Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kommundirektören bekräftar: Sibbos förhållandevis höga coronasiffror beror på två fester

Från 2020
Uppdaterad 05.04.2020 10:33.
Puhelin miehen kädessä.
Bildtext Drygt ringarbete då hela smittokedjan skulle kontaktas.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Då Institutet för hälsa och välfärd THL i fredags publicerade kommunvisa siffror på coronavirusets framfart visade det sig att Sibbo hade förhållandevis många fall av smitta. Av kommunens 21 000 invånare hade 30 smittats av corona.

Allt har sitt upphov i två fester i början av mars, bekräftar kommundirektör Mikael Grannas till Svenska Yle.

Det var Helsingin Sanomat som var först med nyheten.

– Det blev ett veritabelt utredningsarbete, säger Grannas. Vi engagerade cirka 20 personer som i två skift ringde upp alla personer i smittokedjan. Tentaklerna ledde också utanför Sibbo.

– Det fanns inte bara Sibbobor på festerna men de flesta av coronafallen i Sibbo härleds just till de här sammankomsterna, säger Grannas.

Efterspelet visar hur viktigt det just nu är att undvika sociala kontakter, säger han.

Grannas berömmer hemvårdares ansvarsfulla agerande

Mikael Grannas berättar också om ett fall som slutade lyckligt i Sibbo.

En anställd vid hemvården insjuknade i covid-19 redan i ett tidigt skede av epidemin. Personen förstod att allt inte stod rätt till och uteblev från jobbet.

Under den tid det tog att testa personen var ungefär 15 hemvårdare i Sibbo satta i karantän för att undvika att coronasmittan skulle spridas.

Kommundirektör Grannas säger att han är lättad över att man inte har konstaterat coronasmitta inom äldreomsorgen i Sibbo tack vare hemvårdarens rådighet. Det skulle ha kunnat gå illa, säger han.

Artikeln uppdaterad kl. 20.15 med kommundirektörens bekräftelse, samt preciseringen att det handlade om två fester samt att cirka 20 personer engagerades i utredningsarbetet och att personerna i karantän var ungefär 15 stycken

Diskussion om artikeln