Att åka på FDUV-läger är roligt men dyrt – Tongåvan samlar in pengar för verksamheten
För personer med intellektuell funktionsnedsättning är sommarlägren en underbar möjlighet att dels få träffa vänner och dels få en vecka med annorlunda aktiviteter än i vardagen.
Tongåvan samlar under april månad in pengar för FDUV(organisationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning) och specifikt för deras sommarläger.
Den 17.4.2020 beslöt FDUV att inhibera alla sommarläger på grund av coronakrisen och arrangerar istället ersättande verksamhet och eventuellt mindre läger på hösten.
Lägren hör till FDUV:s kärnverksamhet och målet är att erbjuda meningsfulla aktiviteter, nya upplevelser, avkoppling och möjlighet att träffa gamla och nya vänner.
Lägren innebär dessutom värdefull avlastning för föräldrar, och deltagarna får träning i att vara borta hemifrån.
Du kan stöda insamlingen genom att betala in valbar summa på konto FI26 4055 0011 6719 02.
Insamlingslov: RA/2020/297

"Inte svårt att fylla lägren"
FDUV har ordnat läger redan i över fyrtio års tid och i sommar är 25 läger inplanerade runtom i Svenskfinland. Lägren pågår fem dagar och sammanlagt räknar man med ungefär 300 deltagare.
– Vi brukar inte har svårt att fylla lägren - snarare tvärtom, säger FDUV:s verksamhetsledare Lisbeth Hemgård.
För tillfället är lägerplanerandet i full gång, trots att ingen vet hur coronaepidemin kommer att påverka all verksamhet i sommar.
Lisbeth Hemgård försäkrar att ifall lägren inte kan ordnas på samma sätt som tidigare somrar så strävar de till att ordna till exempel dagsläger för deltagarna.
– Sommarlägren är oerhört viktiga för personer med specialbehov, det kan hända att de endast träffar sina vänner här, alltså bara en gång om året, säger hon.
Lägren oftast temaläger
Lägren har förändrats mycket under de årtionden som de har arrangerats. Förr var lägren mer som en avlastning för deltagarnas familjer, och på ett och samma läger kunde vara deltagare i olika åldrar.
I dag är lägren ofta temainriktade och oftast åldersindelade. Desstuom finns de läger för dem så har riktigt stora stödbehov.
– Lägren kan ha musik, teater eller sport som tema, men lägren kan också vara läger där man bara chillar och tar det lugnt, berättar Hemgård.
Alla läger (förutom daglägret för barn i Österbotten) kostar 650 euro. I priset ingår kost och logi, assistans dygnet runt, utfärder, program, material, försäkringar och transporter.
Summan är stor för de flesta av lägerdeltagarna, då deras inkomster kan röra sig kring 800 euro i månaden.
Därför behöver FDUV få in pengar för att så många som möjligt ska kunna delta i lägren.
Deltagarna har möjlighet att anhålla om stöd för sitt deltagande från sin hemkommun men kommunerna prioriterar inte att stöda personer med intellektuell funktionsnedsättning eftersom lägerverksamheten inte är en lagstadgad verksamhet.
FDUV försöker också hjälpa ekonomiskt via sina fonder så att lägerdeltagandet så långt som möjlig skulle vara oberoende av ekonomisk eller social situation.
Redigerad 17.4.2020: alla sommarläger inhiberas och ersätts med annan verksamhet.