Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han är läkare i Sverige, hon i Finland – bekymmersamt för Sverige om Finland stänger gränsen för pendlare

Från 2020
En man och en kvinna med vinterjackor på stårt i ett vinterklätt landskap. I bakgrunden syns bron över Torneälv.
Bildtext Johan och Riitta Nyman jobbar båda inom sjukvården, en i Finland och en i Sverige.
Bild: Privat.

Kronobybördiga Johan Nyman bor intill Torne älv och ser Sverige då han tittar ut genom fönstret. Han jobbar i svenska Kalix medan frun Riitta Nyman jobbar i finska Torneå.

Om Finland stänger gränsen för pendlare i norr blir det knepigt för Sverige att få ihop vården i Tornedalen, tror Nyman. Så många läkare och sjukskötare bor i Finland men jobbar i Sverige.

Det är också något som Region Norrbotten som upprätthåller vården har uppmärksammat. En del av vården är beroende av de finländska arbetarna.

- Det här är oerhört viktigt för oss, i Tornedalen finns 90 (finländare, red anm) som är väsentliga för att kunna bedriva vård i Tornedalen. Om de här uteblir så blir det bekymmersamt, sa regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson på region Norrbottens presskonferens tidigare i veckan.

Hon sa att hon innerligt hoppas att man från Finland får beskedet att arbetspendling tillåts också framöver.

Gränskontroll en formalitet hittills

För Johan Nyman har det hittills inte varit något problem att pendla till Sverige, trots att gränsbevakning infördes för ett par veckor sedan.

- Jag visar intyg från arbetsgivaren och så brukar de kräva att man visar körkort eller pass. Det är en formalitet. Gränsbevakarna är strikta men vänliga och önskar trevlig resa.

Nyman och hans finländska kollegor följer såklart nyheterna kring att Finland eventuellt skärper reglerna kring resor över gränsen.

- Vi är så pass många som jobbar på Kalix sjukhus som bor på finska sidan så då vi samlades på morgonen var det ett allmänt diskussionsämne.

Johan Nyman.
Bildtext Johan Nyman
Bild: Privat.

Region Norrbotten har enligt Nordmark Nilsson informerat sina beslutsfattare som i sin tur förhandlar med finska staten kring gränsfrågan. De finländska vårdarna är viktiga för regionen, betonar hon.

- Vi känner det som ett stort hot att finska regeringen nu förhandlar om arbetspendlingen till Sverige, säger Nordmark Nilsson.

- En stor del av nattpersonalen kommer från Finland. Samma sak med sjukhem och boenden. De kommer att knäa ganska ordentligt om Finland tar bort möjligheten till arbetspendlingen, säger Nyman.

Han jobbar som urolog och kan delvis jobba på distans om det blir stopp för pendlingen.

- Man måste gilla läget om det blir så. Men det är klart jag hoppas att man skulle ha möjlighet att fortsätta göra sitt arbete.

Nyman säger själv att hans insats inte är avgörande, utan det knepigaste blir att klara den vård som överhuvudtaget inte låter sig göras på distans.

- Jag kan i alla fall styra remisser, bedöma remisser och ringa patienter på distans. Men sjuksköterskorna har inga möjligheter att jobba på distans och det blir en utmaning för vården i Tornedalen.

Diskussion om artikeln