Hyllor putsas, gamla böcker tas bort - nu kan bibliotekarierna i Raseborg göra det lilla extra
Många dörrar är stängda just nu på grund av coronaepidemin, men det kan vara full rulle bakom lås och bom. Arbetet pågår för fullt i biblioteken i Raseborg.
Det är tyst mellan hyllorna i Ekenäs bibliotek där det vanligtvis står en låntagare vid nästan varje hylla.
Datorskärmarna är släckta i stället för att barn sitter vid dem och spelar.
Alla bord och stolar är tomma där det brukar sitta någon som läser eller där man annars bara diskuterar det ena och det andra.
Läget i landet är exceptionellt, och visst känns det även konstigt för oss att vara här då biblioteket är så öde, säger Raseborgs bibliotekschef Heidi Enberg då Yle Västnyland gör ett besök i biblioteket för att ta reda på vad där egentligen händer.
Undantagstillståndet gäller till och med den 13 maj, vilket betyder att ingen kan gå till biblioteket för att låna böcker.
Personalen är ändå på plats. De jobbar med sina ansvarsområden och gör det där extra som man annars inte riktigt vill hinna med.
- Många möter bibliotekarierna då de står i kundtjänsten, men det är i vanliga fall bara en tredjedel av vårt arbete, berättar Heidi Enberg.
Nu när biblioteken är stängda så fortsätter personalen att skaffa bland annat böcker, film och musik.
- Anskaffningen pågår hela tiden, annars blir det luckor i utbudet. Vårens böcker kommer nu och vi beställer höstens böcker.
De här böckerna ska kanske få plast på sina pärmar, i synnerhet om det är frågan om lokala eller udda böcker. De övriga brukar ha plast på då de anländer.
- Varje bok ska katalogiseras, vi funderar på vilket ämne boken handlar om, var den ska placeras och så ska uppgifterna in i databasen.
Nya böcker in - gamla ut
Då nya böcker kommer in till biblioteken, måste gamla böcker ut. Omkring 8 500 nya böcker köps in till biblioteken i Raseborg varje år.
I stora arbetsrummet en våning under själva biblioteket i Ekenäs sker gallringen av gamla böcker.
- De som tas bort ur hyllorna är slitna, smutsiga … ja det finns många olika orsaker till att de tas bort. Nu hinner vi göra det här jobbet grundligare än vad vi annars gör.
En del av de gamla böckerna sparas till sommarens försäljning, andra åker i pappersinsamlingen.
Det låter som om alla åtta arbetstagare är på plats i Ekenäs bibliotek samtidigt, men så är det inte. Även här gäller regeln att ha mindre grupper, säger Heidi Enberg.
- Vi jobbar på distans då det går och dessutom jobbar vi i olika bibliotek. Till exempel personal från Ekenäs jobbar i Pojo eftersom man inte hinner med särskilt mycket extra jobb i Pojo då biblioteket är öppet som vanligt.
Barnbibliotekarie Rebecka Asikainen jobbar på distans då hon planerar sommarens evenemang. Men hon är på plats i biblioteket då barnens sida ska fixas.
- Jag omorganiserar barnavdelningen. Jag kollar vilka böcker som ska sparas och vilka som ska tas bort, samtidigt torkar jag hyllorna. Det här är sådant som är svårt att göra då biblioteket är öppet eftersom det kräver mycket tid.
Låntagarna då? Ja, de har inte helt och hållet försvunnit. Biblioteken i Raseborg satsar nu mycket på sina e-resurser, alltså att låna böcker, musik och film via nätet.
- Vi har köpt in mera böcker och satsat mera pengar på till exempel filmer, säger Heidi Enberg som märkt att användningen av bibliotekets tjänster på nätet ökat allt mera.
"Jobbet tar aldrig slut"
Hur länge finns det jobb att utföra på biblioteken i Raseborg då de är stängda åtminstone till 13 maj?
Heidi Enberg säger att personalen skulle kunna jobba hur länge som helst, jobbet tar aldrig slut.
Lovisa stad avbröt däremot verksamheten på Lovisa stadsbibliotek från och med 1 april. Bibliotekschefen är den enda i personalen som kommer att fortsätta jobba.
Heidi Enberg medger att alla kanske inte behövs på jobbet om några veckor.
- Vissa saker måste skötas hela tiden, så som återlämningar av böcker, fakturor och post. Så någon måste vara på plats, men inte hela styrkan i flera månader.
Enberg: Jag vet inte hur det är planerat
Raseborgs stad kommer att tillämpa arbetsavtalslagen gällande hinder för arbete på grund av undantagssituation.
Det innebär att då det inte finns något jobb längre så har de anställda rätt till lön i 14 dagar, därefter upphör lönebetalningen. Arbetsförhållandet upphör inte.
Riskerar bibliotekets personal att bli utan jobb?
- Jag vet inte hur det är planerat, men det kan gå så, säger Heidi Enberg.
På Raseborgs webbplats kan du läsa mera om vad som händer på biblioteken i Raseborg.
