Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rekoringen i Borgå allt populärare: "Känns bra att kunna stöda företagare i de här tiderna"

Från 2020
En kvinna som ler.
Bildtext Marianne Green besöker rekoringen ungefär varannan vecka.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Att köpa sin mat i rekoringar har blivit allt populärare under de senaste åren. Det är också ett bra sätt att stöda lokala företagare i coronatider.

En rekoring är ett ställe där konsumenter kan köpa mat direkt av lokala producenter. Producenterna bjuder ut sina varor i en Facebookgrupp, varpå konsumenter kan lägga beslag på varorna genom förhandsbeställningar.

Parterna träffas sedan på en utvald plats, vid en utvald tidpunkt. I Borgå samlas de på en parkeringsplats i Östermalm. Den är full av folk på fredagseftermiddagen den 3 april. En av besökarna är Marianne Green.

- Jag brukar köpa mjöl här. Det finns så många olika mjölsorter och det är roligt att experimentera med dem.

Mjölsorten Green precis införskaffat testade hon för första gången för ett par veckor sedan.

- Jag lagade pizzor av det här pizzamjölet och det blev alldeles annorlunda än om du skulle ha bakat med traditionellt mjöl. Det blev en riktig pizzadeg.

Andra produkter Green handlat vid fredagens rekoring är glass, lammstek och en örtkasse.

- Alltid finns det något jag behöver komplettera med. Mer eller mindre varannan vecka brukar jag vara här.

Bilar och människor på en parkeringsplats.
Bildtext Rekoringens utdelning sker snabbt och är mer eller mindre över på en kvart.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Rekoringen ett sätt att stöda lokala företagare

Speciellt efter att coronaepidemin slått till är rekoringen ett bra alternativ, tycker Green.

- Det känns bra att kunna stöda företagare i de här tiderna.

Visst är besökarna också mera säkra från smitta på det här sättet.

- Vi är ju utomhus och folk håller ett bra avstånd till varandra.

Mer besökare

Att hålla avstånden finns det all anledning till att göra om du ser till rekoringens besökarmängd.

- Det har nog börjat vara mer besökare här, tycker Green och jämför med hur det var i vintras.

Fördelarna med rekoringar verkar med andra ord intressera.

- Här får du varor som du vet är av god kvalitet, som är färska och kommer direkt från producenten, utan mellanhänder.

Direktkontakt med producenten är också till fördel.

- Till exempel förra gången när jag köpte rågbröd fick jag en degrot och det har jag aldrig tidigare använt. Då kunde jag diskutera med försäljaren om hur jag använder den.

Borgå en av åtta rekoringar för Hardom bröd

En av producenterna som tillhör rekoringen i Borgå är Jonas Dufvelin, från Hardom bröd.

- Det är ett litet bageri i Lovisa. Vi säljer olika sorters bröd, handgjort och utan tillsatsämnen.

Bageriet är med i sammanlagt åtta rekoringar. Alla inom Nyland.

- Det är bra för oss nu när Nyland är stängt, konstaterar Dufvelin.

Förutom rekoringsutdelningar driver bageriet också en butik.

- Ungefär hälften av arbetstiden går åt till butiken, den andra hälften till rekoringar.

En man vid sin bils baklucka. I bakluckan finns det en skylt där det står Hardomin leipä Loviisa.
Bildtext Jonas Dufvelin har producerat för rekoringar i över två år.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Mer folk både i Facebookgrupper och på utdelningar

Under fredagens utdelning i Borgå har försäljningen gått bra för Dufvelin.

- Det har varit en ganska livlig dag jämfört med annars. Kanske det är påsken som inverkar.

Dufvelin, som varit med i rekoringen i över två år nu, tycker ändå att antalet kunder har ökat. Det syns både i Facebookgruppen och på själva utdelningarna, konstaterar han.

- Det här med närmat har ju börjat lyfta på huvudet annars också. Nog har säkert coronasituationen också inverkat. Folk är mera hemma och har mer tid att följa med Facebookgrupper.

Bra och enkelt

Liksom Marianne Green håller Dufvelin också med om att rekorörelsen har uppenbara fördelar.

- Det bästa är att här finns så många olika producenter. Du får egentligen hela din matkasse här. Så är det också behändigt att beställa via nätet. Sedan är det förstås ren och inhemsk mat.

Diskussion om artikeln