Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dyster bild målas upp av ligaklubbarna – stor ekonomisk smäll väntar: ”Det viktigaste är att överleva sommaren”

Från 2020
HIFK och JYP spelar inför tomma läktare.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Omsättningen minskar i miljonklassen och sponsorerna faller bort. Coronaviruset sätter djupa spår i ligaklubbarna som står inför stora utmaningar. Vi talar om det största talkoarbetet i Finland sedan krigen, säger Vasa Sports vd Tomas Kurtén.

I mitten av mars var grundserien i ishockeyligan på väg att avslutas och klubbarna såg fram emot en viktig slutspelsvår. Men samtidigt fick coronaviruset fotsäte i Finland och säsongen avslutades i förtid utan att en mästare utsågs.

För ligaklubbarna betydde beslutet till en stor ekonomisk smäll. Många hade budgeterat för slutspelsmatcher som alltså inte blev av och lämnade ett stort hål i kassan.

Ässät gick tidigt ut med att omsättningen kommer att minska med ungefär en miljon euro, och många andra klubbar sitter i samma båt visar Yle Urhelius granskning.

– Vår omsättning kommer att minska med minst 20–30 procent, ungefär en halv miljon euro, säger KooKoos vd Sakari Välimaa.

– Vår uppskattning är att omsättningen minskar lika mycket om för Ässät, det vill säga en miljon euro, säger Lukkos vd Timo Rajala.

Yleisö kannustaa KooKoota katsomossa
Bildtext KooKoos omsättning minskar när det inte blev några slutspelsmatcher på hemmaplan.
Bild: Ella Taponen

"Största önskan är att säsongen kan börja på hösten"

Åboklubben TPS har kämpat med dålig ekonomi i flera år. Nu står man igen inför en dyster framtid.

– Vår omsättning sjönk med mer än 20 procent inför den här säsongen och vi ser ingen tillväxt i framtiden. Vår omsättning kommer inte att klara ett nytt tapp på 20–25 procent, säger vd:n Santtu Jokinen.

Trots det meddelade Åbolaget på fredagen att man tecknat kontrakt med fem nya spelare för säsongen 2020/21.

I Jyväskyläklubben JYP räknar man med ett stort bortfall av sponsorer.

– Det är uppenbart att inkomstbortfallet är stort. Enligt de senaste beräkningarna kommer vi att tappa mer än 30 procent av våra samarbetspartners. Vi talar om en miljon euro, kanske mer. Vår största önskan nu är att säsongen kan börja i tid på hösten, säger Risto Korpela.

På bara några veckor har många klubbar fått se sina planerade tillväxtprognoser vändas upp och ner.

– Ursprungligen hade vi budgeterat för en tillväxt på en halv miljon men förmodligen kommer det att bli en nedgång med en halv miljon, säger Tapparas vd Mika Aro.

Vad händer med tv-avtalet?

En av de största smällarna kan ännu vara på kommande. Enligt Yle Urheilus uppgifter förhandlar ishockeyligan fortfarande med Telia om hur det inställda slutspelet ska inverka på Telias tv-avgifter.

Telia betalar just nu omkring 23 miljoner euro varje säsong för att få sända ishockeyligan. Det innebär att varje lag inkasserar omkring 1,5 miljoner för avtalet.

Ur ishockeyligans perspektiv är förhandlingssituationen karg. Telia vill självfallet inte betala för matcher som man inte sänder och i klarspråk kan det här innebära att lagen får förbereda sig på bakslag på sexsiffriga belopp.

Enligt Yles uppgifter är flera av klubbarna missnöjda på ligans sätt att hantera situationen. De flesta klubbarna vet inte exakt vad som står i avtalet och endast ishockeyligans högsta chefer tar del av förhandlingarna.

Dessutom ska avtalet innehålla en klausul som tillåter Telia att säga upp det sexåriga avtalet ifall någon ishockeyligaklubb går i konkurs. Enligt Yles uppgifter är det många som ”inte skulle vara överraskade” ifall Telia fattar detta beslut.

Samarbetsförhandlingar i flera klubbar

Pelicans, JYP, KalPa, SaiPa och Lukko har redan inlett samarbetsförhandlingar. Samarbetsförhandlingarna berör i nuläget inte den idrottsliga sidan men kan komma att utvidgas.

– Vi förbereder oss för ytterligare besparingar och försöker reagera på situationen. Det viktigaste är att klubben överlever sommaren, säger SaiPas vd Jussi Markkanen.

Jussi Markkanen talar
Bildtext Jussi Markkanen är vd i SaiPa.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Enligt Yle Urheilus uppgifter hade Pelicans varnat sina anställda om sannolika problem med att betala löner i mars redan innan coronaviruspandemin.

Även i Vasa Sport är man redo att vidta åtgärder om det krävs.

– Vi talar om det största talkoarbetet i Finland sedan krigen. Det kan inte undvikas i någon yrkesgrupp, inte inom sporten eller något annat område. Säkerligen måste alla vidta tuffa besparingsåtgärder, säger vd:n Tomas Kurtén.

I Ilves resonerar man så här:

– Vi kommer att sköta våra förpliktelser till slutet av april. Alla måste dra sitt strå till stacken och det finns inte utrymme för fripassagerare. Vi vidtar nödvändiga åtgärder för att få pengarna att räcka till, säger vd Risto Jalo.

"Kampen för överlevnad pågår hela tiden"

Klubbcheferna ger också sin bild av den ekonomiska situationen inför nästa säsong via tre olika svarsalternativ: ”under kontroll, ”dåligt” eller ”kritiskt”.

Fem chefer kommenterar situationen som under kontroll medan nio svarar dåligt. En klubbchef bedömer läget inför nästa säsong som kritiskt.

Ässäts vd Mikael Lehtinen sammanfattar sin klubbs situation på ett sätt som passar in för alla just nu.

– Kampen för överlevnad pågår hela tiden, säger han.

Texten är baserad på Yle Urheilus artiklar SM-liigaseurojen toimitusjohtajat avoimina Yle Urheilun kyselyssä karmaisevasta taloustilanteesta: "Tärkeintä on selviytyä kesän yli" och Yle Urheilun tiedot: Hupenevat tv-rahat ajavat useita SM-liigaseuroja kurimukseen – salainen sopimus ja huono kriisivalmius herättävät närää skriven av Jussi Saarinen respektive Jussi Paasi.

Diskussion om artikeln