Förbundspennan: Undantagsidrott
Henrika Backlund lämnade jobbet inom försvarsmakten samtidigt som undantagstillståndet verkställdes. Sedan steg hon in i arbetet som generalsekreterare under exceptionella förhållanden.
Får jag med ödmjukhet presentera mig? Jag är ny generalsekreterare på Finlands Svenska Idrott och har i skrivande stund varit det i knappt en arbetsvecka.
Jag är en idrottare i själ och hjärta, och idkar helst uthållighetsidrotter med mottot ”ju längre desto bättre”. Ju tuffare omständigheter och smutsigare man blir, desto roligare har jag. Men skjutbanan lockar även, liksom vikterna på gymmet.
Ännu för en vecka sedan jobbade jag som enhetschef inom Finlands försvarsmakten. Precis som många andra, hade jag inte föreställt mig att jag under min officerskarriär skulle uppleva ett undantagstillstånd, men det fick jag. Snabbt skulle hela garnisonens verksamhet ställas om för att undvika smittspridning.
Sedan började förberedelserna för att ge handräckning till övriga myndigheter samtidigt som de lagstadgade uppgifterna skulle uppfyllas med allt vad det innebär att uppehålla ett trovärdigt landsförsvar. Jag lämnade in min utrustning och fick mitt militärpass i de mest hektiska tider.
Efter ett veckoslut av andhämtning steg jag in på ett, så gott som, tomt kontor på Sportens hus i Helsingfors. Min tid som generalsekreterare började under högst exceptionella förhållanden.
Idrotten har ändrat form
Betyder undantagstillståndet att idrotten står stilla när endast samhällskritiska funktioner tillåts vara verksamma som normalt?
Nej, så är det naturligtvis inte.
Idrotten har enbart tillfälligt ändrat form. Den idkas hela tiden, men inte längre i inomhusanläggningar, i gruppform och inte heller i form av några fysiskt närvarokrävande evenemang.
Detta kräver en stor omställning för motionären och tävlingsidrottaren. Framförallt gäller det att skapa nya rutiner för att få utlopp för sin energi, samtidigt som vi upprätthåller vår fysiska prestationsförmåga.
Motivationen kan sjunka då vi inte längre serveras gruppträningspass eller föreningens gemensamma ledda träningar. Den som endast idkat simning har stor risk att drabbas av tillfällig motivationssvacka och riskerar att fastna i soffan med butikhyllans sista lösgodis i väntan på att läget normaliseras eller vattnet i sjön blir tillräckligt varmt för öppet vatten simning.
Det är alltså en tid för förändring och ändrade vanor i idrottsutövandet. Det ser man då man besöker stadens motionstrappor eller motionsslingor.
Aldrig har en sådan rusning skådats på dylika platser. Orienteringsföreningen erbjuder motionsorientering enligt självservice-principen med kartor man får printa ut och sedan bege sig till skogs när det passar en.
Min skidförening ordnar barnens skidskola per distans med hemmagjorda Youtube-videos så att barnen och föräldrarna kan göra träningen när det passar dem.
Motivation, inspiration och mycket självdisciplin
Tävlingsidrottaren då? Då allt hänger på några få tävlingar, som kanske redan är inhiberade, eller på allmän ovisshet om vad som komma skall, är situationen minst sagt svår. Nu om någonsin krävs det motivation, inspiration och mycket självdisciplin.
Vad jag själv skulle göra om jag ännu var en tävlingsidrottare?
Jag skulle nu satsa på det som det oftast blir för lite av, det vill säga återhämtningen. Jag skulle ta en så kallad ”off-season” med mycket vila och hitta en alternativ sport och samtidigt samla motivation för fortsatt träning.
Att desperat försöka uppnå tävlingsform utan normala träningsförhållanden kan tyvärr göra mera skada än nytta. Som tur har vi skickliga tränare som jobbar med den biten nu och vars insatser är mera värda än någonsin.
Jobbar för att hitta alternativa lösningar
Och det tomma kontoret på Finlands Svenska Idrott? Det betyder endast det att personalen följer rådande direktiv och arbetar på distans.
Nu behövs vi, för barnen, motionärerna, idrottarna och föreningarna, det är vi väl medvetna om. Därför jobbar vi nu alla för att hitta alternativa lösningar till idrottsfrämjande verksamhet under undantagsförhållanden.
Vi erbjuder handledning och stöd åt idrottsföreningarna för att digitalisera och ta i bruk nya verktyg. Vi kommunicerar aktivt med myndigheter och intressebevakare om hur vi på bästa sätt kan stödja de som riskerar att hamna i stor ekonomisk knipa. Var gärna i kontakt och följ oss på hemsidan och sociala medier för inspiration.
Henrika Backlund, generalsekreterare
Finlands Svenska Idrott