Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt har sju platser för coronapatienter som behöver intensivvård – chefsöverläkare: Vi kan öka kapaciteten

Från 2020
Uppdaterad 03.04.2020 20:16.
Apparatur som används inom intensivvården.
Bildtext Inom Vasa sjukvårdsdistrikt finns i nuläget sju intensivvårdsplatser.
Bild: Sascha Steinbach / EPA

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt finns i nu sju intensivvårdsplatser. Tf. chefsöverläkare Christian Kantola försäkrar att man kan öka kapaciteten och säger att platserna kommer att räcka till de som kan behöva intensivvård i Vasa.

Intensivvårdskapaciteten har ökats i hela landet på grund av coronapandemin. Enligt Yles kartläggning finns det omkring 500 platser och kapaciteten kan ännu fördubblas till 1000 platser.Vanligen finns det omkring 300 intensivvårdsplatser i Finland.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt finns i nu sju intensivvårdsplatser. Antalet platser bekräftas av tf. chefsöverläkare Christian Kantola.

- Det stämmer att det finns sju platser för de allra svåraste fallen. Samtidigt beror det lite på hur man räknar. Sammanlagt har vi 13 rum och i princip har vi rum för 16 patienter i nuvarande utrymmen.

Har kapacitet att öka intensivvårdsplatserna

Som Yle Österbotten tidigare kunde berätta förbereder man sig vid Vasa centralsjukhus på en ökning av antalet coronapatienter genom att flytta på vårdavdelningsplatserna på sjukhuset. En pandemiavdelning för 17 coronapatienter kan tas i bruk vid behov.

De platserna är inte avsedda för patienter som behöver intensivvård.

- Nej, det är fråga om bäddavdelningsplatser. Tanken är att man ska samla alla patienter som konstaterats ha smittan så att man kan hålla dem skilt från resten av sjukhuset och minimera smittorisken, säger Kantola.

Vad är det då för vård intensivvårdspatienterna behöver?

- Det är i första hand fråga om respiratorvård.

Betyder då det faktum att det finns sju intensivvårdsplatser inom Vasa sjukvårdsdistrikt också att det totalt finns sju respiratorer inom distriktet?

- Nej, det betyder det inte.

Hur många respiratorer finns det då?

- Det kan jag tyvärr inte kommentera. Enligt ministeriets direktiv får enskilda sjukvårdsdistrikt inte gå ut med de uppgifterna.

Christian Kantola
Bildtext Christian Kantola.
Bild: Vaasan keskussairaalan kuvapankki

Enligt Christian Kantola ska de som bor inom området ändå inte oroa sig för att intensivvårdsplatser ska ta slut. Vid sjukhuset kan man efter behov öka kapaciteten.

- Vi har plats för 16 patienter i nuvarande utrymmen och vi har möjlighet att åtminstone dubbla kapaciteten.

Vilka scenarion planerar man utgående från vid Vasa centralsjukhus för tillfället?

- Om vi får in många patienter som behöver intensivvård så kommer vi att starta processen med att öppna upp för fler platser. Vi har skolning av personalen på gång som bäst.

Kommer platserna att räcka till?

- Som det ser ut nu kommer platserna att räcka. Det verkar som vi har en ganska platt kurva här.

Kommenterar inte hur många som behöver vård

Antalet bekräftade fall var på torsdag uppe i 27 stycken.

Också då det gäller de senaste fallen är smittkedjorna identifierbara.

- Det är en bra signal och det finns inget i nuläget som tyder på att vi skulle ha en samhällssmitta här i vårt område. Det ser fortfarande bra ut.

Akuten vid Vasa centralsjukhus
Bildtext Akuten vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Hans Holmgren

Christian Kantola säger ändå att det är sannolikt att intensivvårdsplatserna också kommer att behövas inom Vasa sjukvårdsdistrikts område.

- Vi vet hur läget ser ut i världen och Finland överlag så visst är det förväntat att vi också får patienter som behöver intensivvård, säger Kantola.

Behöver någon intensivvård just nu?

- Det kan jag inte kommentera.

Flera andra sjukvårdsdistrikt har gått ut med information om hur många som behöver vård. Varför går inte Vasa centralsjukhus ut med samma information?

- Vi går inte ut med informationen för att skydda patienterna. I vårt distrikt är det troligtvis bara fråga om några enstaka personer och vi vill absolut skydda identiteten för de här personerna och deras anhöriga.

För tio år sedan då många insjuknade i svininfluensan gick man ut med information om hur många som behöver vård. Har man ändrat policyn nu?

- Inom vårt sjukhus är linjen väldigt strikt. Vi bestämde redan från början att vi vill skydda dessa människor och deras anhöriga och vi står fast vid det beslutet, säger Kantola.