Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Ny studie: Skilsmässor och separationer borde beaktas inom hälsovården

Från 2020
Ett bröllopspar (två figurer, kakdekorationer) står på kappsäckar och tittar bort från varandra.
Bildtext Risken att dö ökar märkbart efter en skilsmässa eller separation, visar ny studie.
Bild: Tuomo Björksten

Risken att begå självmord eller att dö på grund av alkoholrelaterade orsaker ökar då ett parförhållande slutar i skilsmässa eller i en separation. Risken är högst under de första åren efter att man gjort slut. Att ett förhållande tagit slut borde beaktas inom hälsovården, framkommer i en färsk studie som gjorts vid Helsingfors universitet.

I studien följde forskarna med över 300 000 finländare i arbetsför ålder som åren 1995–2012 varit gifta eller i ett samboförhållande i minst tre år. Det här gjordes med hjälp av data från olika register.

Undersökningen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Epidemiology and Community Health.

"Skilsmässa kan vara en tyngre psykisk belastning än en separation"

Av resultaten framgick att risken att dö ökar märkbart efter en skilsmässa eller separation.

– Äktenskap håller i genomsnitt bättre än samboförhållanden, så ifall det blir skilsmässa kan det vara en tyngre belastning för den psykiska hälsan än en separation där paret inte varit gift, säger universitetslektor Niina Metsä-Simola vid Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

Risken för självmord efter separation finns både hos män och kvinnor

Risken för att begå självmord ökade både bland skilda kvinnor och skilda män jämfört med de par som höll ihop. Risken var tre gånger så stor hos dem som skilt sig jämfört med de som inte hade skilt sig.

Hos männen var självmordsrisken speciellt stor de två första åren efter separationen. Hos kvinnor minskade risken långsammare än hos männen. Männen dog oftare än kvinnor på grund av alkohol.

– Ofta har man tänkt att män reagerar på psykisk belastning genom att bete sig riskfyllt och man kan försöka ta sig igenom skilsmässan med hjälp av alkohol, säger Metsä-Simola.

Psykiska problem kan förvärras

I undersökningen granskade forskarna också kopplingen mellan inköp av psykmediciner och sjukhusvård på grund av psykisk sjukdom med den ökade dödsrisken efter ett uppbrott.

Det kom fram att psykiska problem inte kunde förklara mängden alkoholrelaterade dödsfall, men sambandet mellan psykiska problem och självmord var märkbart.

– Psykiska problem som man vårdats för förklarade nästan hälften av självmorden, säger Metsä-Simola.

I synnerhet psykiska problem som man haft redan före skilsmässan eller separationen hade en tydlig koppling till självmordsbenägenhet. Bland männen förklarade också psykiska problem som framkom under separationsprocessen den ökade självmordsbenägenheten.

– Hos männen verkar separation eller skilsmässa vara en riskfaktor för självmord också i sådana fall där personen i fråga inte haft psykiska problem före separationen. Det här borde tas i beaktande inom hälsovården, säger Metsä-Simola.

Undersökningen baserar sig på registerdata som representerar hela befolkningen. Materialet innefattar information som Statistikcentralen, Folkpensionsanstalten och Institutet för hälsa och välfärd har samlat in.

Diskussion om artikeln