Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump sparkar inspektör som spelade stor roll i Ukraina-utredningen - "Måste kunna lita på dem jag utnämner"

Från 2020
Uppdaterad 04.04.2020 14:14.
President Donald Trump får hård kritik för sitt beslut att sparka spionorganisationernas generalinspektör som avslöjade klagomål om presidentens berömda Ukraina-samtal.
Bildtext President Donald Trump får hård kritik för sitt beslut att sparka spionorganisationernas generalinspektör som avslöjade klagomål om presidentens berömda Ukraina-samtal.
Bild: /All Over Press

President Donald Trump har avskedat underrättelsetjänstens generalinspektör Michael Atkinson som spelade en central roll i riksrättsprocessen mot presidenten. Demokraterna rasar och anklagar Trump för att vilja tysta sanningssägare.

Generainspektören Michael Atkinson som Trump själv tillsatte för tre år sedan, tog emot ett klagomål från en så kallad visselblåsare om presidentens omstridda telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi.

Samtalet där Trump föreslog en ukrainsk korruptionsutredning om vicepresidenten Joe Biden och hans son Hunter, ledde till en omfattande utredning och till att representanthuset slutligen ställde Trump inför riksrätt.

Vi borde alla vara djupt bekymrade över försöken att politisera våra underrättelseorganisationer

― senator Mark Warren

Trump friades av senaten i början av februari tack vare republikanskt stöd, då den förre presidentkandidaten Mitt Romney var den enda republikanska senatorn som röstade mot Trump.

Trump säger i ett brev till kongressen att "det är livsviktigt att han kan lita på underordnade som han har har utsett till generalinspektörer" och att "så är inte längre fallet med denna generalinspektör."

Aktinson som omedelbart avhölls från sin tjänst, kommer officiellt att avskedas om 30 dagar, meddelade Trump. Han sade i samma andetag att han kommer att utse en ny, lojal generalinspektör som övervakar den enorma underrättelseapparaten i USA.

Kongressledamoten Adam Schiff som ledde riksrättsutredningen om Trump och Ukraina, fördömer presidenten i skarpa ordalag.
Bildtext Kongressledamoten Adam Schiff som ledde riksrättsutredningen om Trump och Ukraina, fördömer presidenten i skarpa ordalag.

Demokraterna ilskna

Demokraterna rasar och anklagar Trump för att försöka tysta ner folk som talar sanning och som avslöjar missförhållanden inom hans administration.

Senatorn Mark Warren som är den ledande demokratiska medlemmen av underrättelseutskottet, anser att beslutet är "samvetslöst."

- Vi borde alla vara djupt bekymrade över försöken att politisera våra underrättelseorganisationer.

Adam Schiff, ordföranden för representanthusets underrättelseutskott som ledde Ukraina-utredningen var också mycket kritisk.

- Beslutet som fattades mitt i natten kommer att äventyra landets nationella säkerhet ännu mer, fördömde Schiff.

Talman Nancy Pelosi anser för sin del att beslutet "har en kylande effekt på alla som vill tala sanning."

Det obundna Generalinspektörernas råd som också fördömer beslutet , säger att "Michael Aktinson är känd för sin integritet, professionalism och för obunden översikt."

Atkinson fick i tiderna mycket beröm för sitt modiga handlande då han helt enligt lagen, meddelade kongressen om visselblåsarens klagomål om Trump.

Spionorganisationer allt mer politiserade

Trumps kontroversiella beslut ingår i en större omorganisation i underrättelseorganisationernas högsta ledning, som på kort tid har lett till att Trump har utsett hängivna anhängare till höga poster.

Atkinson är den sjunde topptjänstemannen inom underrättelsetjänsten som har fått sparken eller som har förflyttats till andra uppgifter, sedan i fjol somras.

Trump utsåg nyligen den kontroversiella Berlinambassadören Richard Grenell till högste chef för USA:s 17 olika underrättelseorganisationer, trots att han saknar erfarenhet av underrättelsearbete.

Grenell är känd som en trogen, främlingsfientlig Trump-lojalist som i Berlin har kritiserat den tyska regeringen och friat till landets ytterhöger.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln