Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

Från 2020
Uppdaterad 18.06.2020 10:14.
Citatbild.

I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

Det är i dag svårt, ja nästan omöjligt, att föreställa sig att förbundskansler Angela Merkels efterträdare kommer att heta Friedrich Merz, Norbert Röttgen eller ens Armin Laschet.

De här tre herrarna må alla fortfarande vara intresserade av att bli kristdemokraternas nya partiledare och på så sätt också CDU:s förbundskanslerkandidat i valet 2021, men i hanterandet av den pågående coronakrisen spelar de ingen synlig roll.

Genast efter att Annegret Kramp-Karrenbauer i februari släppte den politiska bomben och meddelade att hon avgår, figurerade de möjliga efterträdarna i nyhetsrubrikerna på daglig basis.

Sedan coronakrisen styr nyhetsrapporteringen har de ändå hamnat i skymundan och till stor del åsidosatts av andra politiska aktörer.

Armin Laschet har som regeringschef i delstaten Nordrhein-Westfalen åtminstone regionalt deltagit i krishanteringen, men Friedrich Merz åsikter om läget för den coronadrabbade tyska ekonomin leder i dagsläget inte till något annat än en kort notis.

Norbert Röttgen sågs redan tidigare som chanslös i ordförandekampen och coronakrisen har inte ändrat på detta faktum.

Den nye krishanteraren

I stället sätts agendan nu av en helt annan person, nämligen av den bayerske regeringschefen Markus Söder.

Vid sidan av förbundskansler Angela Merkel har han blivit något av landets ledande politiska krishanterare.

Söders Bayern är den delstat som har drabbats hårdast av coronaviruset och de åtgärder som hans delstatsregering har gått in för har med kort fördröjning och små modifikationer också blivit gällande i resten av landet.

Där Armin Laschet har beskyllt honom för att handla på egen hand, då man i Bayern införde hårda begränsningar för att försöka stoppa viruset, verkar många ändå tolka just det här som den politiska handlingskraft som nu behövs.

I de senaste opinionsmätningarna är Söder nu en av landets mest populära politiker, mer populär är endast den sittande förbundskanslern.

I skenet av det här ställs nu allt oftare i Tyskland frågan om inte just Söder skulle vara mest lämpad att en dag ta över efter Merkel.

Söder, iklädd kostym, går bredvid Merkel i vinröd kavaj.
Bildtext Krishanterarna Merkel och Söder.

Jublet i Leipzig

Markus Söder har visserligen hittills ofta signalerat att han inte har några som helst ambitioner att bli Tysklands nästa förbundskansler.

Den allmänna uppfattningen har ändå hela tiden varit att den maktlystne Söder mer än gärna skulle ta chansen om den bara yppar sig.

Som chef för bayerska CSU kan Söder naturligtvis inte väljas till partiledare för CDU, men det finns däremot inget hinder för att han kunde utses till de två kristdemokratiska unionspartiernas kanslerkandidat i det kommande valet.

Inför CDU:s kommande ordförandeval har Söder själv gång på gång betonat att partiledaren och kandidaten för förbundskanslerposten inte behöver vara en och samma person – och när man utser den senare måste CSU enligt Söder få vara med och bestämma om saken.

Att många CDU-medlemmar eventuellt skulle kunna tänka sig Söder som kandidat blev mer än klart under partimötet i Leipzig i november.

I ett redan då personalmässigt krisande CDU togs Söder emot med mycket stort jubel och allra senast efter hans framträdande i Leipzig gäller han som svart häst i kampen om kanslerkandidaturen.

Markus Söder, här utklädd till prinsregent Luitpold av Bayern i samband med karnevalsfirandet 2018
Bildtext Markus Söder, här utklädd till prinsregent Luitpold av Bayern i samband med karnevalsfirandet 2018, har under de senaste åren genomgått en politisk omvandling.

Omvandlingen

Ännu för mindre än två år sedan var det många som klassade Markus Söder som inget annat än en skränig bråkstake inom tysk politik.

Med sitt tal om ”asylturism” och en också annars mycket hård jargong i flyktingpolitiken kritiserades Söder och andra CSU-politiker för att försöka köra om det högerpopulistiska AfD till höger.

Efter det för CSU på snudd till katastrofala delstatsvalet i Bayern hösten 2018 har Söder ändå ändrat kurs.

Han talar plötsligt om mer gröna värderingar i politiken och samtidigt är han en av de tyska politiker som mest ihärdigt talar om att skapa vattentäta skott mot just AfD.

Söders omvandling verkar uppfattas som äkta och den ser nu ut att gå hem bland folk också utanför Bayerns gränser.

Ju mindre den här omvandlingen ifrågasätts, desto mer kan den också komma att spela Söder i händerna.

Bland de mest konservativa Merkelkritikerna inom CDU är Söder fortfarande tillräckligt mycket höger, medan den nye Söder samtidigt kan väcka tillräcklig acceptans bland dem som vill att partiet ska fortsätta på Merkels linje.

Samma bredd kan varken Friedrich Merz eller Armin Laschet visa upp.

Bördan att vara bayrare

Det finns ändå aspekter som talar emot Söder som kristdemokraternas kandidat till kanslerposten, bland annat det att han inte har samma makt inom CDU, som till exempel Armin Laschet.

Håller Söders popularitet i sig bland den tyska befolkningen, så är det här förstås ändå en sak som i slutändan kan avgöra saken till hans fördel.

Det här i fall av att kristdemokraterna står inför en situation där man måste välja mellan just honom och den definitivt mindre karismatiske Laschet.

Söders andra stora problem är att han är bayrare.

Med Franz Josef Strauss 1980 och med Edmund Stoiber 2002 har kristdemokraterna två gånger ställt upp med kandidater från bayerska CSU. Båda gångerna var det en socialdemokrat som efter valet fortsatte som förbundskansler.

Att en socialdemokrat i dagens läge skulle slå en förbundskanslerkandidat Söder är närmast otänkbart, men samtidigt har bayerska CSU tendensen att väcka en hel del negativa känslor bland folk i resten av landet.

Söder kan eventuellt ändå dra nytta av att han ses som en lindrigare version av den traditionella bayraren.

Söder kommer från Nürnberg, som ligger i den del av Bayern som heter Franken och som många inte genast associerar med den bayerska dryghet som man hittar längre söderut och som enligt många icke-bayrare retar gallfeber på en.

Stärkta kristdemokrater

Den pågående coronakrisen har hittills framför allt stärkt de tyska kristdemokraterna.

I de opinionsmätningar som har gjorts under de senaste veckorna har stödet för partiet tagit ett språng till siffror som många inte längre trodde var möjliga.

När de gröna samtidigt backar rejält, så är det åtminstone i det här skedet helt klart vilket parti som för tillfället skulle vinna ett var och då också ta hand om kanslerposten.

Där kristdemokraterna nu får bekräftat att man enligt största delen av befolkningen har hanterat krisen på rätt sätt, gäller det samtidigt att noggrant överväga hur man ska gå vidare.

Viktigast är förstås att också i fortsättningen hantera krisen på ett sätt som befolkningen kan leva med. Det här blir naturligtvis svårare an efter att krisen fortsätter och följderna för landet blir allt svårare.

Den stämning som i dag råder kan i kristider snabbt vara bortspolad. Det här gäller såväl stödet för partiet som uppfattningen om vem som borde ta över efter Merkel.

En sak är i alla fall helt säker.

Där man efter de här veckorna mycket väl kan föreställa sig Markus Söder som tysk förbundskansler, så är det lika svårt att längre föreställa sig Friedrich Merz i samma position.

Diskussion om artikeln