Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varför sprids coronaviruset så lätt? Forskare har hittat en möjlig förklaring

Från 2020
Tre unga män hälsar genom att "skaka fot" med varandra på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext De här männen försöker undvika smitta genom att "skaka fot" i stället för mer traditionella hälsningsalternativ.
Bild: Lehtikuva

Coronaviruset som nu härjar i världen verkar trivas bäst i människans övre luftvägar, visar en studie som publicerats i tidskriften Nature. Det här kan vara en av orsakerna till att viruset sprids så lätt.

Tyska forskare som studerat prov från coronapatienter har lagt märke till att viruset gärna håller till i de övre luftvägarna. På så sätt skiljer sig coronaviruset från sarsviruset som spreds i början av 2000-talet.

Det besvärliga med virus som trivs i de övre luftvägarna är att de lätt sprider sig från en person till en annan.

Å andra sidan orsakar de här virusen ofta mildare symptom, förklarar Stefan Schwartz, professor i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, för Vetenskapsradion.

– Det är det man brukar säga, att ett virus som förökar sig bra i de övre luftvägarna sprids relativt effektivt. Men håller det sig bara där så orsakar det inte så allvarliga symptom, säger han.

Värst är virus som trivs både uppe och nere

Även om coronaviruset enligt forskningen ofta påträffas i de övre luftvägarna kan det också ta sig längre ner och orsaka värre symtom.

Enligt Stefan Schwartz är det värsta scenariot att ett virus är bra på att föröka sig såväl i de övre som de nedre luftvägarna – då framkallar det allvarliga symtom samtidigt som det smittar lätt.

Diskussion om artikeln