Färre vill studera småbarnspedagogik på ÅA – tusentals vill studera ekonomi på Vasa universitet
När den gemensamma ansökans andra omgång till yrkeshögskolor och universitet avslutades i onsdags var två av vinnarna Åbo Akademi (ÅA) och Vasa universitet. Trots goda siffror överlag för ÅA backade småbarnspedagogiken. Samtidigt vill drygt 4 000 studera ekonomi på Vasa universitet.
ÅA brukar ligga stadigt på ungefär samma antal sökanden men i år spräckte man för första gången gränsen på 3 000 sökanden. Det är en ökning med 18 procent jämfört med 2019. Ser man endast på de som har en utbildning på ÅA som första preferens var ökningen sex procent.
Gurli-Maria Gardberg, som är områdeschef för utbildningsservice på ÅA, påpekar att Åbo Akademi inte har samma underlag som resten av landets högskolor när det kommer till sökanden. Därför brukar antalet sökanden ligga på samma nivå från år till år.
- Vi behöver ännu analysera vad det här beror på. Men det verkar som att många universitet har ökat. Är det betygsantagningen eller något annat, det vet jag inte, säger Gardberg.
Vad gäller Åbo Akademi i Vasa finns det både utbildningar som gått framåt, som till exempel socialvetenskaper och hälsovetenskaper, och utbildningar som gått bakåt, som till exempel småbarnspedagogik.
- På det stora hela ser det bra ut för Vasautbildningarna, säger Gardberg.
Någon som håller med henne är Lisbeth Fagerström, rektor för Åbo Akademi i Vasa.
- Det ser jättebra ut för Åbo Akademi i Vasa. Till exempel fick fakulteten för pedagogik och välfärd (FPV) totalt 14 procent mer sökanden än ifjol, de som sökte som första preferens ökade med fem procent, säger Fagerström.
Framåt för hälsovetenskaper
Det gick också framåt för andra utbildningar vid ÅA i Vasa än de som hör till FPV. Samhällsvetenskaperna gick framåt medan energiteknik ligger ungefär på samma nivå som tidigare.
Lisbeth Fagerströms eget ämne hälsovetenskaper gick också det framåt.
- Speciellt till magistersnivå, antalet sökanden ökade med 36 procent. Det är vi jätteglada för, säger Fagerström.
Vad tror du det beror på?
- Vi har försökt vara aktiva med marknadsföring och också utveckling av programmets innehåll så det är i linje med samhällets behov. Välfärdsteknologi är ett område som väckt intresse och intresset för hälsokunskap har ökat bland ungdomar.
Småbarnspedagogiken backade trots satsningar
Men det är inte bara full fart framåt för alla utbildningar inom ÅA i Vasa. Småbarnspedagogiken fick färre ansökningar i fjol jämfört med året innan vad gäller de som lagt det som första preferens.
- Man kan inte dra så stora slutsatser från ett år utan man ska se siffrorna i ett längre perspektiv. Det finns alltid fluktuationer mellan åren.
Fagerström säger att de satsar mycket på småbarnspedagogiken och därför hoppas hon att det ska bli bättre framöver.
- Behovet av småbarnspedagogik är stort i hela Svenskfinland men det är ett område som lönemässigt inte är det bästa, det kan också inverka.
Teknik och ekonomi lockar på Vasa universitet
13 procent fler sökande hade lämnat in ansökningar till Vasa universitet än ifjol när den gemensamma ansökan avslutades på onsdagen. Mest ökade ansökningarna till de tekniska utbildningarna, andelen sökanden var mer än 40 procent fler än ifjol.
- Vårt universitet lägger vikt på utbildningskvalitet och förnyelse. Tekniska sektorns färska kvalitetsstämpel visar på vårt långa utvecklingsarbete och ökar dragningskraften till branschen, säger rektor Jari Kuusisto i ett pressmeddelande.
Allt som allt lockade Vasa universitet dryga 6 500 sökanden till kandidatutbildningarna. Precis som tidigare år vill många studera ekonomi på Vasa universitet, hela 4 253 sökte in till de 270 platser som finns på kandidatutbildningen inom ekonomi. Det är en ökning på 13 procent.
Lika många ansökningar kom inte till produktionsekonomi och informationsbehandling som också finns inom området för ekonomi, med 369 sökanden var antalet sökanden knappt 100 färre än ifjol.
Hanken knep nytt rekord
Det gick också bra för Hanken i årets omgång av Gemensam ansökan till högskolor och yrkeshögskolor. För tredje året i rad ökade antalet ansökningar.
Nästan 2 000 personer lämnade in ansökan till Hankens kandidat- och magisterutbildningar på svenska. Jämfört med fjolåret är det en ökning med 12 procent.
Det fanns inga uppgifter om hur det gått specifikt för Hanken i Vasa ännu på torsdag eftermiddag.
VAMK ligger på samma nivå som tidigare
Vasa yrkeshögskola (VAMK) fick ungefär lika många ansökningar som ifjol. I år lockade tekniska utbildningar mer sökanden än tidigare år. Utbildningar inom ramen för social- och hälsovård fortsatte vara populära och lockade lika många ansökningar som förut.
Sett till bara den andra omgången av gemensam ansökan tappade VAMK ansökningar jämfört med fjolåret. Men när man slår ihop den första och den andra omgången ligger VAMK på samma nivå som ifjol.
I den första omgången av Gemensam ansökan ingår utbildningar på främmande språk samt Konstuniversitet. I den andra omgången ingår finsk- och svenskspråkiga utbildningar.
Också oförändrat på Novia
Nästan 1 200 valde en utbildning på Yrkeshögskolan Novia som första preferens i den andra omgången av Gemensam ansökan. Det ligger på samma nivå som 2019.
Populära utbildningar i Vasa är barnmorska, hälsovårdare och ingenjör inom el- och automation. Många lämnade in ansökan till musiker och formgivare inom grafisk design i Jakobstad.
Centria ökade
Yrkeshögskolan Centria lockade fler förstahandssökanden än ifjol, andelen ökade med fem procent. Antalet sökanden överlag ökade också.
Antalet utbildningar som man kunde söka in till på Centria var fler i år än tidigare år. Flest sökte ändå en plats på socionomutbildningen i Ylivieska, som också tidigare legat i topp.
- Antalet sökanden till Centria visar på ett förtroende för högskolan. Vi tar med glädje emot det här förtroendet, säger Kari Ristimäki, rektor på Centria i ett pressmeddelande.
I mitten av april ska Undervisnings- och kulturministeriet fatta beslut om hur det blir med högskolornas inträdesprov i år. Enligt den plan som ministeriet gjort upp ska inträdesprov hållas runtom i landet i slutet av maj. Just nu fortsätter högskolorna förbereda inträdesprov enligt den ursprungliga planen.