Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill rädda företagen och företagare från nöd och konkurs - "Vänta med att indriva skulder och hyror från de nödställda!" Regeringen informerade om stödformerna

Från 2020
Uppdaterad 03.04.2020 17:05.
Justitieminister Henriksson om skuldsättning och företagarens situation - Spela upp på Arenan

Vänta med att driva in skulder och hyror! Det var budskapet från regeringen på fredagens informationsmöte om pandemin. Ny lagstiftning utovades för att göra det svårare att driva företag i konkurs.

Så många företag som möjligt måste kunna klara sig igenom krisen. Exceptionella åtgärder krävs nu. Det var budskapet från justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och näringsminister Mika Lintilä (Centern).

- Driv inte in era skulder via utmätning nu, undvik onödiga konkurser, manade justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Mika Lintilä hade samma budskap till hyresvärdarna. Det blir inte nödvändigtvis några hyresbidrag till företagen. De pengarna skulle i stor utsträckning gå direkt i utländska fastighetsägares fickor, och det gillade inte Lintilä.

Företagssanering hellre än konkurs

Små och medelstora företag har det tuffast i exceptionella förhållanden. Indrivningskostnaderna är onödigt stora. Därför utovade Anna-Maja Henriksson en tillfällig ändring av indrivningslagen.

Ändringar i konkurslagstiftningen ska göra det omöjligt för fordringsägare att yrka på konkurs på en vecka. Regeringen vill undvika onödiga konkurser.

Företagssaneringen ska bli enklare att nå. Gäldenärens situation ska förbättras vid utmätning. Det ska vara möjligt med amorteringsfria månader, uppskjutna betalningstider och att flytta fram räkningar.

Snabblånen begränsas

400 000 finländare har betalningsanmärkningar, sa Anna-Maja Henriksson och det antalet ökar troligen nu.

Lånen behövs, men räntetaket måste sänkas. Därför halveras nu maxräntan på snabblån, från 20 till 10 procent. Direktmarknadsföring av snabblån ska också förbjudas.

- Ingen ska stå där och locka med lån när problemen är som värst. Överskuldsättningen är redan ett stort samhälleligt problem, sa Anna-Maja Henriksson.

Företagarstöd från många kanaler

Mika Lintilä presenterade de olika former av företagarstöd och företagsfinansiering som redan finns. Regler och anvisningar preciseras ännu. En del har nu getts ut också på svenska.

Lintilä besvarade kritik mot Finnveras och bankernas höga lånekostnader.

- Finnvera sänkte sina garantiprovisioner igår. Men vi kan inte gå till noll, då blir det statsunderstöd. Provisionerna är nu 1,75 eller 0,95 procent,och bankerna har sina marginaler.

Bankerna lovar återhållsamhet och de förstår nog att företagarna har det riktigt svårt nu, sa näringsminister Mika Lintilä.

- Dessa stöd och lån är avseda för sunda företag, sa Lintilä som svar på kritik från företagare som blir utan och är besvikna. Vi kompenserar inte förluster av inkomster utan bara kostnaderna, preciserade Lintilä.

Sommarjobba i jordbruket!

Mikia Lintilä kommenterade de oroväckande budskapen om tusentals inställda sommarjobb. Hur ska de unga klara sig?

- Det är en genuin farhåga. Men det är klart: stängda företag kan inte anställa folk över sommaren, jobben försvinner, sa Mika Lintilä. Samtidigt är det enorma problem att få in säsongsarbetare i till exempel plantskolor. De söker anställda med ljus och lykta. Där finns jobb, säger Lintilä.

För de unga som vill ha sommarjobb hade Lintilä ett budskap.

- Om fem år ser det inte alls dåligt ut på CV:n med ett sommarjobb inom jordbruket.

Du kan se regeringens presskonferens i sin helhet i videon nedan.

Svenska Yle live: Regeringens presskonferens kring stöd till företagare och privatpersoner - Spela upp på Arenan

Vår liveblogg, som nu är avslutad, finns här:

Diskussion om artikeln