Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Renoverar och tillverkar handsprit – det här gör skärgårdsföretagare nu

Från 2020
Uppdaterad 08.04.2020 11:07.
Johanna Yliportimo med sin man Matthijs Admiraal på Björkholm.
Bild: Johanna Yliportimo

Stugorna och värdshusen har stått tomma den här våren men skärgårdens företagare går inte sysslolösa än i alla fall. Johanna Yliportimo driver en stugby på Björkholm i Pargas tillsammans med sin man.

Våren är den viktigaste säsongen för paret men nu har det varit väldigt stillsamt på ön.

– Det är inte så många gäster som kommer så det är annorlunda tider och nu är det helt tomt i kalendern. I stället målar, renoverar och städar vi, berättar Yliportimo.

Förra året hade paret en livlig och bra säsong med många gäster på stugorna.

– Vi har haft många avbokningar nu. Ännu är det inte svårt, men det kommer det att bli när kassan från vintersäsongen är tömd.

Tillverkar desinficeringsmedel

Minst lika stillsamt har det varit på Hyppeis värdshus i Houtskär. Outi Fagerlund som driver stället med sin man säger att de håller stängt till slutet av maj. Efter de får se hur det blir. Än så länge verkar det positivt.

- Det är ju väldigt lugnt som alla säkert förstår. Vi har stängt nu till sista maj och ser sedan vad som händer och vilka instruktioner som kommer, säger Fagerlund.

Men det ser ut att kunna ljusna framåt sommaren då inga avbokningar har gjorts från juni framåt.

- Dessutom har vi fått nya bokningar de senaste veckorna vilket är väldigt positivt både för vår del men också i allmänhet. Folk tittar kanske framåt och tänker att det här inte pågår i all evighet, säger Fagerlund.

Man håller i träbräda
Bildtext Ett tag kan man syssla med underhållsarbete, men förr eller senare blir kassan tom.
Bild: Mostphotos

Och vad gör värdshusvärdarna nu? De blev tillfrågade av en vän i Pargas om de inte skulle jobba på hans färgfabrik då han led av personalbrist.

– Vi drar vårt strå till stacken och hjälper till så människor och olika instanser får desinficeringsmedel. Vi fortsätter där så så länge företagaren behöver vår arbetsinsats eller tills vi kan öppna igen, säger hon.

Diskussion om artikeln