Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Då studentlyan inte lockar: ''Bättre att umgås med mänskor här än i nån 15 kvadrats skolåda''

Från 2020
svenska social- och kommunalhögskolan
Bildtext Studielivet kan vara rätt ensamt till en början.
Bild: Soc&kom/Mats Engblom

Det är lunchdags en måndag i mars. Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet är så gott som tom på folk. Det råder undantagstillstånd och föreläsningssalarna och korridorerna ekar av tomhet. Men i studentorganisationen Studorgs rum hörs skratt skalla, trots coronatider.

Studorg, eller studentorganisationen, är ett litet rum i en avlägsen del av skolbyggnaden dit studerandena kan komma in och ta sig en kopp kaffe eller te, sätta sig ner i soffan och umgås fritt med varandra.

– Det här rummet i sig skulle jag säga att representerar det här studentikosa i studielivet. När resten av skolan ser ut som vilken som helst högskola är det kul att komma hit – mer personligt och en mer mysig stämning än i resten av skolan, säger Kalle Grönroos som studerar journalistik.

Själva rummet är inte det bäst städade och mest prydliga men ändå hemtrevligt.

– Gemenskap betyder väldigt mycket. Att det lite ser ut som om småbarn bor här och har dekorerat hela stället ger personlighet och det känns skönt att komma hit. Det blir en paus från skolan under dagen. Man behöver inte ta allting så seriöst här, flikar Sara Petterson som studerar socialpolitik, in.

Sara Björklöv håller med.

– Jag tycker nog att det är den här gemenskapen som är det viktigaste. När jag själv flyttade från Malax i Österbotten hit till Helsingfors så fanns det inte så mycket bekanta här. Så just att få vara här och umgås med mänskor har varit viktigt för mig. Det har varit ett bra sätt att lära känna nya människor, säger hon.

Det sociala nätverket är en viktig del av studielivet. Livet blir rätt ensamt om man inte har några vänner. För Sara Pettersson, som är från Åbo, började nätverket byggas lite tidigare.

– Jag hade den turen att jag kom hit för att studera på Arcada år 2018 och hade redan fått ett litet nätverk i Helsingfors. Men här i Studorg fanns nya människor. Man lärde känna gulisarna jättebra under gulisveckan men de äldre studerandena har jag hittat här, säger hon.

Kalle Grönroos instämmer.

– Gulisarna lär man känna bra via alla gulisevenemang men just för att komma bättre in i hela skolans gemenskap, och att lära känna äldre studerande, har det här varit viktigt. Jag skulle inte ha lärt känna så många mänskor om jag inte hade hängt här så mycket, tror Pargasbon Kalle Grönroos.

Studorg är som ett extra vardagsrum

Ibland känns den egna studielyan inte speciellt lockande och i sådana fall kan det lilla rummet där Studentorganisationen håller till hålla en kvar lite längre.

– Jo, definitivt, jag har nog nångång när jag haft föreläsningar från 10 till 12 stannat här till fem–sex på kvällen för att det är betydligt bättre att umgås här med människor, än i någon 15-kvadrats skolåda där hälften av golvutrymmet är täckt av smutsiga kläder.

För Sara Pettersson är läget lite annorlunda.

– Jag har inte varit här så sent men kommer säkert att hända här under studieåren då man blir här och skriver sin kandi eller några essäer och sedan fastnar man här bara, säger hon.

– Nog skulle jag säga att det ofta händer att man bara blir kvar här. Man tänker att jo, jag skulle nog kunna fara hem och tvätta kläder och laga mat, men så tänker man att det är ju ganska jobbigt. Så man blir här och skjuter upp allting, menar Sara Björklund.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln