Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Bygg en egen limknekt – att göra egna verktyg är ett sätt att öva sig i själva hantverket

Från 2020
Uppdaterad 28.04.2020 19:10.
– att göra egna verktyg är ett sätt att öva sig i själva hantverket - Spela upp på Arenan

Ordet "limknekt" låter som ett kortspel eller något man kan vara efter ett gympass: "Jag tog i så jag är helt limknekt". Så är det inte! Limknektar används när två trästycken skall fixeras och limmas ihop.

Limknekt och skruvtving är namn på två verktyg som man använder när man snickrar och behöver foga ihop två trädelar. De har i princip samma funktion.

Skillnaden är att limknekten oftast är längre och används till att limma skivor, karmar och större konstruktioner, medan skruvtvingen används för att fixera mindre saker.

Det är roligt att snickra egna verktyg. Man hinner förstå hur verktygen skall användas och hur de fungerar. Att snickra verktyg är också ett bra sätt att öva sig i själva hantverket.

Att snickra egna verktyg var vanligare förr

Den gamla goda tiden, som kanske inte alltid var så god, innehöll en hel del arbete som nu har försvunnit. Det var nämligen vanligt att man tillverkade sina egna verktyg.

Mörka vinterkvällar satt man i ljuset av en brinnande pärta och fixade husgeråd och hyvlar och andra verktyg som behövdes i hushållet.

Speciellt på landsbygden gjorde i princip alla så. Man tillverkade något som sedan skulle användas för att tillverka något annat.

Jag tycker att det finns något speciellt i en sådan verksamhet och tidsanvändning, kanske respekten och förståelsen för arbete och kanske till och med att själen hann lite bättre med än nu.

En limknekt
Bild: Yle/Strömsö


Till en limknekt behöver du:

 • en längre trälist av tätvuxen tall eller björk, t.ex. 40 x 40 mm tjock och 1200 mm lång
 • 2 klossar i ett hårt träslag, t.ex. ek, 50 x 50 x 60 mm
 • en kloss i samma hårda träslag 50 x 100 x 50 mm
 • en gängstång ca 200 mm lång, med en diameter på 10 mm
 • 5 muttrar som passar till gängstången
 • en bult som kan sågas av och limmas fast i den kloss som fungerar som broms
En limknekt
Bild: Yle/Strömsö

Gör så här:

 • Fäll in den träkloss som är 100 mm hög i änden på trälisten med en halvt i halvt fog. Innan du limmar är det bra att borra hålet för gängstången och infällningen för muttern. Borra ett 11 mm stort hål. Viktigt att hålet blir rakt.
 • Limma fast klossen i trälisten och muttern i infällningen i klossen. Använd tvåkomponentslim. Den här klossen skall sitta stadigt fast i trälisten medan gängstången rör sig fram och tillbaka genom klossen och muttern.
 • Skruva in gängstången genom den första klossen (klossen med den limmade muttern, alltså den första klossen).
 • Borra hål i en av de mindre klossarna. Gängstången skall gå genom klossen så ett 11 mm hål blir bra. Den här klossen skall åka med fram och tillbaka längs trälisten när man skruvar på gängstången. Viktigt är att hålet i klossen inte blir så högt upp att klossen kilar fast sig mot trälisten.
 • I den bortre delen av klossen skall två muttrar fällas in så infällningshålet behöver vara lite djupare. Den bortre delen av klossen kommer att pressa ihop de delar du senare vill limma ihop så därför får inte muttrarna eller gängstången sticka ut.
 • Skruva på två muttrar på gängstången, trä på klossen och skruva till sist på två muttrar i änden av gängstången.
 • Lås dessa yttersta muttrar genom att vrida ihop dem.
En limknekt
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson
 • För träklossen mot de låsta muttrarna (infällningshålet borde nu vara så djupt att muttrarna försvinner in i klossen). Lås till sist de två andra muttrarna med varandra. Klossen skall sitta lite löst så att gängstången kan snurra utan att klossen snurrar. Den skall endast glida fram och tillbaka på trälisten.
 • Borra 10 mm stora hål med ca 100 mm mellanrum på övre sidan av trälisten.
 • Borra ett 10 mm stort hål i sista träklossen.
 • Såga huvudet av muttern och limma fast den i klossen. Muttern får gärna ha en slät del och en gängad del. Limma den gängade delen i klossen. Använd tvåkomponentslim.
En limknekt
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson
 • Klossen kan nu sättas in i något av hålen längs trälisten för att bromsa upp materialet som skall pressas ihop.

Det behövs oftast flera limknektar när en karm eller liknande skall limmas ihop så när du kommit igång med limknektbyggandet är det bra att göra minst ett par knektar på samma gång.

En limknekt
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln