre forskningsstationerna kopplas ihop, ger det forskarna en större bredd och möjlighet att forska i hur klimatförändringen inverkar på naturens mångfald, säger Jouni Heiskanen.

- Det betyder ändå inte att de lokala aspekterna skulle bli mindre viktiga. Forskningen och klimatfrågorna är globala, men stationerna är lokala och så också kunnandet.

Lättare att marknadsföra, locka utländska forskare och fixa yttre finansiering

Tre stationer ihop kommer, enligt Jouni Heiskanen, ny direktör för bland annat Tvärminne zoologiska station, att göra det lättare att marknadsföra och locka utländska forskare till Finland.

- Nu kan de välja om de vill forska i kustvatten i Tvärminne, i borealisk skog i Lammi eller i subarktiska ekosystem i Kilpisjärvi.

Det kommer att bli ännu viktigare att hitta nya samarbetspartners säger Jouni Heiskanen.

- Helsingfors universitet har gjort mycket nedskärningar och anslagen för forskning har krympt. Det är nu ännu viktigare att hitta nya samarbetspartners och yttre finansiering för fortsatt forskning.

Här har Tvärminne zoologiska station varit väl framme säger Jouni Heiskanen.

Han nämner bland annat synliga forskningsresultat och samarbete med olika aktörer.

Heiskanen vet också att det nya forskningsfartyget Augusta i Tvärminne, en anskaffning som kostade närmare två miljoner euro, blev av tack vare en privat donation på 800 000 euro och statens motfinansieringsplan.

Champagneflaska krossas mot Augusta-båtens skrov då hon döps
Bildtext Forskningsfartyget Augusta döptes under högtidliga former i oktober 2019. Anskaffningen blev möjlig tack vare donationer i samband med bergsrådet Stig Gustavsons 70-årsdag för några år sedan. Han valde att rikta sin födelsedagsuppvaktning till en fond som särskilt ska stöda Östersjöforskningen vid Helsingfors universitet.
Bild: Elis Henell

- Därför är målet inte att skära ned på verksamheten i Tvärminne, utan tvärtom att stärka, säger Jouni Heiskanen

Har inte besökt Tvärminne på många år

Den nya gemensamma direktören för Tvärminne, Lammi och Kilpisjärvi forskningsstationer blev utnämnd ungefär i samma veva som vi alla blev rekommenderade att hålla oss hemma eller socialt distanserade.

Det betyder att Jouni Heiskanen inte ännu kunnat besöka Tvärminne zoologiska station i Hangö.

Han har varit i Tvärminne, men det var under studietiden.

- Det var några fälkurser för minst tio år sedan, säger Jouni Heiskanen.

En större skylt  i brons eller kopparärgad metall på en röd tegelvägg. Föreställer ett litet kräftdjur och har texten Tvärminne zoologiska station på svenska och finska
Bildtext Logon för Tvärminne zoologiska station. Vem vet vad det här är för ett litet vattenlevande djur?
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Men vem är det då som ska sköta det praktiska i Tvärminne när Jouni Heiskanen är på sin arbetsplats i Vik i Helsingfors eller till exempel besöker Tavastehus eller Enontekis?

- Under 2019 är det Joanna Norkko som har fungerat som tillförordnad direktör i Tvärminne och hon finns kvar där. Hur allt ska organiseras, vem som har ansvar för vad, är frågor som bör diskuteras med hela personalen säger Jouni Heiskanen.

Tvärminne zoologiska stations nya direktör Jouni Heiskanen vill utöka samarbetet mellan "sina" tre forskningsstationer

6:29

Diskussion om artikeln