Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uefas plan: Ligorna återupptas i juli – ”Att stoppa tävlingar är den sista utvägen”

Från 2020
Liverpool-fans på Anfield.
Bildtext Liverpool-fansen har väntat 30 år på en ny ligatitel.
Bild: /All Over Press

Coronapandemin har lett till att de allra flesta fotbollsligor i Europa har stoppats tillfälligt. Att avbryta säsongerna för gott är emellertid inget alternativ enligt europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Den belgiska ligans styrelse föreslog i går att återstoden av säsongen inhiberas och att Club Brügge utses till mästare. Det definitiva beslutet fattas den 15 april.

Det går inte för sig enligt Uefa. Förbundet insinuerar att de klubbar från ligor som har avbrutits inte nödvändigtvis är berättigade till platser i Champions och Europa League.

– Alla beslut om att avsluta inhemska tävlingar är förhastade och obefogade i det här skedet, skriver man i ett brev som man skickat till samtliga nationella ligor.

Planen: Ligorna återupptas i juli-augusti

Uefa, European Club Association och European Leagues presenterar i brevet en plan som utgår från att man återupptar de nationella ligorna i juli-augusti.

– Att stoppa tävlingarna är den sista utvägen, skriver man i brevet som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Förslaget är att man först avslutar de nationella säsongerna och sedan spelar man återstoden av matcherna i Champions och Europa League.

Det finns utrymme i kalendern i och med att Uefa har flyttat EM i fotboll till nästa år.

Ifall de europeiska ligorna avslutar sina säsonger först i augusti så kommer det att ha följder för säsongen 2020–2021. Många europeiska ligor sparkar av hävd i gång säsongerna i augusti.

Belgiens superstjärna är skeptisk

Mancester Citys mittfältsstjärna Kevin de Bruyne är skeptisk till förslaget. Belgiern anser inte att det är en vettig lösning att skjuta fram återstoden av säsongen.

– Om man väntar länge med att ta ett beslut så påverkar det nästa säsong. Det skulle vara tråkigt att avsluta tidigt efter en så bra säsong, men om det gör att man undviker problem nästa säsong så måste man göra det, säger han i det belgiska tv-programmet ”Blijf in uw Kot”.

Manchester Citys chanser att försvara Premie League-titeln är i praktiken grusade men man har fortfarande chansen att vinna Champions League och FA-cupen.

Diskussion om artikeln