Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stefan Löfvens uppmaning till svenskarna: ''Faran är inte över, stanna hemma i påsk''

Från 2020
Uppdaterad 02.04.2020 17:29.
Sveriges statsminister Stefan Löfven den 31 mars 2020.
Bildtext Stefan Löfven uppmanar svenskarna att ställa in resorna i påsk.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sveriges statsminister Stefan Löfven uppmanade det svenska folket att hållas hemma och fortsättningsvis följa regeringens anvisningar, under en presskonferens med anledning av coronaviruset under torsdag eftermiddag.

Han betonar att regeringen gör det som krävs för att minska smittspridningen, stödja sjukvården och mildra effekterna på näringslivet. Från och med första april råder besöksförbud på äldreboenden.

– Det här kommer inte ha gått över på några veckor, utan vi talar om månader, sa Löfven.

Löfven påminner svenskarna om att var och en fortfarande måste göra uppoffringar, för sin egen, andras och sjukvårdens skull. Särskilt vad beträffar resorna vid påsk.

– Faran är inte över, det blir värre före det blir bättre. Vi måste tänka: Är den här resan värd risken? Det är den inte, stanna hemma! sa Löven.

Vidare uppmanar han föräldrar att fortsättningsvis inte föra barn som uppvisar symptom till förskolor och skolor.

Vi måste tänka: Är den här resan värd risken? Det är den inte!

― Stefan Löfven

För tillfället är Stockholm värst drabbat, men Löfven säger att det inte betyder att smittan inte kommer att spridas i andra delar av landet.
Det är alltså inte läge att tumma på riktlinjerna.

Flera journalister undrar ifall det faktum att viruset spridits på äldreboenden är ett tecken på att den svenska strategin misslyckats. Det avfärdar Löfven och säger att viruset spridits på äldreboenden runt om i Europa, oavsett ländernas strategier.

Någon prognos om eventuella dödsfall har inte lagts fram i Sverige. Orsaken är att det är så svårt att göra, menar Löfven.

Tidigare åtgärder som Sverige tagit till i kampen mot coronaviruset är bland annat förbud mot allmänna sammankomster på fler än 50 personer samt en rekommendation om distansundervisning på gymnasier, universitet och högskolor.

Ekonomiska krispaket har också presenterats och A-kassan har förstärkts, så tröskeln att få hjälp för dem som förlorar sina jobb har sänkts, säger Löfven.

Hittills har nästan 5 500 personer testat positivt för coronaviruset i Sverige.

Diskussion om artikeln