Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Att använda ansiktsskydd eller inte? Länder runt om i Europa inför tvång medan WHO säger nej

Från 2020
En man i förgrunden och en kvinna med munskydd i bakgrunden som går bort från en metrostation i Helsingfors.
Bildtext I Finland är THL:s linje i frågan om ansiktsmasker att friska personer inte behöver använda dem.
Bild: Silja Viitala / Yle

Flera länder i Europa har infört tvång på ansiktsskydd för att hindra spridningen av covid-19. Samtidigt säger Världshälsoorganisationen WHO att allmänheten inte behöver använda sådana skydd. Varierande direktiv leder lätt till förvirring.

I bland annat Österrike, Tjeckien och Slovakien har det införts tvång på användning av ansiktsskydd. I Tyskland råder experter medborgarna att tillverka sina egna ansiktsskydd skriver Dagens Nyheter (betalmur).

När ska man använda ansiktsskydd och vad ska man tänka på?

Ansikts- och munskydden har redan före coronaviruspandemin varit en vanlig syn i bland annat Asien. BBC skriver att det på många håll är som en ritual att varje dag ta på sig ett ansiktsskydd före man går ut.

Men i och med coronaviruset börjar de alltså också synas i västvärlden.

Tjeckien var det första landet i Europa som införde tvång på ansiktsskydd och om man där går utomhus utan skydd kan man riskera böter på drygt 300 euro.

Enligt världshälsoorganisationen WHO:s linje, som också Institutet för hälsa och välfärd THL följer, lönar det sig att använda ansikts- och munskydd om man vårdar en person som misstänks ha smittats av coronaviruset eller om man har symptom som hosta eller snuva och behöver skydda andra från smitta. För friska personer är det alltså inte ändamålsenligt att använda ansiktsskydd.

Direktiven och kulturen gällande ansiktsskydd är alltså ytterst varierande beroende på var i världen du befinner dig. Det kan utan tvekan leda till förvirring.

Om du använder ansiktsskydd – använd det rätt

Ansikts- och munskydd fungerar bäst i kombination med en god handhygien, påminner WHO. Om du hör till dem som rekommenderas använda ansikts- eller munskydd gäller det att tvätta eller desinficera händerna varje gång du byter skydd.

WHO har publicerat instruktionsvideor om vem som ska använda skydd och hur de ska användas. Videorna hittas här.

Du ska också undvika att röra ansiktsskyddet när du har det på dig. Om du ändå rör det ska du tvätta händerna med tvål och vatten eller desinficera dem med ett alkoholbaserat desinfektionsmedel.

Ansiktsskyddet ska avlägsnas från ansiktet bakifrån. Rör alltså inte skyddet framifrån och släng genast bort det i en sluten papperskorg.

Det är också viktigt att komma ihåg att ansiktsskydden inte får återanvändas utan man alltid ska byta till ett nytt.

Källor: BBC, CNN, WHO, THL, Dagens Nyheter.

Diskussion om artikeln