Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Sanna Marin riktade skarp kritik mot FPA under riksdagens frågestund

Från 2020
Uppdaterad 02.04.2020 20:11.
Statsminister Sanna Marin under riksdagens frågestund den 2 april 2020.
Bildtext Statsminister Sanna Marin i riksdagen den 2 april 2020.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin (SDP) sa under riksdagens frågestund att vissa myndigheter inte har följt regeringens riktlinjer i dessa undantagsförhållanden som nu råder.

Hon riktade speciellt kritik mot Folkpensionsanstalten. Folkpensionsanstalten har enligt Marin nyligen anmält om att den stänger servicepunkter och kontor, framför allt i huvudstadsregionen.

Marin sa under frågestunden att det här inte passar sig i tider då folk är i akut behov av lösningar för att trygga sin inkomst.

- Regeringens linje har varit att man särskilt nu inte ska stänga ämbetsverk och servicepunkter som är avgörande för folk.

Statsminister Marin sa att det finns problem med att varje myndighet och instans ska ta till sig regeringens direktiv.

- Vår social- och hälsovård är splittrad. Vi har samkommuner, kommuner, privata sektorn och företagshälsovården och på alla håll i Finland har regeringens linjedragningar inte efterföljts.

Testningskapaciteten och skyddsutrustningens tillräcklighet uppe till diskussion

Marin lyfte upp problemet då flera riksdagsledamöter i dag under frågestunden ställde frågor kring hur regeringen ska klara av målet att utföra allt fler coronatester.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) svarade att testkapaciteten ska höjas bland annat genom att koppla in privata aktörer och också högskolor att utföra testerna.

- Redan nu måste alla som kommer över Finlands gränser testas, liksom alla inom social- och hälsovården som har minsta misstanke om att de är sjuka. Nu ska vi utvidga testandet till personer i riskgrupper och annan personal i nyckelställning, sa Kiuru.

Riksdagsledamöter ställde också flera frågor kring hur regeringen ska garantera att skyddsutrustningen räcker till.

Svaret från minister Aino-Kaisa Pekonen (VF) var att beredskapslagret har öppnats.

Myndigheterna försöker importera så många masker som det bara är möjligt att komma över i detta läge och inhemsk tillverkning har inletts.

Hemvårdare har fått olika direktiv om behovet av skyddsmasker

Flera ledamöter oroade sig också för att hemvården har fått olika direktiv olika dagar gällande behovet av masker.

- Inom samma dag kommer två olika direktiv från minister Kiuru. Först räcker det med att en hemvårdare skyddar sitt ansikte med sin egen halsduk och sedan är det ansiktsmask som gäller. Hur är det egentligen? frågade Sari Sarkomaa (Saml).

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru svarade att regeringen har en klar linje i frågan och att det nu gäller att besluta sig för vilken linje det är som gäller.

- Personer som bor på äldreboenden är värda att skyddas från smitta. Linjen är hård och därför är oron stor på fältet över huruvida utrustningen räcker till om epidemin håller i sig i veckor, men det är viktigt att garantera att intensivvårdsplatserna räcker till, sa Kiuru.

Minister Kiuru uttryckte en oro över att antalet fall ökar för mycket om alla inom vården inte följer anvisningarna och tar på sig en skyddsmask.

- Kommunerna måste ordna det så att skyddsutrustningen räcker till också för hemvården, sa Kiuru i mycket bestämd ton.

Andra ämnen som behandlades under riksdagens frågetimme var hur företag ska stödas nu då de ekonomiska utmaningar är många och utbildningen i kristid.

Diskussion om artikeln