Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå och Lovisa klubbhus lämnar ingen i sticket: “Många som från tidigare var ensamma har det ännu svårare nu”

Från 2020
Päivi Nousiainen.
Bildtext Socialpsykiatriska föreningen försöker nu dagligen nå alla sina medlemmar, klienter och boende, säger verksamhetsledaren Päivi Nousiainen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

För den Socialpsykiatriska föreningen i Östnyland gäller det att jobba på ett nytt sätt med klienterna.

Inne i Borgå klubbhus är det snart dags för att hålla en digtal träff med alla medlemmar. I coronatider är målet att gemenskapen och den trygga vardagsrutinen kan leva vidare på nätet.

- Stämningen är varm då vi möts på nätet. Själv har jag inte hunnit vara med så många gånger då jag har fullt upp med allt det nya, säger verksamhetsledaren Päivi Nousiainen.

I fjol besökte cirka olika 130 medlemmar klubbhuset i Borgå. I Lovisa var antalet cirka 70.

- Den respons jag har hört och läst vittnar om hur viktig klubbgemenskapen är för många också nu. “Oj, vad fint att få ser er alla via datorn, då vi inte kan träffas”, sa till exempel en medlem.

Handledare på klubbhus motionerar.
Bildtext Handledarna Anu Valtanen, Kristiina Tepponen och Jonna Salmela drar morgongymnastik på Facebook i Lovisa klubbhus varje morgon.
Bild: Borgå Klubbhus

Klubbhuset i Borgå har länge funnits i WSOY-huset. Verksamheten erbjuder stöd och gemenskap åt personer med bland annat mentala utmaningar.

- Det här är en grupp människor som drabbas extra hårt när många social- och hälsovårdsinstanser har stängt. Många som från tidigare var ensamma har det ännu svårare nu, säger Päivi Nousiainen.

Själv försöker Socialpsykiatriska föreningen dagligen nå alla sina medlemmar, klienter och boende.

Till föreningens verksamhet hör också att upprätthålla tre olika serviceboenden i Borgå, samt hjälpa många klienter med självständigt stödboende.

- Mycket sker nu på sociala medier i form av grupper, träffar, rådgivning på en mängd olika plattformar. Allt har vuxit fram i en snabb takt.

I klubbhuset i Lovisa börjar varje dag med en gymnastikstund på distans via Facebook.

- Sen försöker vi också regelbundet ringa upp många av våra medlemmar för att höra hur de klarar sig. På veckoslutet har vi haft en jourtelefon i bruk, så man alltid kan nå oss i fall av kris.

Päivi Nousiainen.
Bildtext Vi alla drabbas av den här ångestfyllda situationen. Ingen vet ens hur länge den pågår, säger Päivi Nousiainen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Situationen är ny och upplevs av många som rätt skrämmande.

- Vi alla drabbas av den här ångestfyllda situationen. Ingen vet ens hur länge den pågår. Om man dessutom har mentala utmaningar att brottas med så är det klart att belastningen är extra tung.

Något tryck på att spara eller samarbetsförhandla med de anställda har den Socialpsykiatriska förening inte alls. Tvärtom kan det bli brist på personal, tror verksamhetsledaren Päivi Nuosiainen.

- Vår grundtanke är att ingen av våra klienter ska känna sig ensam. Därför utvecklar vi nu hela tiden nya verksamhetsformer, säger Päivi Nousiainen.

Föreningen har för tillfället avtal i kraft med Sibbo, Askola, Borgå och Lovisa.

Diskussion om artikeln