Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tajt mästerskapsschema väntar för friidrottarna – VM och EM kan arrangeras med några veckors mellanrum

Från 2020
Oliver Helander.
Bildtext Oliver Helander kan få två mästerskap på kort tid under sommaren 2022.
Bild: EPA

Flytten av OS till 2021 får konsekvenser för framtida mästerskap. Som det ser ut nu kommer både friidrotts-VM och EM att arrangeras 2022, och med bara några veckors mellanrum. Det finns inte många alternativ, säger Antti Pihlakoski som är styrelsemedlem i internationella friidrottsförbundet.

EM och OS 2020, VM 2021 och EM 2022. Så såg mästerskapssomrarna ut för friidrottarna innan coronaviruset kastade om planerna.

OS är framflyttat till sommaren 2021 och det får konsekvenser. Friidrotts-VM som skulle arrangeras i Eugene i augusti 2021 flyttas fram till 2022 och det året innehåller redan ett EM.

Enligt Antti Pihlakoski som är styrelsemedlem i internationella friidrottsförbundet lär det bli så att VM och EM arrangeras under samma sommar och inom loppet av några veckor. Sommaren 2022 kommer dessutom att innehålla Samväldesspelen.

– Samväldesspelen kommer att äga rum i juli och augusti, EM i München arrangeras mellan 11 och 21 augusti. Det är tänkt att VM ska starta i mitten av juli.

– Tidpunkten för VM kommer att tillkännages inom en snar framtid men det finns inte många alternativ. EM är 50-årsjubileum för OS i München så europeiska friidrottsförbundet och arrangören vill inte skjuta upp mästerskapet, säger Pihlakoski i ett pressmeddelande.

Antti Pihlakoski är med i IAAF.
Bildtext Antti Pihlakoski är styrelsemedlem i internationella friidrottsförbundet.
Bild: All Over Press

Hur går det med EM i Paris?

Planerna för årets EM som ska arrangeras i Paris i augusti fortsätter som normalt.

– Vi kommer att se över situationen för EM i mitten av maj. Det är inte möjligt att skjuta upp mästerskapet till senare i år, det enda alternativet skulle vara att flytta EM till sommaren 2021 om det är omöjligt att arrangera i sommar, säger Pihlakoski.

Årets Diamond League-säsong skulle har börjat i maj men de fem första tävlingar är uppskjutna. Det gör att säsongen kan förlängas.

– Målet är att arrangera minst sju tävlingar på sensommaren, vilket innebär att man är redo att förlänga säsongen ända till oktober, säger Pihlakoski.

Enligt Pihalkoski fortsätter diskussionerna kring U19-VM som skulle ha arrangerats i Kenya i sommar. Det troliga är att mästerskapet flyttas fram till nästa år.

U17-EM i Rieti är inställt men det kan hända att den italienska staden tilldelas mästerskapet 2022 i stället. Det skulle i sin tur betyda att Jerusalem får vänta till 2024 innan man får arrangera åldersgruppens Europamästerskap.

Diskussion om artikeln