Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Björn Månsson är en av sjutton personer som avgör framtiden för samjouren vid Raseborgs sjukhus: "Jag vill att vi skjuter upp beslutet"

Från 2020
Uppdaterad 03.04.2020 10:28.
Björn Månsson
Bildtext Björn Månsson (SFP) är en av medlemmarna i HUS styrelse som fattar beslut om samjouren vid Raseborgs sjukhus på måndag.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Samjouren vid Raseborgs sjukhus är i vågskålen. Måndagen den 6 april fattar styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS beslutet om samjouren läggs ner.

Tjänstemannaberedningen till HUS styrelse föreslår att samjouren upphör och ersätts av en allmänmedicinsk jour utan specialistläkare. Den allmänmedicinska jouren skulle fungera dygnet runt. En länk till beredningen i föredragningslistan hittar du här, än så länge endast på finska.

- Jag försöker driva motförslaget att skjuta upp beslutet så att samjouren skulle fortsätta tills vidare tills de nya landskapen har bildats, säger Björn Månsson från Svenska folkpartiet.

Han är en av de sjutton styrelsemedlemmar som fattar beslutet i frågan. Han har redan tidigare profilerat sig som en politiker som flaggat för en fortsatt samjour vid Raseborgs sjukhus. Flera andra styrelsemedlemmar har varit försiktigare i sina uttalanden.

Coronaepidemin kan påverka

Enligt Björn Månsson är den pågående coronaepidemin ytterligare ett argument mot att rubba samjouren just nu.

- Nog är det en olycklig signal om det stora mäktiga HUS skulle sända ut en signal att man har råd att trappa ner ett sjukhus i dessa tider då varje sjukhus behövs, säger Månsson.

Ett av argumenten mot en fortsatt samjour vid Raseborgs sjukhus har varit svårgheten att rekrytera specialistläkare.

- Jag är rädd att en nedläggning av samjouren skulle innebära att det blir ännu svårare att rekrytera personal, säger Månsson.

En västnyländsk representant

HUS styrelse består av sjutton personer, varav femton är politiskt tillsatta. De två övriga styrelsemedlemmarna representerar Helsingfors universitet. Styrelsen leds av Ulla-Maija Urho från Samlingspartiet. Den enda västnyländska styrelsemedlemmen Petri Kajander (SDP).

Hur det går vid mötet på måndag är förstås bara möjligt att sia om men Månssons analys gör gällande att det kan bli en jämn omrösning.

- De tre socialdemokraterna och jag som enda SFP:are är de enda säkra rösterna för en fortsatt samjour. De fem samlingspartisterna i HUS-styrelsen kommer sannolikt inte att lyfta ett finger för Raseborgs samjour. De tre gröna kan bli tungan på vågen, beroende på hur centerpartisten, vänsterförbundaren och sannfinländaren gör, funderar Månsson.

Utöver de politiskt tillsatta medlemmarna består HUS styrelse av Helsingfors universitets prorektor Pertti Panula och professor Kari Reijula.