Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En alleuropeisk arbetslöshetsförsäkring ska förhindra att anställda sägs upp - 100 miljarder euro samlas in för ändamålet

Från 2020
Ursula von der Leyen under en presskonferens i Bryssel den 10 mars 2020.
Bildtext EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU-kommissionen har i dag presenterat nya åtgärder för att tackla de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen. Ett nytt låneinstrument på 100 miljarder euro ska hjälpa företag att hålla kvar anställda.

Bryssel

En alleuropeisk arbetslöshetsförsäkring ska hjälpa företag att hålla kvar anställda under de kommande månaderna.

Det nya instrumentet som går under namnet SURE ska hjälpa anställda som löper risk för att bli uppsagda eller som får färre arbetstimmar på grund av svackan i efterfrågan.

Då coronakrisen en dag lättar måste de europeiska företagen vara rustade för att återta verksamheten, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

- När man håller kvar dem (de anställda) i bolaget så håller man kvar kunnandet. När världsekonomin får upp farten igen kan dessa företag ta emot beställningar och återhämta sig sig i snabbt.

Enligt von der Leyen är kunnig arbetskraft av avgörande betydelse om de europeiska företagen ska klara sig i den globala konkurrensen efter krisen.

Tysk modell för korttidsarbete en förebild

Den tyska modellen med kurzarbeit - det vill säga möjligheten att gå ned i arbetstid vid konjunktursvackor kan ses som en förebild för den modell som nu föreslås.

Genom att hålla kvar arbetstagarna kunde många nordliga medlemsländer återhämta sig snabbt från den föregående finanskrisen säger von der Leyen.

Tanken är att man ska samla in hundra miljarder euro inom ramen för det nya programmet. Det handlar om lån som medlemsländerna går i borgen för och som kommissionen delar ut dit behovet är störst.

Samtliga 27 medlemsländer har möjlighet att ansöka om stöd via programmet.

Pengarna kan både riktas till befintliga nationella program eller för att stödja anställda i länder som i nuläget inte har möjlighet att stödja anställda som löper risk för att bli uppsagda.

Ett alternativ till gemensamma obligationer

Förslaget kan ses som ett sätt att avstyra diskussionen om gemensamma europeiska obligationer.

De så kallade coronabonderna förespråkas av bland andra Frankrike, Italien och Spanien medan många nordliga medlemsländer motsätter sig gemensamma obligationer.

Samtidigt räcker de hundra miljarder som nu föreslås inte på långt när för att tackla de negativa ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen.

Fler tuffa åtgärder efterlyses med andra ord från EU-ländernas finansministrar som håller möte nästa vecka.

Diskussion om artikeln