Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga besök på avdelningen för nyfödda från och med måndag – partnern får endast vara med under förlossningen

Från 2020
Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus
Bildtext För att partnern ska få vara med under själva förlossningen måste hen vara helt frisk.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Nya restriktioner vad gäller besök på avdelningar för nyfödda träder i kraft på måndag, rapporterar Yle Uutiset. Då får föderskans partner endast närvara under själva förlossningen, men inte hälsa på bebisen efter det.

Beslutet har fattats av Finlands fem universitetssjukhus pandemigrupp. Med beslutet vill man skydda de gravida och de nyfödda, men också personalen från att exponeras för smitta.

Den finska arbetsgruppen är med i ett världsomfattande forum som distribuerar aktuell information från epidemicentrum världen över. Budskapet från de krisdrabbade områdena har varit väldigt tydligt, säger biträdande överläkare Outi Palomäki på avdelningen för kvinnosjukdomar och förlossning vid Tammerfors universitetssjukhus.

– Vi, som inte ännu är i svårast möjliga situation, har fått råd om att begränsa antalet personer som rör sig i sjukhusens utrymmen så mycket det bara går. Vi står inför krig, men det här budskapet kommer från fronten, säger Palomäki.

Från och med måndag blir det alltså förbjudet för föderskans partner att närvara under de sjukhusbesök som föregår förlossningen, och hen får inte heller besöka avdelningarna för att hälsa på barnet efter att barnet fötts. För att få närvara på förlossningen måste hen dessutom vara helt frisk.

Inga test av partner – sjukhusen litar på var och ens omdöme

Än så länge planeras inte att partnern eller stödpersonerna ska testas. På Tammerfors universitetssjukhus litar man på människors eget omdöme gällande det egna tillståndet.

– Det finns sjukhus i världen där man testar föderskans partner. Resultaten har varit häpnadsväckande: upp till 25–30 procent av de testade har burit på viruset. Det är orsaken till att vi gått in för så stränga restriktioner, säger Outi Palomäki.

Väl på sjukhuset måste föderskan och hennes partner eller stödperson vara i förlossningsrummet under hela förlossningen. Det är förbjudet att till exempel gå ut och röka.

Handhygienen sköts noggrant och säkerhetsavstånd hålls. Ifall föderskan har någon form av luftvägsinfektion får också partnern eller stödpersonen ett munskydd, även om personen som är med måste vara fullständigt frisk.

På sjukhusen behövs också utrymmen för de mammor som testat positivt för covid-19.

Hur snabbt man blir hemskickad varierar beroende på sjukhusets kapacitet. Mammor och bebisar som mår bra kan skickas hem väldigt snabbt efter förlossningen, särskilt i fall där barnet inte är föderskans första och förlossningen skett vaginalt. I de fallen kan man skickas hem redan inom det första dygnet.

Vill inte riskera att personalen insjuknar

Även om beslutet inte var trevligt att fatta är det för allas bästa, och det har många av de berörda förstått, enligt Palomäki. Beslutet har kritiserats bland annat för att det inte bidrar till att förlossningserfarenheten blir den bästa möjliga, och det förstår också man på sjukhusen.

Att barnet och föräldrarna hålls friska prioriteras alltså högt i dessa tider, men det handlar också om att motarbeta en situation där flera i personalen insjuknar och kompetent personal inte räcker till.

– Beslutet är inte ekonomiskt utan det handlar om kompetens. Ifall 25 procent av personalen är sjuk, så som det gått i vissa hårt drabbade områden, måste vi arbeta under extremförhållanden. Det har vi inte råd med, säger Palomäki.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Synnyttäjän puoliso ei enää pääse katsomaan vauvaansa osastolle – Uudet tiukat säännöt astuvat voimaan maanantaina
skriven av Anna Sirén. Översättningen gjordes av Josefin Flemmich.

Diskussion om artikeln