Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Folkpensionsanstalten: Vi är förberedda på coronavirusepidemin – ansökningarna fördubblades på en vecka

Från 2020
Skylt där det står FPA.
Bildtext FPA är redo för ett ökat antal ansökningar.
Bild: Yle

Folkpensionsanstalten förbereder sig på att kunna handlägga en ökad mängd ansökningar och på att kapaciteten för kundtjänsten ska vara tillräcklig, uppger FPA i ett pressmeddelande efter att dess styrelse i dag gått igenom hur coronavirusepidemin påverkar FPA:s tjänster och bidrag.

Köer är dock att vänta. Sedan förra veckan har antalet ansökningar om arbetslöshetsförmåner och bostadsbidrag fördubblats. FPA:s chef Outi Antila uppskattar i en intervju för Yle Uutiset att handläggningstiden för de olika ansökningarna kommer att förlängas under de kommande veckorna.

Antila säger till Yle Uutiset att FPA behöver ungefär tusen arbetstagare för att kunna handlägga det ökade antalet ansökningar som coronakrisen bär med sig.

Till en början försöker FPA klara sig genom att flytta anställda inom bolaget och genom att vidareutbilda personal, men nya arbetstagare kommer att behövas, menar Antila.

Flera ändringar i lagar som rör arbetslöshetsförmåner har gjorts med anledning av coronavirusepidemin. FPA meddelar nu att man därför går in för tillfälliga förändringar för att trygga utkomsten för arbetslösa och permitterade samt för företagare som drabbats av coronaepidemin.

En av förändringarna är till exempel att studerande som beviljats studiestöd kan få fortsatt bidrag trots att antalet studiepoäng inte är tillräckligt.

Ökade bidrag för en miljard euro

FPA säger sig vara förberett på att tjänsterna tryggas också under de undantagsförhållanden som nu råder i samhället. Ansökningarna om utkomststöd, bostadsbidrag och arbetslöshetsförmåner väntas öka särskilt mycket. Kostnaden för de ökade bidragen väntas bli cirka en miljard euro.

– Uppskattningen är att förmånerna stiger med cirka en miljard, eller mer ifall förmånerna utökas eller ifall epidemin och dess ekonomiska följder pågår länge, sa Anttila till Yle Uutiset.

Folkpensionsanstaltens styrelse uppger också i pressmeddelandet att FPA:s tjänster är och ska vara tillgängliga för kunderna också under ett undantagstillstånd.

– FPA är förberett på coronavirusepidemin och har anpassat verksamheten på de sätt som omständigheterna förutsätter - både vad gäller förmåner och tjänster.

Diskussion om artikeln