Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Corona påverkar inte bilskolor i Finland: "Det om du får körkort beror endast på om du kan köra"

Från 2020
Peter Wendell står vid sin bil
Bildtext Peter Wendells bilskolebil desinficeras mellan körningarna, och i bilen finns alltid desinfektionsmedel för händerna.
Bild: Iiris Mattsson

I Stockholm kan många bli utan körkort den här sommaren, uppger nyhtesbyrån TT. På grund av coronaviruset har Trafikverket i Sverige stängt all ny bokning för teoriprov för bil, motorcykel och moped till och med fram till 4 maj. Men här hemma i Finland blir ingen utan körtkort på grund av viruset, ännu i allafall.

Peter Wendell ser inga problem i att hålla körlektioner som vanligt. Han leder Bilskola Fagerholm i centrum av Helsingfors.

- Coronaviruset har nog påverkat verksamheten, men som tur ganska lite. Vi har några elever som anmält att så länge den här situationen håller på, och staten har satt sina restiktioner så kommer de inte och köra lektioner.

Enligt Wendell behöver man inte ta till likadana årgärder som i grannlandet. Instruktionerna är simpla, är du sjuk - stanna hemma.

- Jag har sagt år eleverna att känner de sig vissna, snuviga eller febriga så kommer de inte och köra. Det här gör vi nu med med ganska låg tröskel.

Peter wendell sitter i bilen med ena handen på ratten och andra på växelspaken
Bildtext På Bilskola Fagerholm fortsätter verksamheten som vanligt coh än så länge finns det ingen orsak att avboka körlektioner.
Bild: Iiris Mattsson

Bilen desinficeras mellan körningarna och man använder mycket desinfektionsmedel. Wendell säger att man nog gör allt för att körlektionerna ska kunna fortsätta som vanligt, eller i alla fall nästan.

Rent praktiskt har bilskolorna anpassat sig till situationen genom att till exempel inte ta betalt för sen avbokning. Avbokningarna har ändå inte ökat i antal.

- Några elever har anmält att de inte kommer på grund av coronaviruset. Men det har också varit mest på grund av att det önskas att de inte använder kollektivtrafik, säger Wendell.

Många ungdomar påverkas av coronaviruset på grund av att de inte får sommarjobb, men du säger att de inte blir utan körkort i allafall?

- Nå såsom situationen ser ut så nej. Ajovarma fungerar helt normalt, vi fungerar helt normalt, eller så normalt som det går. Det om du får körkort beror endast på om du kan köra, säger han.

Inga teoriprov ställs in

Stefan Lindström är förman på Ajovarma, och han säger att coronaviruset här inte har lett till att teoriprov ställs in.

- Nej, här är det inte alls på samma sätt, vår verksamhet fortsätter som vanligt.

Lindström förklarar att de inom Ajovarmas verksamhet noga följer THL:s instruktioner och försiktighetsåtgärder angående coronaviruset. Men det påverkar inte verksamheten i det här skedet, säger han.

Anledningen till åtgärdena i Sverige är att Trafikverket vill skydda sina anställda och kunder från att bli smittade av coronaviruset.

I Stockholm har 8 000 prov avbokats, eftersom en stor del av teoriproverna görs i Stockholm, där det fanns stor risk för smittspridning. I Finland har det, precis som med körlektioner, inte gjorts avbokningar mer än vanligt då det kommer till teoriproven heller.

- Från vår sida har det inte avbokats mer än normalt. Klart att det kommer överraskande sjukdomsfall och då är vi tvungna att avboka men det är helt normalt, men inte på grund av coronaviruset.

Körprov, teoriprov och alla andra tjänster som Ajovarma erbjuder går att boka som vanligt, klargör Lindström.

Diskussion om artikeln