Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nej, Sveriges strategi är inte flockimmunitet – "Men flockimmunitet är enda sättet att få spridningen att stanna av", säger statsepidemiologen

Från 2020
Uppdaterad 04.04.2020 09:19.
Anders Tegnell: "Jag tror alla länder hoppas på en flockimmunitet, det är det enda som nånsin kommer att få den här spridningen att stanna av" - Spela upp på Arenan

"Jag tror alla länder hoppas på en flockimmunitet, det är det enda som nånsin kommer att få den här spridningen att stanna av", säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Men att det skulle vara landets coronastrategi avfärdar han bestämt.

Nej, Sveriges strategi är inte flockimmunitet - Spela upp på Arenan

Kamerorna smattrar och all uppmärksamhet riktas mot podiet. Klockan är 14 och det är dags för den dagliga pressträffen som Folkhälsomyndigheten håller, ofta tillsammans med Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Välkomna hit, vi börjar med en titt på det globala läget, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, som vanligt.

Anders Tegnell vid podiet på presskonferens.
Bildtext Varje dag klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten pressträff. Anders Tegnell är oftast med.
Bild: Daniel Ivarsson

I det expertstyrda Sverige är det inte statsministern eller regeringen som är främsta ansiktet utåt i att förklara coronalinjen för folket, utan språkröret är just Tegnell.

Det är självklart inte han ensam som fattar besluten om strategin. Men det är så gott som dagligen han som förmedlar den till folket via de youtubesända pressträffarna och det är han som syns allra mest i rubriker och tv-studior.

Sjuk vårdpersonal och smitta på äldreboenden oroar

Den här veckan har coronaoron i Sverige handlat mycket om reglerna för skyddsutrustning inom vården, efter att det blev klart att både läkare och sjukskötare smittats och blivit så allvarligt sjuka att de behövt intensivvård.

En annan stor oro är att det konstaterats fall av covid-19 vid en stor del av äldreboendena i Stockholm. Det här trots att en stor del av Sveriges strategi går ut på att skydda och isolera just de äldre.

– Det är förstås väldigt allvarligt, säger Tegnell.

– Det gäller ju verkligen nu att alla som jobbar i de sektorerna uppmärksammar det här och jobbar ännu mer med det. Det finns inga ogenomträngliga murar, så att vi ska komma på nollnivå tror jag inte är nåbart, men det finns absolut förbättringar att göra.

Noll smittor på äldreboenden är svårt att nå säger Tegnell alltså. Men hur de äldre smittats och vilka nya rutiner som behövs ska utredas noga av Region Stockholm nu.

Råd och rekommendationer är regler för svenskar

Sverige införde officiellt besöksförbud på äldreboendena först den här veckan. Hittills har den svenska strategin litat på svenskarnas stora myndighetstilltro. Man betonar att läget är allvarligt, men räknar med att råd och rekommendationer ska räcka.

Flera experter i Sverige har understrukit skillnaden i hur svenskar uppfattar ord som råd och rekommendationer i Sverige, de ses som en regel.

Men fungerar det? Jag frågar det många i Finland undrar: Varför har det i förhållande till folkmängd dött fler i Sverige än det gjort i grannländerna Finland och Norge?

– Det är svårt att veta, jag är rätt säker på att en del av förklaringen är var man befinner sig i smittspridningen. Det är helt klart att Finland ligger efter Sverige, några veckor efter. Det är svårt att veta var utvecklingen kommer hamna nånstans.

Anders Tegnell intervjuas av journalister.
Bildtext Efter pressträffarna där journalisternas stolar placeras med en meters avstånd till varandra hålls intervjuerna utomhus.
Bild: Daniel Ivarsson

Lägger man de nordiska kurvorna bredvid varandra och beaktar folkmängd och startdatum för de första fallen är Finlands och Norges kurva klart flackare, medan Danmarks och Sveriges kurvor är brantare. Även Sveriges är ändå flackare än i väldigt många andra europeiska länder, än så länge.

Alla nordiska länder har infört åtgärder i ett tidigare skede av epidemin än vad många länder längre söderut hann. Det är ändå alldeles för tidigt att säga vilken del av utvecklingen nu som beror på lätta eller strikta åtgärder, och vilken som beror på hur starkt fäste viruset fick från början med till exempel sportlovsresor till Alperna.

Våra tal och kurvor ligger närmare Danmark där man ser ungefär samma utveckling som hos oss

Och det finns många faktorer som i dagsläget inte går att förklara. Tegnell berättar att många av de sjuka i Norge är betydligt yngre än de varit i Sverige, vad det beror på är svårt att veta. Sverige hade också många unga smittade i början, men sedan började fler äldre bli sjuka.

– Våra tal och kurvor ligger mycket närmare Danmark där man ser ungefär samma utveckling som hos oss.

I Finland finns det en uppfattning om att Sveriges mål är flockimmunitet, hur kommenterar du det?

– Jag tror att alla länder hoppas på en flockimmunitet, det är det enda som nånsin kommer att få den här spridningen att stanna av, på ett rimligt sätt. För det är först när det är hyfsat många i befolkningen som är immuna som spridningshastigheten kommer gå ner av sig själv på ett hållbart sätt.

– Sen kan man tillsätta en massa åtgärder och möjligen hålla den nere under kortare perioder, men någon långvarig effekt kommer man inte få på nåt annat sätt.

Vi jobbar med att försöka få spridningen så långsam som möjligt, precis som alla andra länder

– Men vi jobbar ju nu med att försöka få spridningen så långsam som möjligt, precis som i alla andra länder. Vi använder de metoder vi har i Sverige som vi använt tidigare och som vi tycker fungerar bra, med mycket frivillighet, mycket samarbete med befolkningen. Vi menar att vi kan komma väldigt långt på det sättet i stället för att ta till mycket lagar och regler.

Men är flockimmunitet en del av den officiella strategin?

– Nej, den officiella strategin är så långsam spridning som möjligt, för att hälso- och sjukvården ska hinna med och ta hand om alla dem som blir sjuka på ett bra sätt.

Hittills starkt stöd från folket

Sveriges strategi både förundrar och förfärar utomlands, men hittills har stödet för strategin bland svenskarna varit stort. Det har bildats otaliga Facebookgrupper som stöder Tegnell, den största har 60 000 medlemmar i dag. Och precis som i de andra nordiska länderna är också stödet för statsministerpartiet stort. Löfven är mer omtyckt än på länge.

Både Folkhälsomyndigheten och regeringen har flera gånger påpekat att nya åtgärder mot smittan kan bli aktuella, att de införs när det är dags. Gränsen för folksamlingar har sänkts från 500 till 50, restaurangerna har fått nya anvisningar om hur de ska se till att gäster håller avstånd, en ny lag har godkänts så att skolorna ska kunna stänga snabbt om det behövs.

Efter statsministerns uppmaningar till folket att inte åka till fjällen över påsk bestämde de stora skidanläggningarna till slut själva att stänga.

Anders Tegnell intervjuas av journalister.
Bild: Daniel Ivarsson

Linjen om frivillighet, där nya åtgärder tas vid behov, försvaras tydligt. När SVT intervjuade statsministern i veckan och frågade vem som bär det yttersta ansvaret om det dör fler per capita i Sverige än i andra länder lät svaret så här:

– Med all respekt jag tycker det är en väl så spekulativ fråga i det här skedet. Om vi tittar på Norden ligger vi ungefär på samma antal, sett till befolkningsmängden, som Danmark medan Finland och Norge ligger lägre än oss. Tittar vi runt i Europa ser vi många länder som ligger betydligt över oss även med hänsyn taget till folkmängden.

– Jag tycker att utvärderingar måste komma i slutet, och vi måste också se att det finns olika förutsättningar i olika länder, det kan vara mycket som skiljer oss åt. Utvärderingen vill jag gärna vänta med till efteråt och inte spekulera nu.

Tittar vi runt i Europa ser vi många länder som ligger betydligt över oss även med hänsyn taget till folkmängden

― Stefan Löfven

På grund inkubationstid och sjukdomsförlopp tar det upp till 3-4 veckor innan man ser vilka effekter åtgärder har på sjukvårdsbehovet och antalet döda. Bara tiden kan utvisa hur Sverige klarar sig jämfört med andra länder i Europa. Hittills har länderna i norra Europa haft en kurva som inte pekar lika brant uppåt som den gjort i Italien och Spanien.

Om Finland och Norge kommer att hamna i samma situation som Sverige och Danmark och många andra länder i världen, det får vi väl se

― Anders Tegnell

– Om Finland och Norge kommer att hamna i samma situation som Sverige och Danmark och många andra länder i världen det får vi väl se, det är tidigt än, jag tror man ska vara väldigt försiktig med att göra bedömningar i det här läget, säger Anders Tegnell.

Ett är ändå säkert. Under dagarna fram till påsk räknas både intensivvårdbehovet och antalet döda att stiga mycket i Sverige, särskilt i huvudstaden Stockholm.

Sverige har förberett sig: ökat intensivvårdskapaciteten, ställt in planerade operationer, kallat in extra personal, byggt fältsjukhus och så vidare. Men de närmaste veckorna kommer många att dö. Svenskarnas tilltro till strategin kommer att prövas.

Programmet är inte längre tillgängligt