Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Har du någon gång drömt om att få kalla dig lord eller lady? En svåruppnådd dröm för en finländare. Eller?

Från 2020
Charles Dixon-Spain som restaurerar Dunans castle i skotska högländerna.
Bildtext Charles Dixon-Spain driver ett slottsprojekt i skotska högländerna som ger vem som helst möjlighet att bli en skotsk laird eller lady.
Bild: The Scottish Laird Project

I Facebookflödet syns ibland annonser med rubriker i stil med "Är du trött på dålig service? Bli en lord eller lady redan idag." För en liten summa kan du köpa en liten bit mark och få titeln lord eller lady på köpet.

En finskspråkig webbsida riktar sig som bäst till finländska kunder med erbjudande om att köpa en bit av slottet Dunans castles mark i skotska högländerna till specialpriset 14,90 euro.

På köpet får man titeln lord, eller laird som skotarna säger, eller lady. Enligt sidan har hittills 1340 personer skaffat sig en titel via den här sidan.

Chales Dixon-Spain och hans fru äger Dunans castle. Sedan tio år tillbaka driver de The Scottish Laird Project.

Försäljningen av mark är en crowdfunding eller gräsrotsfinansiering som syftar till att restaurera Dunans castle, som är en ruin efter en brand år 2001.

– Vi har haft otroligt tur. Över 300 000 personer från hela världen har köpt sig 0,09 m2 mark, eller en squarefoot på engelska, och fått ett intyg på att de nu kan kalla sig laird eller lady.

Är du trött på dålig service? Bli en lord eller lady redan idag

Den titel du får om du köper en bit av Dunans castle är antingen laird eller lady of Dunans castle eller laird eller lady of Chaol Ghleann.

Slottet är beläget invid en flod i en dal och Chaol Ghleann är den smala "nacke" där slottet är beläget.

Betalar du några tiotals euro till får du också bland annat rätt att använda e-posten lairdofdunanscastle.com eller ladyofdunanscastle.com.

Dunans slott i Skottland i vinterskrud.
Bildtext Dunans slott i Skottland i vinterskrud.
Bild: Från Dunans castles Facebooksida/The Scottish Laird Project

Titeln endast dekorativ

Systemet med titlar bygger enligt Charles Dixon-Spain på en gammal skotsk tradition, enligt vilken man får rätt till en lairdtitel om man äger jord.

Men det skotska markregistret erkänner inte så små tomter som 0,09 kvadratmeter, så i praktiken har de som köpt titlarna inte någon juridisk rätt till marken.

Enligt lagen är det också omöjligt att ha många lairdar på ett gods på en och samma gång.

Lokalbefolkningen segrade och floden i området färgades röd av vikingarnas blod. Ännu idag kallas floden för den röda floden

Titlarna är helt enkelt vad Charles Dixon-Spain kallar dekorativa titlar eller prydnadstitlar. Det är ett sätt för köparna att få en anytning till Skottland - och en rolig grej att prata om vid middagsbordet.

The Scottish Laird Project är inte de enda som säljer mark med vidhängande titlar i Skottland. I olika diskussioner på nätet talas det om hur man kan göra en namnändring och lägga till en titel i sitt namn.

Det finns också lairdar och ladies som använt titlar de fått via markköp till exempel när de bokat flyg och som säger sig ha fått en utomordentlig service.

Vad tycker skottarna?

Hur reagerar då infödda skottar på att vem som helst får möjlighet att kalla sig laird eller lady?

– Många av våra lairdar och ladies är själva skottar. När folk förstår att tanken bakom de här prydnadstitlarna är att stöda restaureringen av slottet så understöder de tanken, säger Charles Dixon-Spain.

Det finns många slottsruiner i Skottland. Dunans castle blir restaurerat med crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, utan hjälp av statligt understöd.

Samtidigt lockar projektet många människor från olika håll i världen att komma som turister till Skottland. Det här gör enligt Charles Dixon-Spain att skottarna stöder projektet.

En man hänger från ett rep och arbetar med att ta loss växter från ett slottsvalv på Dunans castle.
Bildtext Arbete med att ta bort växter från ett valv på Dunans castle.
Bild: Från Dunans castles Facebooksida/The Scottish Laird Project

Redan de gamla vikingarna

De medel som kommit in via försäljningen av de små marklotterna har bland annat använts till att rensa slottet från mängder av bråte.

Man har också frigjort övervuxna väggar, planerat området och restaurerat bron som går över floden till slottet. Den här våren ska konstruktionen förstärkas.

När slottet är restaurerat får alla lairdar och ladies uppleva känslan av att vara härskare eller härskarinna på slottet

– Slottet är beläget i ett historiskt landskap. Här utspelade sig ett slag mellan invaderande vikingar och lokalbefolkningen.

Lokalbefolkningen segrade och floden i området färgades röd av vikingarnas blod. Ännu idag kallas floden i dalen för den röda floden.

Från slottet kan man se ett område där två vikingaprinsar blev begravda efter slaget. Gravarna ser idag inte mycket ut för världen.

Stenarna från gravrösena har plockats bort och använts av lokala jordbrukare när de byggt murar.

De som köpt titlar bildar egen klan

Lairdar och ladies är välkomna att besöka Dunans castle under renoveringen.

Man kan komma på picknick eller fira bröllop här. Besökarna kan boka en rundtur på området och också övernatta i en liten stuga eller i tält och njuta av den skotska naturen.

Blir man då också klanledare om man skaffar sig en skotsk titel? Nej, inte ens Charles Dixon-Spain är någon klanledare.

Hans fru är skotsk och hör till MacDonald klanen. Men med sitt projekt vill paret skapa en klan med anknytning till slottet, en egen intressegemenskap.

Som en del av det här har Charles och hans fru skapat en egen tartan, alltså ett typisk skotsktrutigt tyg. Varje laird och lady har rätt att bära tartanen.

– Vi har märkt att det över hela världen finns folk som vill ha en anknytning till Skottland och en egen tartan.

Chales Dixon-Spain säger att han älskar att använda högtidsdräkten som är gjord av tartantyget. Även om det kan ses som lite konstigt för honom som engelsman.

– Det är ett av de mest bekväma plagg man kan bära.

Dunans castles egen tartan visas mot ett ansikte där bara ögonen syns.
Bildtext Dunans castles egen tartan. Den får användas av alla lairdar och ladies som äger 0,09 kvadratmeter av slottets mark.
Bild: Från Dunans castles Facebooksida/The Scottish Laird Project

Alla lairdar och ladies får bo på slottet

När räknar man då med att slottet skall vara restaurerat? Det är en fråga som är svår att svara på. Charles Dixon-Spain räknar med att få tak på slottet inom tre år och att då också kunna inhysa gäster i slottet.

– Men det är ett mammutprojekt. Ibland tar utmaningarna som slottet ger oss tre eller fyra månader att ta sig igenom. Siktet är ställt på år 2022, men det kan dra ut ett par år.

När slottet är restaurerat får alla lairdar och ladies som vill komma dit. Då får de bo ett par, tre dagar på slottet och njuta av att uppleva känslan av att vara härskare eller härskarinna på slottet.

Det är ett erbjudande som är svårt att motstå - och det är precis den reaktionen som Charles Dixon-Spain eftersträvar hos folk.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln