Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Expert tror inte på snabb återhämtning - fyra orsaker till varför den ekonomiska krisen blir långvarig

Från 2020
Uppdaterad 04.04.2020 11:06.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen.
Bildtext Professorn i finansiering Vesa Puttonen
Bild: Toni Määttä / Yle

Den som tror att coronapandemin leder till en enbart tillfällig ekonomisk svacka, misstar sig rejält. Det säger Vesa Puttonen, professor i finansiering vid Aalto-universitetet. Han listar fyra skäl till sin pessimism - och ger småsparare några börstips i krisläget.

Puttonen sa i Yles morgonteve på lördagen att vi dessvärre knappast kommer att se en snabb återgång till det normala inom ekonomin. Frågan är om det alls finns någon återvändo till tiden före pandemin, funderade professorn i programmet.

Han gav fyra skäl till sina negativa förväntningar:

1. Plötsliga restriktioner hävs knappast plötsligt

Gränserna stängdes, restauranger och annan service fick i snabb takt lägga ner och restriktioner i det sociala livet infördes i rask takt. Det är osannolikt att alla de här restriktionerna skulle hävas samtidigt eller i snabb takt. Det innebär att även återhämtningen dröjer.

2. Försiktigheten sitter i

Den dag det igen blir tillåtet att röra sig fritt, är det knappast så många som genast vill åka på kryssning eller annars återgå till livet före pandemin. Rädslan för en andra våg av viruset och en allmän försiktighet kommer att synas också i konsumtionsbeteendet.

3. Företagens beteende ändras

Också de företag som klarar sig genom krisen agerar sannolikt annorlunda i framtiden. Osäkerheten fortsätter och företagen är knappast speciellt villiga att ta risker.

4. Krisen blir otroligt dyr

Det kommer att plöjas ner enorma summor i att hantera krisen och dess följder. Stater skuldsätter sig och privatpersoners ekonomi kan krascha i och med arbetslöshet och företag som går omkull. Allt det här betyder att det tar lång tid innan de ekonomiska hjulen rullar som normalt igen.

Global osäkerhet

Vesa Puttonen förklarade vidare att krisen förvärras av att osäkerheten nu omfattar så många sektorer.

- Exempelvis har verksamheten inom den inhemska servicesektorn i praktiken tvärstoppat. Samtidigt är exportsektorns öde ett frågetecken, i och med den stora osäkerheten i resten av världen.

Även om man på något sätt klarar den första vågen av pandemin, befarar många att en eventuell andra våg kan bli minst lika ödesdiger för ekonomin, sa professor Puttonen.

Han är övertygad om att det blir en lång recession, eventuellt talar man om flera år.

"Om du drabbas av panik, gör det genast"

Samtidigt finns det ändå både branscher och privatpersoner som tillsvidare klarat sig rätt okej i krisen. När pandemins allvar började klarna, var det många placerare som sålde sina aktier.

- Den gamla sanningen "om du tänker drabbas av panik, gör det genast" gällde även här, sa Puttonen.

Med det menade han att det nu är för sent att sälja sina aktier.

I stället kan det nu löna sig att köpa, om man har tillgångarna till det och is i magen.

- Nu har så gott som allt sålts på rea. I det här läget kan det löna sig att se på vilka företag som inte resultatvarnat och som verkar se med tillförsikt på framtiden. De kan nu vara ett kap, tipsade professorn i finansiering Puttonen.

Diskussion om artikeln