Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dyr skyddsutrustning tvingar till snabba ryck i Åbo – tjänstemännen får shoppa för 200 000

Från 2020
Ett par händer håller upp ett munskydd framför ett ansikte.
Bild: Helen Sessions / Alamy

Snabba beslut gäller. Tjänstemännen får slå till utan att koppla in de politiska beslutsfattarna.

Social- och hälsovårdsnämnden i Åbo har fattat beslut om att ge fullmakt åt två höga tjänstemän att köpa in sjukvårdsutrustning till ett maxbelopp på 200 000 euro.

Om ett parti på 100 000 andningsskydd finns till salu gäller det att kunna slå till direkt. Det säger Åbo stads ekonomidirektör Max Lönnqvist.

Beslutet innebär att social- och hälsovårdsnämnden inte behöver höras vid inköp som inte överskrider pristaket. Beslutet gäller till utgången av augusti.

Enligt Lönnqvist är beslutet befogat på grund av den ökade efterfrågan på utrustning som används inom vården. Han säger att säljaren har övertaget.

– På grund av coronaepidemin är det nödvändigt att vi kan fatta beslut om inköp omedelbart. Vi kan inte vänta på att nämnden sammanträder om te veckor.

Chockhöjda priser

De leverantörer som Åbo stad har tecknat avtal med har haft svårigheter med vissa varor. Därför har staden varit tvungen att vända sig till järnhandlare för att få tag på bland annat skyddsvisir. Förra veckan öppnade staten sina beredskapslager, men enligt Lönnqvist har åtgärden inte avhjälpt materielbristen i kommunerna. Han säger att det inte finns risk för att materiel tar slut, men priserna har skjutit i höjden.

Till exempel har en del leverantörer höjt priserna på andningsskydd tiofalt, men så mycket har man inte varit beredd att betala i Åbo.