Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Linn Henrichson ställde ut konst i Madrid men hamnade kort därefter i karantän på en ö i Pargas skärgård

Från 2020
Uppdaterad 04.04.2020 08:52.
Linn Henrichson på en klippa vid vattnet
Bildtext Linn Henrichson trivs ute i skärgården.
Bild: Stana Santé

Linn Henrichson från Helsingfors, studerar och bor i Stockholm men befinner sig nu på en ö ute i Åbolands skärgård på grund av coronakrisen.

Den 8 mars packade hon en väska för en femdagars vistelse i ett varmt och soligt Madrid, nu en månad senare sitter hon fast i ett snöigt Pargas med samma packning utan att varit hemma sen dess.

Hon var i Madrid för att ställa ut sina konstverk på en konstutställning. Henrichson är verksam som visuell konstnär vid sidan om masterstudierna på Konstfack i Stockholm.

När hon reste iväg var coronaläget i Spanien ännu under kontroll, men under hennes vistelse började smittspridningen ta fart och situationen eskalerade totalt.

Finnairplan landar på Stockholm Arlanda flygplats
Bildtext Henrichson var orolig över att alla flyg skulle inhiberas.
Bild: Mostphotos.com / Stefan Holm

Pojkvännen som bor i Danmark var också i Madrid. Han hade en returbiljett till Köpenhamn, men flyget blev inställt på grund av att Danmark stängde sina gränser. Därmed valde paret att snabbt ta sig hem till Stockholm igen.

- Vi var oroliga över att vi överhuvudtaget inte skulle komma bort från Spanien eftersom det var just den perioden som det infördes nya regler varje dag i landet. Vi var rädda att det skulle bli utegångsförbud och att alla flyg skulle ställas in.

Kunde inte återvända till lägenheten i Stockholm

När paret väl landade i Stockholm fick Linn Henrichson ett samtal av sin hyresvärd som berättade att hon var sjuk. Henrichson är inneboende hos sin hyresvärd och kom därmed fram till att det inte var en bra lösning att sitta i karantän hos hyresvärden i två veckor.

Då började paret tänka på nya lösningar. De kunde heller inte ta sig till Danmark eftersom Linn Henrichson inte skulle komma in i landet då gränserna var stängda. Endast pojkvännen som är skriven i Danmark hade kunnat resa hem.

Då kom hennes pojkvän på idén om att de kunde ta sig till hans sommarstuga på en ö i Pargas skärgård. De fattade beslutet på flygfältet och åkte vidare till Finland. Där vistas de ännu även om deras karantänstid löpt ut för en vecka sedan.

- Hela situationen känns väldigt konstig då ingendera av oss bor i Finland. Men det var ett sätt för oss att vara helt isolerade för att inte smitta någon.

Snöigt landskap med en vik och ett båthus i bakgrunden
Bildtext Henrichson hade packat reseväskan med kläder för varmare väderförhållanden.
Bild: Stana Santé

Linn Henrichson är mitt i slutförandet av sitt examensarbete. För hennes del innebär det att hon borde vara på plats vid Konstfack för att kunna göra klart det. Vi något skede är hon därför tvungen att återvända.

- Alla universitet och gymnasier i Sverige har övergått till distansundervisning med konststudier som undantag. Till undantagsgruppen hör också de som utexamineras i år och examinationerna har inte skjutits fram.

Sveriges agerande oroar

I Sverige hanteras coronakrisen med mycket mildare åtgärder. Henrichson är förvånad över hur lite regleringar som införts i landet trots den stora smittspridningen.

- Vi har förundrat oss över hur lite restriktioner det är i Sverige jämfört med Finland. Det känns lite absurt när vi sitter här och läser nyheter från olika länder och nästan alla städer är tomma, men i Stockholm ser vardagen rätt lika ut som vanligt.

Profilbild på Linn Henrichson
Bildtext Henrichson är förundrad över Sveriges agerande jämfört med resten av Norden
Bild: Stana Santé

Hon är nu tudelad gällande om hon borde ta första bästa chans och åka tillbaka till Stockholm eller stanna kvar i Pargas. Tankarna går också kring ifall Sveriges lösa tyglar kan leda till hårdare åtgärder.

Ett exempel är Storbritannien som först reagerade väldigt svagt på krisen och plötsligt skärpte till reglerna ordentligt.

- Jag är rädd för att om jag nu skulle åka tillbaka, att det plötsligt skulle införas hårda restriktioner, så att hela landet skulle hamna i karantän. Då skulle jag ju ändå inte kunna fortsätta med mitt examensarbete ifall allt stängs ner. Då är de ju ingen skillnad om jag är kvar här eller i Stockholm.

Olika attityder gällande pandemin bland vänner i Finland och Sverige

Henrichson är förundrad över hur annorlunda vännerna i Stockholm och Helsingfors har reagerat på krisen.

- Man märker en stor skillnad och det är det som är så konstigt. Det känns som att Stockholm är en helt annan plats än alla andra storstäder i världen.

Porträttbild av Linn Henrichson
Bildtext Henrichson säger att ovissheten kring coronakrisen är det jobbigaste
Bild: Stana Santé

Hennes vänner i Helsingfors sköter all social kontakt via videosamtal. Några enstaka kan gå ut på promenad tillsammans. Medan vännerna i Sverige lever sitt liv som förut och är rätt obekymrade.

- Det verkar vara upp till individuell tolkning om hur man ska agera och hur man tar ansvar.

Vissa vänner i Stockholm lägger ännu upp bilder på sociala medier där de sitter på bar. En del har dock självmant valt att gå i karantän.

Osäkert när det blir aktuellt att resa hem igen

Ovissheten kring situationen anser Henrichson vara det jobbigaste. Fast de trivs i skärgården och känner sig trygga där vet de inte om de borde ta sig hem innan nya restriktioner införs.

- Det som gör det svårt är att det inte riktigt finns något tydligt att förhålla oss till, jag pendlar från dag till dag mellan tankarna om jag ska ta mig så snabbt som möjligt till Stockholm nu innan det kommer ytterligare restriktioner, eller om det alls är vettigt att åka dit just nu.

Samtidigt som det för henne är viktigt att slutföra sitt examensarbete vill hon inte vara del av smittspridningen som sker i Stockholm.

- Jag vill varken smitta människor eller bli smittad. Ifall jag återvänder för att slutföra mina studier skulle det innebära att jag skulle åka tunnelbana fram och tillbaka varje dag. Det känns helt enkelt inte ansvarsfullt.