Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inga operationer vid Raseborgs sjukhus tills slutet av maj på grund av coronaepidemin

Från 2020
Uppdaterad 03.04.2020 16:01.
Operation
Bildtext Icke brådskande operationer skjuts fram. Bilden är inte från Raseborgs sjukhus.
Bild: YLE: AP Graphics Bank

I torsdags (2.4) kom budet att alla operationer upphör fram till slutet av maj med omedelbar verkan vid Raseborgs sjukhus.

Orsaken är omstruktureringar inom HUS till följd av coronaepidemin. Trots att det råkar infalla samtidigt som styrelsen ska fatta beslut om Raseborgs samjours framtid så hänger dessa tu inte ihop.

- Det är olyckligt att det råkade ske samtidigt, men de har inget med varandra att göra. Liknande åtgärder har gjorts på Borgå sjukhus och Jorv i Esbo, säger chefsläkare Peter Braskén.

Höftledsfrakturer sköts på annat håll

Orsaken att inga operationer kan ske vid sjukhuset är att anestesiläkarna behövs på annat håll. Normalt sett sköter sjukhuset omkring 2 000 kirurgiska ingrepp per år.

Raseborgs sjukhus kommer fortfarande att ha en kirurgisk och inre medicinsk bakjour för ronder på avdelningen och för att ta ansvar för ifall en patient är i behov av att skickas vidare för operation eller inte.

Avbrottet berör brådskande fall som till exempel höftledsfrakturer. De patienterna förpassas nu till andra sjukhus. Icke brådskande operationer tar sjukhuset itu med efter slutet av maj.

Plötsligt beslut

Även om omstruktureringar var att vänta till följd av epidemin så kom beslutet delvis som en överraskning, säger Braskén.

- Vissa nedskärningar har det talats om, men det kom ganska plötsligt att det gick så här långt den här veckan, konstaterar han.

För personalen innebär det att de som normalt sköter operationerna nu får andra arbetsuppgifter. En del kan också kallas in till andra sjukhus vid behov.

Vid Lojo sjukhus fortsätter jouren som förut och förstärks vid behov. Anestesitjänsten fungerar fortsättningsvis dygnet runt.

- Vi ska också fortsätta med akuta operationer, berättar Ville Pursiainen, direktör för Lojo sjukvårdsområde.

3.4 klockan 16.01: Artikeln uppdaterades med uppgifter om Lojo sjukhus.

Diskussion om artikeln